- Voor het beslag
- 250 gr dadels, fijngehakt
- 250 ml kokend water
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- 225 gr lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 225 gr zelfrijzend bakmeel (of 225 gr bloem met een half zakje bakpoeder)
- snuf zout
- 2 zakjes espressopoeder
- 1 tl bakpoeder
- Voor de karamelsaus
- 450 gr lichtbruine basterdsuiker
- 125 gr boter
- ½ tl zout
- 500 ml slagroom
- 2 el donkere rum of cognac
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Deze sticky toffee koffie pudding met karamelsaus is echt waanzinnig lekker! De dadels in de sticky toffee taart zorgen voor de lekkere textuur! Laat ik er maar gelijk mee beginnen: Ik wil een Yvette als buurvrouw! Zo’n iemand die met een zelfgemaakte stoofpot of een gebraden stuk vlees bij je op de stoep staat, natuurlijk met haar hondje, om je ook mee te laten genieten. En als je niet helemaal happy bent, of je ligt ziek op bed, dan staat zij voor de deur met een grote pan verse soep. Heerlijk lijkt mij dat! Bij gebrek daaraan heb ik nu in ieder geval wel dit boek van haar.
Yvette van Boven is bekend als receptenschrijfster, foodstylist, illustrator en sinds kort ook als tv-kok. Haar recepten die zij wekelijks maakte voor haar column in de Volskrant zijn nu gebundeld tot dit leuke boek. Uit de oven van Van Boven! Het boekje is ingedeeld in vier hoofdstukken: Groente, Vlees, Vis en Bakken. Mijn aandacht wordt gelijk naar het laatste hoofdstuk getrokken met onder andere Breekbrood met rozemarijn, Rabarber-amandelplaatcake, Iers volkoren en Gembergaletten. Bij één recept kon ik niet verder bladeren, deze moest ik wel maken! Het recept en mijn foto ervan vind je hieronder: Sticky toffee-koffiepudding
Ben je op zoek naar een sticky toffe taart zonder koffie, check dan deze versie!
Sticky toffee pudding recept
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm van 22 centimeter doorsnede in. Beleg de bodem met bakpapier en vet dit ook in.
Overgiet de dadels met het kokende water en laat ze 1 uur wellen. Klop met een mixer de boter en suiker romig en licht. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout erboven en schep het er voorzichtig door.
Meng het espressopoeder met het bakpoeder. Giet het bij de gewelde dadels en roer tot de koffie is opgelost. Roer het dadelmengsel door de rest van het beslag en meng goed. Giet in de bakvorm en bak de cake ongeveer 1 uur of tot een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen en verwijder dan de springvorm. Laat hem dan op een rooster afkoelen.
Maak de karamelsaus: Roer de suiker met de boter en het zout in een pan met dikke bodem op halfhoog vuur tot de boter is gesmolten; het mengsel is dan wat korrelig. Doe de slagroom erbij en breng de saus aan de kook. Laat al roerend 30 minuten zachtjes koken tot het mengsel aan de achterkant van een lepel blijft hangen.
Laat de saus wat afkoelen en roer dan de drank erdoor.
Serveer hem direct over een stuk sticky toffee-koffiepudding, geef er roomijs bij.
Nieuwsgierig geworden naar Uit de oven van Van Boven? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk









