- Voor de mousse
- 60 ml water
- 150 suiker
- 3 eiwitten
- 1 el suiker
- snufje zout
- 175 ml slagroom
- 250 gr (diepvries) zomerfruit
- 4,5 blaadjes gelatine (7,5 gr)
- 1 el crème de cassis, optioneel
- Verder nodig
- 1 recept knapperige kruimels
- vers rood fruit, om te decoreren
Moederdag komt er weer aan! Een goed excuus om je moeder eens goed te verwennen! Wat dacht je van deze heerlijke mousse van rood fruit in de vorm van een groot hart! Samen met de knapperige kruimels en het verse zomerfruit is dit een dessert waar je moeder zeker blij van gaat worden!
De vorm en taartschaal voor dit moederdagdessert komen van Kookwinkel.nl. De hartvorm is van Silikomart en is perfect voor mousse, ijstaart en om in te bakken. Je zou ook een kleiner hart kunnen maken met deze vorm, het recept voor de mousse kan je dan halveren. De taartschaal die ik gebruikt heb vind je hier. Deze komt uit de patisserielijn van Pillivuyt, erg mooi allemaal!
Bereiding: Mousse van rood fruit in een hart
Week de blaadjes gelatine in koud water. Pureer voor de mousse het zomerfruit in een blender of met een staafmixer. Wrijf de vruchtenpuree door een zeef en weeg 175 gram af.
Klop de slagroom lobbig op en zet deze tot gebruik in de koelkast. Doe het water en de 150 gram suiker in een steelpannetje en zet deze op het vuur. Meet de temperatuur van de suikersiroop met een suikerthermometer. Doe intussen de eiwitten met de snuf zout in de kom van een (vrijstaande) mixer. Begin met het opkloppen van de eiwitten als de temperatuur van de suikersiroop 113 °C is. Voeg geleidelijk de eetlepel suiker toe aan het eiwit terwijl je blijft mixen. Haal de suikersiroop van het vuur als die een temperatuur van 118 °C heeft bereikt en giet de siroop al kloppend en voorzichtig, in een dun straaltje, bij het eiwit. Klop de meringue door tot deze lauwwarm is.
Verhit ondertussen de helft van de fruitpuree in een steelpan. Haal deze van het vuur en los er de geweekte gelatine in op. Meng de koude fruitpuree en eventueel de crème de cassis erdoor en meng alles vervolgens door de Italiaanse meringue. Spatel tot slot de geklopte slagroom erdoor en vul de hartvorm met de mousse. Zet de mousse minimaal 1 nacht in de vriezer.
Los het bevroren hart voorzichtig op een schaal en laat deze in de koelkast ontdooien. Garneer het hart met vers fruit en de knapperige kruimels.
Foto’s: Erik Spronk










