- Voor de cake
- 3 eieren
- 150 gr suiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 150 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 60 gr boter, gesmolten en weer wat afgekoeld
- Voor het chocoladeglazuur
- 125 ml melk
- 50 gr boter
- 400 gr poedersuiker
- 50 gr cacaopoeder
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 175 gr frambozenjam
- 200 gr geraspte kokos
Vanaf nu is het iedere vierde van de maand tijd voor Rutger bakt wat jij wilt! Iedere maand kunnen jullie je bakwensen aan mij laten weten. Uit alle suggesties kies ik de leukste en deze plaats ik de maand erna online. Vorige maand vroeg ik wat jullie verzoeknummers waren en de reacties daarop waren overweldigend! Het was best lastig kiezen, maar uiteindelijk is het gelukt. Deze maand bak ik op jullie verzoek lamingtons!
Lamingtons zijn Australische gebakjes van spongecake, die omhuld zijn met chocoladeglazuur en daarna door kokosschaafsel zijn gerold. Soms wordt de cake ook nog gevuld met jam. Voor mijn versie heb ik ervoor gekozen om dit met frambozenjam te doen, dit vormt een heerlijke combinatie met de chocolade en kokos. In Australië vindt je dit gebakje bij bijna iedere bakker en supermarkt, terwijl het bij ons eigenlijk niet bekend is. Zonde! Want het is echt lekker en leuk om te maken! Je kunt de lamingtons zo groot of klein maken als je wilt. En natuurlijk kan je ook andere jams als vulling gebruiken.
Update 23-03-2021: Het recept voor de cake heb ik iets aangepast, waardoor het luchtiger wordt.
Nu rest alleen nog de vraag… willen jullie dat ik volgende maand ga bakken?
Lamingtons recept
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed deze met bakpapier. Doe de eieren met de suiker, het zout en vanille-extract in een kom. Klop dit ongeveer 6 minuten, tot het mengsel als een wit lint van de gardes afloopt. Zeef de bloem met het bakpoeder in delen boven het schuimige eimengsel en spatel dit door het beslag. Spatel als laatste de gesmolten boter erdoorheen. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden. Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad. Bak de cake in 23 tot 28 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake na het bakken 10 minuten afkoelen in de vorm. Keer de cake om op een rooster en laat deze op zijn kop verder afkoelen.
Snijd de afgekoelde cake horizontaal door midden. Smeer de frambozenjam op de onderste cakeplak en bedek deze met de bovenkant. Snijd de cake eerst doormidden, zodat er twee rechthoeken van 10 bij 20 centimeter ontstaan. Snijd deze rechthoeken ieder in zessen, zodat je twaalf rechthoekige cakejes hebt.
Doe de melk met de boter in een steelpan en verhit deze tot de boter gesmolten is. Meng in een kom de poedersuiker met het cacaopoeder en giet het hete melkmengsel daarbij. Mix dit door tot een glanzend en egaal chocoladeglazuur. Haal de cakejes één voor één door het chocoladeglazuur en rol deze direct daarna door de geraspte kokos. Plaats de lamingtons op een stuk bakpapier tot de buitenkant stevig is geworden.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Super, je nieuwe site!
Ik zou wel eens willen weten hoe je de echte,
Originele stroopwafels moet maken!
Na de stroopwafels en roze koeken; graag nog zo'n favoriet vroeger uit de schoolkantine: gevulde koeken
BeantwoordenHai Rutger,
Zweedse kaneelbroodjes zou ik echt super vinden. Bij mij worden ze vaak toch te droog. Ik ben trouwens superblij met je blog! ?
Groetjes, Paula
Hey Rutger,
Ik zou zo graag eens een hele echte Oostenrijkse Apfelstrudel willen bakken.
Het deeg lijkt me echt moeilijk te maken.
Ik ben erg benieuwd.
Wat een geweldig blog heb je. Ik ben echt een fan van je. Het ook al bakboeken van je.
