Deze smeltende chocoladecakejes worden ook wel lavacakejes genoemd. Als je er van begint te eten weet je ook gelijk waarom; de warme vloeibare vulling stroomt als lava uit het cakeje. Die vloeibare kern van de moelleux ontstaat doordat de buitenkant sneller gaar wordt dan de binnenkant. Ik gebruik het liefst bakringen van metaal voor, die geleiden de warmte beter en sneller dan vormpjes van aardewerk. Als je metalen ringen gebruikt, kun je met een spatel de moelleux met ring en al op een bord zetten voordat je de ring verwijdert. Zelf gebruik ik deze bakringen voor de chocolade moelleux.

chocolademoelleux

Voor dit recept heb ik ervoor gekozen om sinaasappelrasp en -likeur toe te voegen aan het chocoladebeslag. In plaats van sinaasappel kun je de moelleux ook andere smaken geven. Laat bijvoorbeeld specerijen een tijdje trekken in de gesmolten boter. Dit is lekker met kardemom, steranijs, kaneel(stokje), rozemarijn of chilipeper. Smelt de boter met de specerijen erbij, haal de pan van het vuur en laat het mengsel een halfuur staan. Verwarm de boter nog kort en zeef de gesmolten boter voordat je de chocolade gaat toevoegen. Of voeg aan de gesmolten boter vanille-extract of oplos- espresso toe. Ook kan een drank naar keuze voor een spannende touch zorgen, denk aan amandellikeur, kirsch of rum. Voeg hiervan 2-3 eetlepels toe aan het chocolade-botermengsel.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolade moelleux
  • 100 gr boter
  • 100 gr pure chocolade
  • 1 sinaasappel, rasp
  • 1 el sinaasappellikeur (of sinaasappelsap)
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 75 gr suiker
  • ΒΌ tl zout
  • 60 gr bloem
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Moelleux maken

Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer dit door tot de chocolade gesmolten is. Voeg vervolgens de sinaasappelrasp en de sinaasappellikeur toe. Klop in een kom de eieren, de eidooiers, de suiker en het zout licht op. Spatel de bloem erdoor en meng als laatste het chocolademengsel erdoorheen. Laat het beslag minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210 Β°C.

Vet 4 kookringen of vormpjes met een inhoud van 150 milliliter in met boter en plaats deze op een (voor de kook ringen met bakpapier beklede) bakplaat. Vul de vormpjes voor 2 / 3 met het beslag en bak de moelleux 10 tot 14 minuten, tot de boven kant net gestold is. Laat de moelleux uit de oven 2 minuten rusten en stort ze vervolgens op een bordje. Serveer ze warm, het liefst met een bolletje vanille-ijs erbij.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (10)
Isabelle 2016-12-20 13:35:47

Wat een superlekker recept! Ik weet wat we gaan maken met kerst!

Beantwoorden
IS
Anne 2016-12-21 16:55:16

Heerlujk! Maar...voor 12 man heb ik geen vormpjes/ringen...heb je het toevallig ook wel eens in een cupcakeblik geprobeerd? Zo ja, werkte dat? (strookjes bakpapier erin om de cakejes eruit te tillen en baktijd naar 8-10min gok ik).

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-12-21 23:24:27

Hoi! Ik vrees dat het best wel lastig gaat, omdat de cakejes echt redelijk zacht zijn. Wat je wel kan doen is het dan in cupcakepapiertjes doen, alleen serveert dat minder leuk. Je kan het ook in kleine ovenvaste bakjes/kopjes doen en het dan met bakje en al serveren. Let er wel op dat de baktijd dan ietjes langer wordt, omdat aardewerk de warmte minder snel geleid dan metaal.

Beantwoorden
Susan 2017-12-07 18:58:48

Beste Rutger,

Hoe ver van tevoren kan je het beslag maken? Zou ik dit bijv. al in de ochtend kunnen maken, om het pas 's avonds af te bakken? Of zit er dan te veel tijd tussen?

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-12-12 11:53:38

Dat kan heel goed, het kan ook de dag van tevoren al. Zelf bewaar ik het dan in een (wegwerp)spuitzak, zodat ik het daarna gelijk makkelijk in de vormpjes kan verdelen.

