In Duitsland heten ze bretzels of brezels, in de Verenigde Staten worden ze pretzels genoemd. Hoe je ze ook noemt, deze zoute traktaties zijn heerlijk! Als we in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland zijn, mag een heerlijke zoute bretzel of brezel (of pretzel) niet ontbreken. In Zwitserland heb je ze zelfs voorverpakt met een dikke laag gezouten boter ertussen. Het is maar goed dat die niet in Nederland verkrijgbaar zijn, anders zou ik die veel te veel eten. 

Pretzels - Recept

Wil je ook thuis eens zoute pretzels maken? Zelf pretzels maken is helemaal niet zo moeilijk, als je eenmaal weet hoe het moet. In dit pretzel recept leg ik je uit hoe je zelf Duitse pretzels maakt, ook wel brezels of bretzels genoemd. Het leuke aan dit recept is dat er veel variaties mogelijk zijn. Doe bijvoorbeeld wat kaas over de pretzels of garneer met een andere topping, zoals pompoenpitten of sesamzaad. 

Dit pretzel recept is goed voor 8 pretzels. Versgebakken zijn ze het allerlekkerst, maar je kunt ze ook heel goed invriezen.

Wat zijn pretzels?

Een pretzel is een deegproduct, gemaakt van brooddeeg. Echte pretzels zijn zacht van binnen, een beetje taai en knapperig aan de buitenkant en bestrooid met (zee)zout.

Zoute pretzels zijn mateloos populair in de Verenigde Staten en je vindt de overal: bij sportevenementen, in winkelcentra of op de hoek van de straat. Door de populariteit in de VS denken veel mensen dat pretzels een Amerikaans product zijn, maar dit is niet zo. Pretzels komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar ze bretzels of brezels heten. De Amerikaanse pretzels zijn gebaseerd op deze bretzels of brezels, maar toch is de Duitse versie wat steviger en minder zoet. 

Pretzels - Recept

Pretzel of bretzel maken met baking soda

Dit recept is net iets anders dan het originele brezels recept. Daar wordt het deeg na de tweede rijs namelijk kort ondergedompeld is een badje met natronloog. Dat geeft de bretzel zijn karakteristieke korst. Behalve dat dit in Nederland verboden is om voor voedsel te verkopen, is het ook best gevaarlijk, je moet echt handschoenen dragen als je dat doet. Gelukkig is er een andere manier waarop je de originele bretzel vrij goed kunt benaderen, namelijk door kokend water met baking soda te gebruiken. Hoe je dat doe leg ik je uit in het recept. 

Tip: om het onderdompelen makkelijker te maken kun je de pretzels na het vormen en 20 minuten rijzen een half uur in de koelkast zetten.

Pretzels - Recept
Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 500 gr patentbloem
 • 10 gr zout
 • 7 gr gedroogde gist
 • 150 ml melk, lauwwarm
 • 140 ml water, lauwwarm
 • 45 gr boter, op kamertemperatuur
 • Verder nodig
 • 1½ l water
 • 75 gr baking soda
 • grof (zee)zout, om te bestrooien
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf pretzels maken

Pretzel deeg maken 

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met een standmixer met deeghaak. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur op een warme en tochtvrije plaats rijzen. 

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol ieder stuk uit tot een sliert 25 centimeter. Dek de slierten losjes af met plasticfolie en laat ze 10 minuten rusten. Rol de deegslierten vervolgens verder uit tot ze 50-60 centimeter lang zijn. De slierten mogen in het midden iets dikker blijven en aan de zijkant juist wat dunner worden. 

Pretzels vormen

Vorm de pretzels zoals te zien is op bovenstaande foto en leg ze daarna op een stuk bakpapier. Dek ze losjes af met plasticfolie en laat ze 20-30 minuten rijzen. 

Verwarm de oven voor op 220 °C. 

