- Voor de cake
- 3 eieren
- 150 gr suiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 150 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 60 gr boter, gesmolten en weer wat afgekoeld
- Voor het chocoladeglazuur
- 125 ml melk
- 50 gr boter
- 400 gr poedersuiker
- 50 gr cacaopoeder
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 175 gr frambozenjam
- 200 gr geraspte kokos
Vanaf nu is het iedere vierde van de maand tijd voor Rutger bakt wat jij wilt! Iedere maand kunnen jullie je bakwensen aan mij laten weten. Uit alle suggesties kies ik de leukste en deze plaats ik de maand erna online. Vorige maand vroeg ik wat jullie verzoeknummers waren en de reacties daarop waren overweldigend! Het was best lastig kiezen, maar uiteindelijk is het gelukt. Deze maand bak ik op jullie verzoek lamingtons!
Lamingtons zijn Australische gebakjes van spongecake, die omhuld zijn met chocoladeglazuur en daarna door kokosschaafsel zijn gerold. Soms wordt de cake ook nog gevuld met jam. Voor mijn versie heb ik ervoor gekozen om dit met frambozenjam te doen, dit vormt een heerlijke combinatie met de chocolade en kokos. In Australië vindt je dit gebakje bij bijna iedere bakker en supermarkt, terwijl het bij ons eigenlijk niet bekend is. Zonde! Want het is echt lekker en leuk om te maken! Je kunt de lamingtons zo groot of klein maken als je wilt. En natuurlijk kan je ook andere jams als vulling gebruiken.
Update 23-03-2021: Het recept voor de cake heb ik iets aangepast, waardoor het luchtiger wordt.
Nu rest alleen nog de vraag… willen jullie dat ik volgende maand ga bakken?
Lamingtons recept
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed deze met bakpapier. Doe de eieren met de suiker, het zout en vanille-extract in een kom. Klop dit ongeveer 6 minuten, tot het mengsel als een wit lint van de gardes afloopt. Zeef de bloem met het bakpoeder in delen boven het schuimige eimengsel en spatel dit door het beslag. Spatel als laatste de gesmolten boter erdoorheen. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden. Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad. Bak de cake in 23 tot 28 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake na het bakken 10 minuten afkoelen in de vorm. Keer de cake om op een rooster en laat deze op zijn kop verder afkoelen.
Snijd de afgekoelde cake horizontaal door midden. Smeer de frambozenjam op de onderste cakeplak en bedek deze met de bovenkant. Snijd de cake eerst doormidden, zodat er twee rechthoeken van 10 bij 20 centimeter ontstaan. Snijd deze rechthoeken ieder in zessen, zodat je twaalf rechthoekige cakejes hebt.
Doe de melk met de boter in een steelpan en verhit deze tot de boter gesmolten is. Meng in een kom de poedersuiker met het cacaopoeder en giet het hete melkmengsel daarbij. Mix dit door tot een glanzend en egaal chocoladeglazuur. Haal de cakejes één voor één door het chocoladeglazuur en rol deze direct daarna door de geraspte kokos. Plaats de lamingtons op een stuk bakpapier tot de buitenkant stevig is geworden.
Foto’s: Erik Spronk






