Ingrediëntenlijst
  • Voor de clafoutis
  • ½ vanillestokje
  • 250 ml melk
  • 25 gr boter
  • 80 gr bloem
  • 75 gr suiker
  • snuf zout
  • 3 eieren
  • 400-500 gr kersen, ontpit, vers of diepvries
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven
  • 100 gr crème fraîche

Clafoutis een gerecht uit de Franse keuken en wordt traditioneel gemaakt met kersen. Voor dit recept kun je verse kersen gebruiken, maar ook ontpitte kersen uit de diepvries kun je er heel goed voor gebruiken. Gebruik liever geen kersen op sap uit blik of pot, die zijn erg vochtig. De basis voor dit clafoutis recept heb ik ook gebruikt voor de mini-clafoutis in Het makkelijke bakboek, met dank aan Mari Maris! Ik gebruik voor deze grote clafoutis kersen, maar je kunt ook clafoutis maken met ander fruit, zoals frambozen, bramen, stukjes perzik of abrikoos. Je maakt met dit recept clafoutis voor 6-8 personen.

Clafoutis recept

Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het stokje en de melk in een steelpan en breng dit aan de kook. Haal de pan van het vuur als de melk kookt en voeg de boter toe. Laat deze smelten in de melk en laat alles vervolgens afkoelen tot lauwwarm.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een lage taartvorm met een doorsnede van ongeveer 26 centimeter in met boter.

Doe de bloem, suiker en het zout in een kom en meng deze. Voeg de eieren toe en klop deze door de bloem. Verwijder het vanillestokje uit de afgekoelde melk en voeg de melk al kloppend toe aan het beslag. Mix het beslag tot er geen klontjes meer inzitten, dit gaat het makkelijkst met een (hand)mixer met garde(s) of een garde.

Leg de kersen in de ingevette taartvorm. Schenk er vervolgens het beslag op, tot de kersen bijna helemaal bedekt zijn. Bak de kersen clafoutis 40-50 minuten, tot deze gesouffleerd en licht goudbruin is. Serveer de clafoutis direct, bestrooid met poedersuiker en met een klodder crème fraîche.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Omar 2021-09-17 13:31:34

“Laat deze smelten in de room…”
Room staat niet in de ingredienrenlijst!

Beantwoorden
OM
Rutger 2021-09-20 07:38:02

Dank voor je oplettendheid! Dat moest de warme melk zijn, ik heb het aangepast.

Beantwoorden
Mirjam Brady 2020-12-09 22:14:41

Dit is heerlijk! Wij wonen in Schotland waar de kersen in grote getale aan de bomen hangen; van de zomer een hele vrieskist vol geplukt. Ze zijn heel zoet dus we hebben minder suiker gebruikt.

Beantwoorden
MI
Lida Wolff 2020-06-19 18:11:39

Even een weetje misschien maar de Fransen ontpitten de kersen meestal niet. Dat schijnt de smaak ten goede te komen.

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-06-20 11:43:49

Dat klopt, ook voor de structuur van de clafoutis werkt dit goed. Alleen vind ik het persoonlijk heel lastig eten met al die pitten, dus kies ik wel voor ontpitte kersen in mijn recept.

Beantwoorden
Richard Goedhart van Sevenhuijssen 2021-03-19 17:35:57

Lijkt me minder geslaagd voor je gebit!

Beantwoorden
RI
Mariska 2020-06-19 09:39:43

Hoi Rutger,

Heerlijk!
Klein puntje...je bent waarschijnlijk zo in de ban van het virus dat er een spelfoutje is ontstaan.
In eerste alinea zijn er kersen uit de diepvires
Groetjes en wij zijn echte fans van je!

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-06-20 11:46:15

Dank voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast!

Beantwoorden
Theo 2020-06-19 06:54:29

Goedemorgen Rutger. Dit recept ziet er heerlijk uit. Wanneer ik diepvries kersen gebruik, moeten deze eerst ontdooid worden of kunnen deze in bevroren toestand worden gebruikt?

Beantwoorden
TH
Rutger 2020-06-20 11:46:53

Je kunt ze bevroren gebruiken. Het kan wel zijn dat de baktijd dan net een paar minuten langer wordt.

Beantwoorden