Pretzels onderdompelen

Doe het water en de baking soda in een grote pan en breng dit aan de kook. Roer goed, zodat alle baking soda is opgelost. Houd het water tegen de kook aan. Leg de pretzels per stuk (of per 2) in het hete water en laat ze daar 20-30 seconden in liggen. Keer ze halverwege met behulp van een schuimspaan om. Laat ze kort uitlekken op een schone theedoek en leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Pretzels bakken

Strooi wat zout over het dikke gedeelte van het deeg en snijd dit ook in met een scherp (gekarteld) mesje. Bak de broodjes in 17-22 minuten bruin en gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. 

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Maud 2022-02-25 19:12:30

Ik stel voor dat jullie het intro van dit artikel nog eens even nalezen, haha! Verder een leuk recept en inderdaad veel makkelijker dan je zou denken!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-02-26 22:12:11

Hi! Wat bedoel je precies?

Beantwoorden
Maud 2022-03-20 22:21:40

Er staat 5x in genoemd dat pretzels ook wel bretzels of brezels genoemd worden. En in Duitsland heten ze Bretzels, of brezels. En in de VS heten ze pretzels.. 😅

Beantwoorden
MA
Katie Daan 2022-02-25 19:33:29

Ik heb een algemene vraag, ik woon al 54 jaar in Canada en vind je website geweldig, alleen vraag ik me af wat patent bloem is, ik heb geprobeerd de vertaling te vinden maar ben niets wijzer geworden, ik bak met organic all purpose flour, or whole wheat flour, maakt dat een verschil?

Beantwoorden
KA
Eline Landgraf 2022-03-13 04:36:32

Hi Katie, ik zit in Oman en heb ze gisteren met all purpose flour gebakken, en dat is goed gelukt.
Groet Eline

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-03-01 09:22:27

Hoi. Patent bloem is meer strong bread flour. Hebben ze dat daar ook?

Beantwoorden
Wiebke Fischer 2022-02-25 20:47:06

Leuke start maar baking soda does not do the trick. Je hebt echte Natron nodig voor het chemische proces en dat is een andere verbinding dan baking soda. Backing soda maakt ze grijs. Geloof mij maar, ik heb ze zelf alles uitgeprobeerd en de goede geserveerd op mijn Duitse bruiloft. In Duitsland kun je Natron kopen in de supermarkt. In Nederland misschien bij de apotheek. Zorg ook dat je met handschoenen en veiligheidsbril werkt want natron is heftig spul. Domelen doe je heel kort. Tot ze bovendrijven zoals appelbeignets.

Beantwoorden
WI
Ingrid Schäffers 2022-03-07 23:01:20

Wat is de concentratie aan natronloog in water?

Beantwoorden
IN
Astrid 2022-02-28 15:11:04

Zeker niet grijs, ze kwamen perfect uit de oven en waren een groot succes hier bii mijn familie! Ik ga ze vandaag weer maken!

Beantwoorden
AS
Rutger 2022-02-26 22:11:52

Hoi. Dank voor je reactie. De pretzels op de foto heb ik gemaakt met baking soda, die zijn zeker niet grijs. En vooral erg lekker! Het geeft natuurlijk een iets ander resultaat dan Natron, maar het is een heel goed alternatief!

Beantwoorden
Lisa 2022-03-07 13:57:59

Wat een leuk recept!
Niet moeilijk en leuk om te maken.
En ze zijn super goed gelukt, lekker zacht vanbinnen en mooi knapperig bruin van buiten.

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-03-07 14:57:24

Heel leuk om te lezen! Geniet er van!

Beantwoorden
Mirjam 2022-03-13 12:59:38

Zojuist gemaakt! Nog wat oefenen op de ‘looks’ maar ze zijn lekker!

Beantwoorden
MI
Monique 2022-08-29 11:08:09

Geweldig recept. Ze waren echt super lekker. Voor mijn oven iets lagere temperatuur moeten gebruiken, maar dat moet ik eigenlijk voor alle gerechten.
Maar heeft iemand misschien een tip dat ze de volgende dag ook nog lekker zijn? Waren nu super taai de volgende dag. :(

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-09-14 20:20:58

Dat is helaas lastig, ze worden al snel taai. Je kunt ze wel gelijk invriezen en dan voor het serveren eventueel nog kort oppiepen in de oven.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.