Deze zomerse salade is heerlijk als dessert. De combinatie van aardbeien, rabarber, munt en honing is verrassend lekker en doordat niet alle rabarber gegaard is, houdt de salade een lekkere bite. Het recept voor deze aardbeien-rabarbersalade is afkomstig uit Saladebijbel van Mari Maris. Dit is één van de bijbels uit de serie kookbijbels van mijn uitgever, waar ik inmiddels bijna een hele boekenplank mee gevuld heb. Misschien ben ik iets bevooroordeeld omdat ik 2 van de bijbels heb geschreven, maar ik ben fan van deze serie. In Saladebijbel vind je salades voor het hele jaar. Bijna allemaal hartig, maar gelukkig zitten er ook een paar zoete tussen, die ik hier met jullie kan delen. De hoeveelheid rabarber die je gebruikt is heel persoonlijk. Hoe meer je gebruikt, des te krokanter de salade wordt en uiteraard hoe fris-zuurder de salade ook wordt.

Salade met aardbei en rabarber
Ingrediëntenlijst
  • Voor de fruitsalade
  • 100 tot 300 gr rabarber, in plakjes van een halve centimeter
  • een klontje boter
  • 2 el honing
  • 250 gr aardbeien, gehalveerd
  • 2 takjes munt, gerist en gehakt
  • 40 gr blanke amandelen (of geroosterd amandelschaafsel)
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Bereiding: Salade met aardbeien en rabarber

Verwarm op middelhoog vuur een koekenpan met een klontje boter. Voeg als de boter gesmolten is de helft van de rabarber toe. Spreid dit goed uit en verdeel er de honing over. Wil je een iets frissere salade? Gebruik dan 1- 1 1/2 eetlepel honing. Schud goed om zodat overal wat honing zit en voeg zoveel water toe dat er een dun bodempje in de pan staat. Laat 3 minuten zachtjes pruttelen, schud weer goed om en voeg als de pan bijna droog staat nog een beetje water toe. Het is de bedoeling dat er straks nog een bodempje vocht over is dat als dressing zal dienen. Laat nog even staan, maar draai het vuur uit voor de rabarber uit elkaar dreigt te vallen. Laat afkoelen tot rauw en meng er de rest van de rabarber door.

Meng in een ruime kom de geheel afgekoelde rabarber met aanhangend vocht en de overige ingrediënten. Verdeel het over brede kommen. Extra lekker met een bolletje vanille-ijs.

Ook lekker: Beboter 4 dikke plakken brioche brood en snijd ze in blokjes. Bak er in een koekenpan ‘croutons’ van; niet helemaal droog en krokant, een goudbruin korstje is genoeg. Meng ze op het allerlaatst door de aardbei-rabarbersalade.

Nieuwsgierig geworden naar Saladebijbel? Kijk hier voor meer informatie!

saladebijbel

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Rianne 2021-05-22 19:30:16

Het is een heel lekker gerecht, wel vonden wij de rauwe rabarber er niet lekker bij. De rabarber die gestoofd was. Was echt super lekker. Het bolletje ijs erbij ook echt een aanwinst. Ik had alleen de geschaafde amandel apart gehouden en alleen voor serveren erop gedaan. Op die manier houdt hij meer structuur.

Beantwoorden
RI

U kunt niet meer reageren.