Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 250 gr dadels, fijngehakt
  • 250 ml kokend water
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 225 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 225 gr zelfrijzend bakmeel (of 225 gr bloem met een half zakje bakpoeder)
  • snuf zout
  • 2 zakjes espressopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • Voor de karamelsaus
  • 450 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gr boter
  • ½ tl zout
  • 500 ml slagroom
  • 2 el donkere rum of cognac
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Deze sticky toffee koffie pudding met karamelsaus is echt waanzinnig lekker! De dadels in de sticky toffee taart zorgen voor de lekkere textuur! Laat ik er maar gelijk mee beginnen: Ik wil een Yvette als buurvrouw! Zo’n iemand die met een zelfgemaakte stoofpot of een gebraden stuk vlees bij je op de stoep staat, natuurlijk met haar hondje, om je ook mee te laten genieten. En als je niet helemaal happy bent, of je ligt ziek op bed, dan staat zij voor de deur met een grote pan verse soep. Heerlijk lijkt mij dat! Bij gebrek daaraan heb ik nu in ieder geval wel dit boek van haar.

Yvette van Boven is bekend als receptenschrijfster, foodstylist, illustrator en sinds kort ook als tv-kok. Haar recepten die zij wekelijks maakte voor haar column in de Volskrant zijn nu gebundeld tot dit leuke boek. Uit de oven van Van Boven! Het boekje is ingedeeld in vier hoofdstukken: Groente, Vlees, Vis en Bakken. Mijn aandacht wordt gelijk naar het laatste hoofdstuk getrokken met onder andere Breekbrood met rozemarijn, Rabarber-amandelplaatcake, Iers volkoren en Gembergaletten. Bij één recept kon ik niet verder bladeren, deze moest ik wel maken! Het recept en mijn foto ervan vind je hieronder: Sticky toffee-koffiepudding

Ben je op zoek naar een sticky toffe taart zonder koffie, check dan deze versie!

Bereiding: Sticky toffee koffie pudding

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm van 22 centimeter doorsnede in. Beleg de bodem met bakpapier en vet dit ook in.

Overgiet de dadels met het kokende water en laat ze 1 uur wellen. Klop met een mixer de boter en suiker romig en licht. Voeg één voor één de eieren toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout erboven en schep het er voorzichtig door.

Meng het espressopoeder met het bakpoeder. Giet het bij de gewelde dadels en roer tot de koffie is opgelost. Roer het dadelmengsel door de rest van het beslag en meng goed. Giet in de bakvorm en bak de cake ongeveer 1 uur of tot een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen en verwijder dan de springvorm. Laat hem dan op een rooster afkoelen.

Maak de karamelsaus: Roer de suiker met de boter en het zout in een pan met dikke bodem op halfhoog vuur tot de boter is gesmolten; het mengsel is dan wat korrelig. Doe de slagroom erbij en breng de saus aan de kook. Laat al roerend 30 minuten zachtjes koken tot het mengsel aan de achterkant van een lepel blijft hangen.

Laat de saus wat afkoelen en roer dan de drank erdoor.

Serveer hem direct over een stuk sticky toffee-koffiepudding, geef er roomijs bij.

Nieuwsgierig geworden naar Uit de oven van Van Boven? Kijk hier voor meer informatie!

uit de oven van van boven

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Annette 2017-06-18 16:47:28

Hoi Rutger,

Wij vinden deze taart echt jamm. Twee keer gebakken nu. Alleen vind ik 'twee zakjes espressopoeder' heel summier. Ik maal telkens maar op de gok wat bonen maar weet niet goed wat de bedoeling is. Daarnaast is de saus wel behoorlijk veel voor die taart.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-06-19 09:45:15

Hoi. Zoals je kunt lezen is het recept uit het boek van Yvette van Boven, dus ik weet niet alles over waarom er voor deze hoeveelheden gekozen is. De zakjes zijn instant-espressopoeder. Een zakje is afgemeten voor 1 kop. Je bent natuurlijk vrij om de hoeveelheid saus te verminderen.

Beantwoorden
Mariel 2017-06-12 17:04:26

Kan het ook zonder rum of cognac en wat zou een vervanger kunnen zijn?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-19 10:17:37

Dat kun je prima weglaten!

Beantwoorden
Heleen 2016-09-10 17:29:33

Hallo, nemen de dades al het kokende water op? Of laat ik ze na een uur uitlekken in een vergiet?

mvg,

Heleen

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-09-11 00:01:05

Hoi! Je hoeft ze niet uit te laten lekken. Het vocht dat niet door de dadels is opgenomen gaat gewoon 'mee' het beslag in.

Beantwoorden
Miranda Groen 2016-09-07 17:42:40

Hoi rutger kun je ook verse dadels gebruiken??

Gr miranda

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-09-07 23:56:55

Hoi! Volgens mij moet dat ook prima gaan!

Beantwoorden
Renske 2016-08-08 13:53:31

O , vandaar ook dat deze pudding verder zo licht van kleur is. Ik dacht dat de dadels helemaal oplosten zoals in dadelstroop. Gebruik je Medjoul dadels? Of zijn de goedkope net zo goed?

Beantwoorden
RE
Renske 2016-08-07 13:41:47

Hoe kan het dat er op de foto walnoten in de pudding op de foto zitten...?

Beantwoorden
RE
Rutger 2016-08-07 14:34:23

Dat zijn stukjes dadel, er zitten geen walnoten in. Kan je er overigens wel doorheen doen, best lekker denk ik.

Beantwoorden
Jeannette 2016-03-05 16:47:15

Zou deze ook lekker zijn zonder de karamelsaus? Of word ie dan te droog? Ivm de hoeveelheid suiker zou ik de saus willen overslaan, lijkt mij wel heel lekker hoor ☺

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-03-06 18:39:32

Zelf vond ik de saus deze cake wel echt afmaken, maar je kan de saus weglaten natuurlijk.

Beantwoorden
Jeannette 2016-03-07 20:20:55

Bedankt voor je antwoord. Misschien maak ik wel gewoon een half receptje voor de saus ;-)

Beantwoorden
JE
Linda 2016-03-04 14:33:06

Hoeveel eieren gaan erin?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-03-04 16:53:53

Oeps die was ik vergeten bij de ingrediente te zetten! 4 eieren. Bedankt voor je oplettendheid!

Beantwoorden
Rutger 2016-03-01 19:43:17

Ik kijk er ook heel graag naar! Geeft een gezellig gevoel!

Beantwoorden
EminasLifestyle 2016-03-01 09:16:11

Ik kijk haar tv programma altijd! Erg leuk mens, zegt altijd ow een beetje van dat en een beetje van dit. En er komt altijd weer wat heerlijks op tafel!

Beantwoorden
EM