Ingrediëntenlijst
  • Voor de droge ingrediënten
  • 300 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 4 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 2 tl kaneel
  • Voor de natte ingrediënten
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • 100 ml neutrale olie
  • 1 ½ tl vanille-extract
  • Voor de vulling
  • 175 gr blauwe bessen (vers of uit de diepvries)

Iedereen kent ze waarschijnlijk wel: muffins met blauwe bessen. Tijdens het bakken knappen de bessen open waardoor de frisse en zoete smaak van de blauwe bessen in elke hap te proeven is. Ik voegde in dit recept wat kaneel toe aan het beslag. Dit smaakt erg goed in combinatie met de blauwe bessen. Let er op dat je het beslag voor muffins niet te lang mixt. Het hoeft niet luchtig te worden, het mixen is alleen maar nodig om alles goed te mengen. Kijk voor variaties ook eens bij deze witte chocolademuffins met kersen of deze versie met sinaasappel en chocoladestukjes.

Bereiding: Muffins met blauwe bessen en kaneel

Verwarm de oven voor op 200 °C. Plaats 12 papieren muffinvormpjes in een muffinblik.

Meng in een kom alle droge ingrediënten door elkaar. Meng in een andere kom de natte ingrediënten. Doe de natte ingrediënten bij de droge en meng dit tot een beslag. Spatel tot slot de blauwe bessen door het beslag en vul ieder vormpje daarmee tot bijna bovenaan.

Bak de muffins in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Muffins met blauwe bessen en kanneel

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (24)
Diana 2019-08-11 12:39:26

Geweldig en vooral simpel te maken recept. Nomnomnom!!!

Beantwoorden
DI
Marijke Dijkstra 2019-03-07 15:19:45

Superrecept! Makkelijk & heerlijk!

Beantwoorden
MA
Mie 2018-10-28 23:15:51

Ik zou graag weten in welk boek dit recept staat; ze zijn zo heerlijk dat ik ze graag in n boek wil hebben in de kast!

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-10-28 23:25:38

Hoi! Deze staan niet in één van mijn boeken, maar alleen op mijn blog.

Beantwoorden
Judith 2018-09-23 17:02:23

Hoi Rutger,
Gisteren deze muffins gebakken met verse muffins. In plaats van olie heb ik 90 gram zachte roomboter gebruikt, werkt uitstekend. Extra tip?
En omt dit adres ook voor in een van je boeken?
Groetjes,
Judith

Beantwoorden
JU
Rutger 2018-09-24 07:47:17

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Eileen 2018-07-09 08:26:55

Hoi Rutger,
Ik heb deze muffins gemaakt maar ze waren keihard, kon ze zo weggooien.
Ik heb pas een nieuwe magnetron met ovenfunctie maar die is niet zo groot dus ik heb van alles de helft gebruikt voor 6 muffins, moet kunnen toch?
Omdat het ook een heteluchtoven is heb ik ze op 190gr. en 22minuten gebakken.
Wat denk je dat er is fout gegaan, te heet, te lang gebakken??
Ze zagen er overigens wel prachtig uit, je zou aan de buitenkant niet zeggen dat ze zo hard als een bikkel waren (des te groter was de teleurstelling).

Ik wil het graag nog een keer proberen want ik geef niet zo gauw op en wat is er simpeler dan muffins bakken hoor ik altijd, maar dan moet ik wel weten wat ik anders moet doen.

Ik heb onlangs je rabarbercake gebakken (gewoon op 160 gr. zoals het recept voor schrijft) en die was echt heerlijk, zoals al jouw recepten.

Ik hoor graag van je,
groetjes
Eileen

Beantwoorden
EI
Rutger 2018-07-16 08:52:14

Hoi. Magnetrons bakken helaas vaak minder fijn dan een 'echte' oven. Ik denk dat het door de heteluchtfunctie kwam. Of stond de combistand toevallig aan?

Beantwoorden
Annette 2018-04-04 16:48:46

Maria
1 eetlepel lijnzaad of chiazaad mengen met 3 eetlepel water. Is vervanging van 1 ei.

Beantwoorden
AN
Maria 2018-03-03 11:57:06

Ik wil vegan muffins maken. Waar kan ik het beste de eieren en melk mee vervangen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-03-04 21:24:01

Met vegan bakken heb ik weinig ervaring, dus dat durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Friedrich 2018-02-20 20:16:56

Hee Rutger,Ik heb ook even een vraagje,kun Je in plaats van vanille extract ook een vanille stokje/peul gebruiken ???

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-02-22 14:08:32

Dat kan zeker. Ik zou het merg van een half stokje gebruiken.

Beantwoorden
Dicky 2018-02-03 22:53:59

Heerlijk recept en absoluut een blijvertje.
Voor de suiker heb ik licht basterd suiker genomen. Ik neem aan dat dit geen invloed op de smaak heeft, de muffin kleurt er wel van maar dat is geen probleem voor mij. Bedankt.

Beantwoorden
DI
Rutger 2018-02-05 08:40:16

Dat geeft een hele lichte karamelsmaak aan de muffins, erg lekker juist!

