- Voor het deeg
- 500 gr patentbloem
- 10 gr zout
- 7 gr gedroogde gist
- 150 melk, lauwwarm
- 140 water, lauwwarm
- 45 gr boter, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- 1½ l water
- 75 gr baking soda
- grof (zee)zout, om te bestrooien
In Duitsland heten ze bretzels of brezels, in de Verenigde Staten worden ze pretzels genoemd. Hoe je ze ook noemt, deze zoute traktaties zijn heerlijk! Als we in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland zijn, mag een heerlijke zoute bretzel of brezel (of pretzel) niet ontbreken. In Zwitserland heb je ze zelfs voorverpakt met een dikke laag gezouten boter ertussen. Het is maar goed dat die niet in Nederland verkrijgbaar zijn, anders zou ik die veel te veel eten.
Wil je ook thuis eens zoute pretzels maken? Zelf pretzels maken is helemaal niet zo moeilijk, als je eenmaal weet hoe het moet. In dit pretzel recept leg ik je uit hoe je zelf Duitse pretzels maakt, ook wel brezels of bretzels genoemd. Het leuke aan dit recept is dat er veel variaties mogelijk zijn. Doe bijvoorbeeld wat kaas over de pretzels of garneer met een andere topping, zoals pompoenpitten of sesamzaad.
Dit pretzel recept is goed voor 8 pretzels. Versgebakken zijn ze het allerlekkerst, maar je kunt ze ook heel goed invriezen.
Wat zijn pretzels?
Een pretzel is een deegproduct, gemaakt van brooddeeg. Echte pretzels zijn zacht van binnen, een beetje taai en knapperig aan de buitenkant en bestrooid met (zee)zout.
Zoute pretzels zijn mateloos populair in de Verenigde Staten en je vindt de overal: bij sportevenementen, in winkelcentra of op de hoek van de straat. Door de populariteit in de VS denken veel mensen dat pretzels een Amerikaans product zijn, maar dit is niet zo. Pretzels komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar ze bretzels of brezels heten. De Amerikaanse pretzels zijn gebaseerd op deze bretzels of brezels, maar toch is de Duitse versie wat steviger en minder zoet.
Pretzel of bretzel maken met baking soda
Dit recept is net iets anders dan het originele brezels recept. Daar wordt het deeg na de tweede rijs namelijk kort ondergedompeld is een badje met natronloog. Dat geeft de bretzel zijn karakteristieke korst. Behalve dat dit in Nederland verboden is om voor voedsel te verkopen, is het ook best gevaarlijk, je moet echt handschoenen dragen als je dat doet. Gelukkig is er een andere manier waarop je de originele bretzel vrij goed kunt benaderen, namelijk door kokend water met baking soda te gebruiken. Hoe je dat doe leg ik je uit in het recept.
Tip: om het onderdompelen makkelijker te maken kun je de pretzels na het vormen en 20 minuten rijzen een half uur in de koelkast zetten.

Zelf pretzels maken
Pretzel deeg maken
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed deze in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met een standmixer met deeghaak. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur op een warme en tochtvrije plaats rijzen.
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol ieder stuk uit tot een sliert 25 centimeter. Dek de slierten losjes af met plasticfolie en laat ze 10 minuten rusten. Rol de deegslierten vervolgens verder uit tot ze 50-60 centimeter lang zijn. De slierten mogen in het midden iets dikker blijven en aan de zijkant juist wat dunner worden.
Pretzels vormen
Vorm de pretzels zoals te zien is op bovenstaande foto en leg ze daarna op een stuk bakpapier. Dek ze losjes af met plasticfolie en laat ze 20-30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Pretzels onderdompelen
Doe het water en de baking soda in een grote pan en breng dit aan de kook. Roer goed, zodat alle baking soda is opgelost. Houd het water tegen de kook aan. Leg de pretzels per stuk (of per 2) in het hete water en laat ze daar 20-30 seconden in liggen. Keer ze halverwege met behulp van een schuimspaan om. Laat ze kort uitlekken op een schone theedoek en leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat.
Pretzels bakken
Strooi wat zout over het dikke gedeelte van het deeg en snijd dit ook in met een scherp (gekarteld) mesje. Bak de broodjes in 17-22 minuten bruin en gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk



