Ingrediëntenlijst
  • Voor de mousse
  • 60 ml water
  • 150 suiker
  • 3 eiwitten
  • 1 el suiker
  • snufje zout
  • 175 ml slagroom
  • 250 gr (diepvries) zomerfruit
  • 4,5 blaadjes gelatine (7,5 gr)
  • 1 el crème de cassis, optioneel

Moederdag komt er weer aan! Een goed excuus om je moeder eens goed te verwennen! Wat dacht je van deze heerlijke mousse van rood fruit in de vorm van een groot hart! Samen met de knapperige kruimels en het verse zomerfruit is dit een dessert waar je moeder zeker blij van gaat worden!

mousse van rood fruit

De vorm en taartschaal voor dit moederdagdessert komen van Kookwinkel.nl. De hartvorm is van Silikomart en is perfect voor mousse, ijstaart en om in te bakken. Je zou ook een kleiner hart kunnen maken met deze vorm, het recept voor de mousse kan je dan halveren. De taartschaal die ik gebruikt heb vind je hier. Deze komt uit de patisserielijn van Pillivuyt, erg mooi allemaal!

mousse van rood fruit

Bereiding: Mousse van rood fruit in een hart

Week de blaadjes gelatine in koud water. Pureer voor de mousse het zomerfruit in een blender of met een staafmixer. Wrijf de vruchtenpuree door een zeef en weeg 175 gram af.

Klop de slagroom lobbig op en zet deze tot gebruik in de koelkast. Doe het water en de 150 gram suiker in een steelpannetje en zet deze op het vuur. Meet de temperatuur van de suikersiroop met een suikerthermometer. Doe intussen de eiwitten met de snuf zout in de kom van een (vrijstaande) mixer. Begin met het opkloppen van de eiwitten als de temperatuur van de suikersiroop 113 °C is. Voeg geleidelijk de eetlepel suiker toe aan het eiwit terwijl je blijft mixen. Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 118 °C heeft bereikt en giet de siroop al kloppend en voorzichtig, in een dun straaltje, bij het eiwit. Klop de meringue door tot deze lauwwarm is.

Verhit ondertussen de helft van de fruitpuree in een steelpan. Haal deze van het vuur en los er de geweekte gelatine in op. Meng de koude fruitpuree en eventueel de crème de cassis erdoor en meng alles vervolgens door de Italiaanse meringue. Spatel tot slot de geklopte slagroom erdoor en vul de hartvorm met de mousse. Zet de mousse minimaal 1 nacht in de vriezer.

Los het bevroren hart voorzichtig op een schaal en laat deze in de koelkast ontdooien. Garneer het hart met vers fruit en de knapperige kruimels.

mousse van rood fruit

Foto’s: Erik Spronk

Dit bericht is gesponsord door Kookwinkel.nl

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (9)
J.M.Reijntjes 2018-03-05 08:38:20

Dag Rutger,

Het ziet er prachtig uit. Echt iets voor moederdag.
Ik zou het echter een bavarois noemen. Oorspronkelijk zit er in mousse geen gelatine namelijk.

Groet, Jan Maarten

Beantwoorden
J.
Rutger 2018-03-10 09:42:20

Dank! Tegenwoordig wordt er in bijna alle mousses binnen de patisserie gelatine gebruikt, zeker in dit soort vormen. Anders is het niet te doen om het goed stijf te krijgen. Bavarois is vaak alleen een mengsel van slagroom, fruit en gelatine (zonder opgeklopt ei(wit)).

Beantwoorden
Marijke 2017-06-29 09:01:05

Hallo Rutger,
Waarom in de vriezer? Kan een nacht in de koelkast ook?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-07-03 08:07:14

Hoi Marijke. De mousse wordt ingevroren om deze goed uit de flexibele vorm te kunnen krijgen. Dat lukt alleen als de mousse bevroren is.

Beantwoorden
Adrienne 2017-05-17 22:35:34

Mooi recept! Waarom voeg je een eetlepel suiker toe aan de eiwitten wanneer er daarna ook suikersiroop wordt toegevoegd? En wat doet de snuf zout precies? Thanks!

Beantwoorden
AD
Rutger 2017-05-19 09:50:27

Hoi! De eetlepel suiker zorgt er voor dat je de eiwitten niet te ver kan kloppen. Als je de eetlepel suiker niet toevoegt kan het schuim te vlokkerig worden waardoor de uiteindelijke Italiaanse meringue niet mooi zacht wordt. In vaktermen wordt de eetlepel suiker schiftsuiker genoemd, het is gewone suiker maar gaat het schiften van de eiwitten tegen. De snuf zout is voor een stabieler/steviger schuim.

Beantwoorden
Adrienne 2017-06-02 20:30:08

Dankjewel!! Dat vertellen de kookboeken je niet ;)

Beantwoorden
AD
Rineke 2017-05-12 17:52:08

Vanmorgen gemaakt!
Superleuk om te doen, bedankt voor het recept, Rutger.
Ik heb het Tupperware siliconen hart gebruikt en had nog genoeg over om 6 kleine siliconen hartvormpjes van Tupperware voor onszelf te vullen.
Hopelijk is mijn moeder er blij mee.

Beantwoorden
RI
Jonna@burgertrutjes 2017-05-04 11:32:11

Wat een toffe bakvorm! Love it!

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-05-05 09:52:52

Ik ook! :)

Beantwoorden
Lotte 2017-05-03 18:12:36

Hoi! Moet het per se met een flexibele vorm? Of zou het ook met een springvorm kunnen?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-05-05 09:53:19

Het kan ook in een vaste vorm, of in glaasjes.

Beantwoorden
Joop 2017-05-03 10:10:19

Hoi Rutger,

Kan dit recept ook zonder gelatine gemaakt worden? Of weet je een alternatief? Groet

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-05-05 09:53:48

Het kan met agar agar, alleen weet ik dan niet precies de hoeveelheid die je daarvoor moet gebruiken.

Beantwoorden
Manda 2017-05-03 08:16:39

Tegenwoordig zitten er in een pakje halve gelatineblaadjes
Gebruik ik dan 4,5 van deze blaadjes

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-05-05 09:54:29

Ik ga uit van 12 blaadjes per 20 gram. Voor de zekerheid heb ik de hoeveelheid in grammen er bij gezet.

Beantwoorden
Francine Janssens 2017-05-03 07:30:05

Hallo Rutger,

Wil je het gewicht van de gelatineblaadjes vermelden aub.

Bedankt en groetjes,

Francine

Beantwoorden
FR
Rutger 2017-05-05 09:54:45

Staat er bij!

Beantwoorden