Geniet van je verhalen en recepten.
Heel veel succes !!
Hartelijke groet, Petra
Dit ziet er heerlijk uit! Ga ik van het weekend eens uitproberen.
Mijn verzoek voor volgende maand: Punselie koekjes!
Allereerst de complimenten voor je nieuwe site! Wij hebben in Amerika cupcakes gegeten, als je hem doorsneed dat was hij in het midden gevuld en die vulling zat ook op de cupcake en daarover zat een dun laagje chocolade. Je kunt ze per stuk kopen en zijn heel erg lekker!!!!
BeantwoordenHallo Rutger,
Mooie site hoor. Er staan al heerlijke dingen op en ik ben benieuwd naar wat er nog meer komt.
Ik ben wel heel geïnteresseerd in een schuim/hazelnoottaart en hoe die thuis makkelijk te maken is.
Prachtige site!! Ik zou graag willen zien.....een boterkoek masr dan anders.
BeantwoordenHalle Rutger, ik zou heel graag eens een Esterhasy taart willen maken. Deze taart komt uit Hongarije en is heel lekker, ik heb nog niet een echt goed recept ervan gevonden. Trouwens je blog is super!!!
BeantwoordenHoi rutger ik zou graag een heerlijke ijstaart willen maken maar ik weet geen goed recept. Ik heb jou bakbijbel maar daar staat het recept niet in groetjes Ilse.
BeantwoordenIn de maand april zou ik een speciaal Koningsdag koekje, cakeje of taartje heel leuk vinden.
BeantwoordenIk heb ze gemaakt ! De lamingtons ! Maar of ik ze weer ga bakken? De vierkante cake bakken, doorsnijden en vullen met een laagje frambozenjam was geen probleem. Het chocoladeglazuur was ook snel gemaakt, maar.....hoe dompel je in vredesnaam die cakejes helemaal in het glazuur? Wat voor instrument moet je daar voor gebruiken? Ik heb het eerst met een vork geprobeerd, maar dan vallen ze bijna uit elkaar. Tenslotte maar mijn handen gebruikt, maar dat is wel een geklieder. Heb je daar een oplossing voor Rutger? Ze staan nu netjes naast elkaar in het gelid om stevig te worden. Ben benieuwd hoe ze smaken
BeantwoordenIk denk dat deze cake veel te zacht is om onder te dompelen, vervang de bloem voor 130 gr zelfrijzend bakmeel de boter vervang je voor 4 eetlepels warme melk verhoog de suiker met 50 gr, dit recept gebruik ik heel vaak en komt van een Australische dame ze zijn dan heel makkelijk met een vork onder te dompelen omdat de cake veel steviger is.
BeantwoordenOm de cakejes mooi te bedekken met het glazuur heb ik ook mijn handen gebruikt. Het is inderdaad wat geklieder, maar wel de makkelijkste manier.
Beantwoorden
haha, gelukkig mijn intuïti was goed dus. Ze smaakten overigens heerlijk hoor !
BeantwoordenZijn er ook recepten waar er weining boter / suiker in moet, met al dit lekkers op de site groei ik dicht de smeuïge chocoladetaart was ??
BeantwoordenHallo,
Ziet er heerlijk uit dit recept. Ik ga ze dit weekend maken. Ik zou het wel leuk vinden als u een keer friese dumkes zou willen bakken. Deze heerlijke koekjes koop ik altijd als ik naar het noorden van het land ga. Echter lijkt het mij ook heel leuk om deze zelf een keer te bakken.
Groetjes
BeantwoordenEen yoghurtcake.....of een cheesecake uit de oven, allebei al meerdere keren geprobeerd maar het lukt me niet!
BeantwoordenRutger, wat ben ik blij met je site, je boeken, en het feit dat je je bakkwaliteiten met ons wilt delen. Ik maak regelmatig iets uit je boeken, de koekjes die hierboven ook staan, zijn echt heel lekker! Bedankt!