Beantwoorden
Gerry 2017-11-24 13:31:34

Ik wil diepvries bessen gebruiken. Hoe lang kan ik de muffins dan bewaren in de koelkast?

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-11-27 07:50:43

Dat gaat heel goed met diepvries bessen. De muffins zijn de eerste twee dagen het lekkerst. Wil je ze veel langer gebruiken dan zou ik de gebakken muffins invriezen. Dat kan prima, ook als je al diepvries bessen gebruikt hebt.

Beantwoorden
Lianne 2017-10-09 14:02:15

Wat een fijn recept! Ik heb het geprobeerd en de muffins waren heerlijk luchtig en smeuiig. Met boter heb ik nog nooit zo'n goed resultaat gehad, dus ik ga het zeker vaker gebruiken.
Heb nog wel een vraag: ik wil met dit beslag graag een yoghurt-of kwarktaart maken. Hoeveel olie moet er dan in het beslag?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-10-11 11:55:33

Hoi Lianne, goed om te horen dat de muffins bevallen. Ik heb geen idee hoeveel olie je moet toevoegen om een yoghurttaart te maken, dat zal een kwestie van uitproberen zijn.

Beantwoorden
Patricia 2017-08-12 16:38:14

Deze heb ik ook gemaakt.
Heerlijk met dat beetje kaneel erdoor.

Beantwoorden
PA
Astrid 2017-05-02 11:06:01

Ik heb ze gisteravond gemaakt. Er konden 14 muffins van gemaakt worden, in de kleine cupcake vormpjes. Ze zijn hier een succes dus zullen wel zó op zijn!! Bedankt voor je recept.

Beantwoorden
AS
Rutger 2017-05-05 09:55:12

Goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Nikki 2017-03-12 20:26:39

Ze waren heerlijk! Is dit een goed basisrecept voor muffins om mee te variëren? Bv chocoladestukjes toevoegen of cacaopoeder?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-03-15 06:57:00

Hoi! Dat kan zeker! Als je cacao gebruikt zou ik dat in plaats van bloem doen. Dus bijvoorbeeld 20 gram bloem vervangen door 20 gram cacaopoeder.

Beantwoorden
Hanneke 2016-08-07 14:34:22

Hoi Rutger,
Dank voor je recept. Ze zijn prachtig geworden. Helaas wel met een bittere bijsmaak. Ik las ergens dat een teveel aan kaneel een bittere smaak kan geven. Ik heb me echter precies aan het recept gehouden . Wat voor soort maatlepel gebruik jij?
Hanneke

Beantwoorden
HA
Rutger 2016-08-08 20:07:49

Hoi Hanneke, ik gebruik een theelepelmaat met een inhoud van 5 ml. Een bittere smaak heb ik nooit opgemerkt bij dit recept, maar je kan de volgende keer natuurlijk wat minder kaneel gebruiken.

Beantwoorden
Friedrich 2016-04-11 02:25:07

ga Ik zeker doen Rutger !!!

Beantwoorden
FR
Rutger 2016-04-10 12:12:47

Het klinkt alsof de temperatuur te hoog was of het beslag te vloeibaar. Probeer deze eens!

Beantwoorden
Sam 2016-04-10 08:34:19

Gisteren gebakken en ze zijn perfect gelukt en smaken heerlijk!

Beantwoorden
SA
Friedrich 2016-04-09 02:20:29

Ik heb ze een keer gemaakt van een ander recept,en toen waren ze aan de buitenkant bijna zwart,en van binnen nog niet gaar en nog nat,wat gaat er dan fout ???

Beantwoorden
FR
Janneke 2016-04-08 12:42:19

Ik heb alleen (diepvries)bramen liggen... kan dat ook?

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-04-10 12:11:37

Dat kan ook prima!

Beantwoorden
Christel 2016-04-08 12:30:17

Ze zien er heerlijk uit Rutger die ga ik zeker maken! Bedankt weer voor het recept.

Beantwoorden
CH
Petra Kuivenhoven 2016-04-07 20:54:40

Lekker...die ga ik snel maken! Groetjes Petra

Beantwoorden
PE
jolanda 2016-04-07 16:53:22

hoi rutger
de bakpapiertjes maak je die zelf of koop je deze in een winkel
wat ik zo zie is het net bakpapier klopt dat
verder ben je super heb veel aan jou bak ideeen en heb met veel plezier gekeken naar je

groetjes jolanda

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-04-07 17:23:17

Hoi! Je kan ze zelf maken van stukjes bakpapier, maar deze had ik zo gekocht bij Marks en Spencer in Amsterdam.

Beantwoorden
mariete 2016-04-07 08:05:25

Wat versta je bij het bakken onder neutrale olie?
Wanner gebruik je olijfolie?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-04-07 09:28:21

Een neutrale olie is een olie die weinig smaak heeft, zoals zonnebloem- of arachideolie. Olijfolie heeft juist veel smaak en is voor deze muffins niet geschikt.

Beantwoorden