- Voor de moelleux
- 100 gr boter
- 100 gr pure chocolade
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 75 gr suiker
- ¼ tl zout
- 60 gr bloem
- Voor de karamel
- 75 gr suiker
- 1 el water
- 35 ml slagroom
- 25 gr boter
- snuf zout
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Bij het aansnijden van deze warme chocoladecakejes stroomt de vloeibare karamel er als lava uit! Dat heerlijke effect krijg je doordat er vlak voor het bakken een blokje bevroren karamel in deze chocolade moelleux gaat. Alle onderdelen van dit dessert zijn goed voor te bereiden, zelfs één of twee dagen van tevoren. Zo hoef je de chocolade moelleux alleen nog maar af te bakken na het hoofdgerecht! Kijk voor een uitleg over hoe en waarin je de moelleux het beste kunt bakken bij dit recept.
Bereiding: Chocolade moelleux met karamel
Maak de karamelvulling het liefst een dag van tevoren. Doe de suiker met de eetlepel water in een steelpan en laat dit op middelhoog vuur koken tot een goudbruine karamel. (Kijk hier voor een stap-voor-stap-uitleg over hoe je karamel maakt). Blus de karamel af met de slagroom en roer deze erdoor. Haal de pan van het vuur en roer de boter en de snuf zout door de karamel. Laat het mengsel iets afkoelen en doe het vervolgens in ronde ijsklontjesvormpjes of andere kleine ronde (siliconen) vormpjes. Zet deze in de vriezer.
Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Roer dit door tot de chocolade gesmolten is. Klop in een kom de eieren, de eidooiers, de suiker en het zout licht op. Spatel de bloem erdoor en meng als laatste het chocolademengsel erdoorheen. Laat het beslag minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet 4 kookringen of vormpjes met een inhoud van 150 milliliter in met boter en plaats deze op een (voor de kook ringen met bakpapier beklede) bakplaat. Vul de vormpjes voor 1/3 met het beslag. Haal de bevroren karamel uit de vormpjes en druk in ieder vormpje een blokje. Verdeel hier de rest van het beslag over, tot de vormpjes ongeveer voor 2/3 gevuld zijn. Bak de moelleux 13 tot 18 minuten. Laat de moelleux uit de oven 2 minuten rusten en stort ze vervolgens op een bordje. Serveer ze warm, het liefst met een bolletje vanille-ijs erbij.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Dit heb ik al heeeeeel lang op mijn to do-lijstje staan,maar vond nooit een recept waarbij caramel gebruikt werd! Altijd waren ze met een chocolade kern. Tot nu! Je hebt mijn grootste uitdaging op bakgebied in vervulling doen gaan! Kan ik dit in kopjes maken? Ik heb geen kookringen namelijk en kan ze ook niet zomaar even kopen. Ramekins heb ik ook niet. Ik hoop dat het kan, dan eten we dit als dessert op een van beide kerstdagen. De andere dag wil ik jouw ijs met chocola en karamel maken. Ik ben erg blij met jouw recepten en kijk er telkens naar uit. Bedankt daarvoor.
Tot een volgende keer. Groetjes,
Marja

Hoi Rutger,
Ik vraag me af of ik het beslag ‘s ochtends al kan bereiden en de cakejes van in de avond kan afbakken. Zou dat mogelijk zijn? En zou ik hier ook een cupcakevorm voor kunnen gebruiken?
Groetjes Merel
BeantwoordenDat kan heel goed! Je kunt het beslag ook de dag van te voren al maken. Het lastige van cupcakevormpjes is dat je ze daar niet zo makkelijk uit krijgt na het bakken. Mede doordat het midden nog vloeibaar is komen ze er lastig uit.
Beantwoorden
Hoi,
Ik heb ze gemaakt in een siliconen cupcake vorm. Ik heb ze ingevet, en onderin een ‘rondje’ bakpapier gedaan. Ze kwamen er heel makkelijk uit. Hetzelfde effect als met de ring.
Hallo,
Voor hoeveel cakejes kan je maken met dit recept en welke maat of diameter hebben de vormpjes of kookringen die worden gebruikt?
Groetjes
BeantwoordenHet recept is voor 4 cakejes en de ringen die ik gebruik hebben een doorsnede van 7 centimeter.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Kan je ook een caramel fudge blokje gebruiken voor de kern?
Groetjes, alvast bedankt! :)
Dat moet ook heel goed lukken, wordt waarschijnlijk alleen wat minder vloeibaar dan de zelfgemaakte karamel.
Beantwoorden
Hoi Rutger
kan de caramel ook langer ingevroren worden?
Hoor het graag!
Groet Sandra
Dag Rutger.
Ik heb mijn karamel gemaakt en gevuld in siliconen ijsblokvormpjes maar krijg deze er heel moeilijk uit. Tips ?
Heb je ze in de vriezer gezet? Als het goed is kun je ze er dan zo uitdrukken.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Zou ik in dit recept het blokje karamel kunnen vervangen door een blokje witte chocolade?
Hoi Rutgers,
Khan ik de chocolade ook weg laten, zodat ik blonde cakejes met caramel krijg
BeantwoordenDaar is dit recept niet geschikt voor, de chocolade is erg belangrijk voor de uiteindelijk structuur van het cakeje.
Beantwoorden
Hi Rutger, ik wil ze ipv karamel vullen met dulce leche. Kan je dulce leche ook, net als de karamel, invriezen?
Beantwoorden