Ik bak ook heel graag brood. Maar mijn broden zou ik toch wat minder vast willen hebben. Ik kneed het deeg in de mixer, en de tweede keer zelf, maar dan nog..... Smaak is goed, maar ik zou het wat luchtiger willen hebben.
Hallo Rutger,
Ik heb zojuist de lamingtons gebakken. Het was erg leuk om te maken! Ik vind de combinatie van kokus, frambozenjam en chocolat echt heel lekker dus het was echt een ideaal recept om uit te proberen. Morgenochtend ga ik het eindresultaat proeven maar ik heb er wel vertrouwen in dat ze lekker zullen zijn. Ik had wel een vraagje. Mijn cake was heel dun geworden. Daardoor was het erg lastig doormidden te snijden. Uiteindelijk is dit met veel moeite wel gelukt. Zover ik het weet heb ik gewoon keurig de hoeveelheden van het recept aangehouden. Enig idee hoe ik dit de volgende keer kan proberen te voorkomen?
Mvg,
Sterre
BeantwoordenHoi Sterre,
Had je de juist vorm, van 20 centimeter? Kan het zijn dat je op het laatst teveel geroerd hebt waardoor de luchtigheid er wat uit ging? Anders zou je het recept met 1.25 kunnen vermenigvuldigen.
Succes!
Beantwoorden
Inderdaad het is een geklieder om die lemintons door de glazuur te halen maar ik probeer de volgende keer de glazuur op een plat bord niet te dik te doen en dan eerst de korte kant er in dopen en dan er door rollen. Een ander bord er vlak naast met de kokos en dan daar door rollen.
maar makkelijk of niet ik blijf ze bakken ze zijn veel te lekker
Altijd weer heerlijk recepten. Ik zou graag het recept voor Bosche bollen willen zien de volgende keer.
BeantwoordenHa Rutger, dit ziet er simpel en reuzelekker uit! Dank je wel voor het recept. Misschien heb je een tip hoe de cakejes op de juiste manieren de chocolade te bedekken, zonder vingers te verbranden of lelijke vingerafdrukken achter te laten?
Mvrgr Yolanda
Ik heb ze nu ook gemaakt en op het laatst heb ik bij de 'vingerafdrukken' met een lepel nog extra kokosrasp gestrooid, nu zie je dat niet meer.
BeantwoordenHoi! Dat is altijd een geklieder. Schone handen houden lukt mij ook niet bij dit recept.
Beantwoorden
Erdbeertorte met slagroom uit tirol. At ik 35 jaar geleden als we gingen skiën. Heerlijk!! Met zo'n doorzicht laagje waar de aardbeien in zitten. Ik ben geen bakker, dus graag foolproof!
BeantwoordenGisteren eindelijk de lamingtons uitgeprobeerd. Maar de basis is donkerder geel van kleur en de luchtbelletjes zijn groter dan bij jou op de foto. De jouwe zijn fijner en lijken luchtiger. Waar ligt dat aan? Wat heb ik fout gedaan?
In een vorige reactie van Yolanda zag ik dat het chocolade glazuur zo’n kliederboel werd. Ik heb de Lamingtons aan een satéprikker gestoken en ondersteund met een vork. Zo kun je de glazuur ook goed laten afdruppen. Daarna in de kokos gezet en met schone vork de kokos erover geschept. Met prikker op bakpapier gezet en weer met behulp van die vork ( plat boven op Lamington drukken) de prikker eruit halen. Het resultaat is strakke gebakjes!
Geen geklieder en schone handen!!
Hoi. Heb je de bloem en de boter heel rustig door het beslag gespateld?
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Wat een leuk recept en wat zijn ze lekker! Ik heb alleen teveel. Kan ik deze lekkere cakejes invriezen?
Ze zien er mooi uit, maar lamingtons zijn het niet.. Die zijn toch écht vierkant: kubusjes. Gelukkig is dat een makkelijke aanpassing in het recept. Ik ga het eens uitproberen!
Beantwoorden