De meeste blini recepten zijn volledig op basis van boekweitmeel, maar door een gedeelte daarvan te vervangen door bloem is deze versie iets lichter van smaak. Daardoor komt de topping extra goed tot zijn recht. En met die topping kun je alle kanten op, al gaat er maar weinig boven de klassieke blini met gerookte zalm en zure room. Kom maar door met die champagne! Met dit blini recept maak je er 30-40 stuks. Wil je meer recepten? In Het hartige bakboek vind je nog twee fijne variaties: met avocado & bacon en met bietjes & mierikswortelroomkaas.
Wat is een blini?
Het is een soort klein pannenkoekje, dat oorspronkelijk uit Oost-Europa komt. Het beslag wordt (gedeeltelijk) gemaakt met boekweitmeel, dat bijdraagt aan de kenmerkende smaak. Voor het serveren worden blini’s belegd met een topping naar keuze, die over het algemeen hartig is. Vaak worden ze geserveerd als borrelhapje, amuse of voorgerecht, maar ook voor bij een brunch of buffet zijn deze hartige pannenkoekjes perfect! Zelf blini’s maken is heel erg makkelijk en door te variëren met het beleg kun je ze iedere keer weer anders maken.
- Voor het beslag
- 125 gr boekweitmeel
- 75 gr bloem
- 5 gr gedroogde gist
- ½ tl zout
- 250 ml melk, lauwwarm
- 2 eidooiers
- 2 eiwitten
- Voor de blini zalm
- 125 gr zure room
- 200 gr gerookte zalm
- verse dille en/of bieslook
- peper
- Verder nodig
- boter, om in te bakken
Blini met zalm
Doe het boekweitmeel, de bloem, gist en het zout in een kom en meng door elkaar. Voeg de melk en de eidooiers toe en klop het tot een glad beslag, zonder klontjes. Laat het beslag afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen.
Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het gerezen beslag.
Blini’s maken
Verwarm de koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Giet met een soeplepel 3 of 4 kleine hoopjes beslag in de pan. Laat het rustig bakken op matig vuur tot de bovenkant droog is. Keer ze met behulp van een spatel en bak ook de andere zijde.
Verdeel de zure room over de pannenkoekjes en beleg ze met de gerookte zalm. Maak het af met wat zwarte peper en verse dille of fijngehakt vers bieslook.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.