Beantwoorden
Hilly 2017-12-15 09:12:05

Beste rutger,

Ik lees dat je het beslag een dag van te voren kan maken en dat je het bewaard in een spuitzak. Maar kan ik het beslag ook al vast in de vormpjes gieten en zo in de koelkast zetten? En als ik ze wil serveren er uithalen en gelijk bakken?
En ik had nog een vraag ik bak ze af in een soort creme brulee schaaltjes. Hoeveel langer moet ik ze hierin afbakken? aangezien de baktijd langer wordt door de gebruikte schaaltjes.

Beantwoorden
HI
Rutger 2017-12-18 01:21:33

Als je dichte vormpjes gebruikt kan je het beslag ook in de vormpjes laten rusten. Bij open ringen zou ik dat niet doen. Hoe veel langer ze moeten bakken is lastig om te zeggen, dat ligt helemaal aan de soort bakjes, of ze rechtstreeks uit de koelkast komen en je oven. Je ziet aan de bovenkant ook als ze bijna gaar zijn, het midden is dan ook gestold, dus houd ze goed in de gaten.

Beantwoorden
Hilly 2017-12-18 15:33:26

OkΓ©! Bedankt.
Voor het bewaren in de vormpjes is het dan handig om plastic folie erover heen te doen? Of maakt dat niet zoveel uit?

Beantwoorden
HI
Rutger 2017-12-20 12:34:16

Zou ik wel doen! Dan voorkom je dat de bovenkant uitdroogt.

Beantwoorden
Laura 2019-02-15 10:36:47

Ik heb ze ook gemaakt in dichte schaaltjes en ze waren lekker!!

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-02-17 19:35:39

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Robbert 2021-12-24 14:51:19

Leuk recept Rutger! Voor hoeveel cakjes is het recept?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-12-27 14:08:47

Zoals in het recept beschreven staat, voor 4 stuks.

Beantwoorden
Fran 2021-12-26 18:58:40

Hoi Rutger, heb alles uit het boek gevolgd, behalve een uur in koelkast was drie uur. Beslag was keihard en de cakejes liep het boter onderuit de ringen. Help? Volgend keer echt letterlijk een uur of was alles te koud geworden? En dat opkloppen wat ik hier op website lees, hoelang en echt opkloppen of gewoon mengen? Bedankt, Fran

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-12-27 13:56:19

Hi. Je kunt het prima meerdere uren of zelfs een nacht laten koelen. Het klopt dat het beslag dan stevig is. Kan het zijn dat je de ringen erg dik had ingevet, dat dat de boter was die onder de ringen uitliep. Het mengsel wordt licht opgeklopt, maar niet super luchtig.

Beantwoorden
Willemien 2022-01-09 15:21:01

Hoi Rutger, ik wil voor iemand lavacakejes maken van witte chocolade maar ik denk dat ik dan niet in jouw basisrecept de pure chocolade voor dezelfde hoeveelheid witte chocolade kan vervangen wel ?

Verder toprecepten van jou, al veel lekkers gebakken en t lukt altijd.

Gr

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-01-11 09:18:41

Hoi. Het kan op zich wel, maar de smaak wordt niet heel uitgesproken. Witte chocolade is suiker, melkpoeder en cacaoboter. Als je dat door het beslag mengt is het heel lastig om de witte chocoladesmaak goed te krijgen.

Beantwoorden
Caspar 2022-03-09 09:41:19

Hi Rutger, je hebt het over bakringen van 150ml.
Hoe groot zijn die dan? Doorsnede / hoogte?

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-03-13 12:51:44

Zo'n 8 cm

Beantwoorden
Nella 2022-10-12 14:23:22

Misschien een domme vraag, maar ik zie recepten waar je een blokje chocolade in het deeg duwt, wat dan gaat smelten. In dit recept zie ik dat niet? Hoe krijg je dan het lava effect?

Beantwoorden
NE
Rutger 2022-10-17 08:38:35

Het lava effect krijg je door het beslag middenin dat nog niet gaar is. Het stukje chocolade in het midden is een makkelijkere manier om deze cakejes te maken, maar niet de originele.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.