Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr patentbloem
  • 10 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 40 gr suiker
  • 270 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 60 gr boter, op kamertemperatuur
  • Voor de vulling
  • 90 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1½ el kaneelpoeder
  • Voor het glazuur
  • 100 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 2-3 el melk
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • gesmolten boter, om te bestrijken

In mijn boek De Bakatlas neem ik je mee op culinaire wereldreis, gewoon in je eigen keuken. In 150 recepten neem ik je mee de hele wereld over. Van Indonesische pandancake tot Portugese pastéis de nata en van Australische lamingtons tot Amerikaanse brownie cookies! Dit Amerikaanse cinnamon rolls recept is ook één van de recepten die in dit boek aan bod komen.

Kaneelbroodjes kom je in veel verschillende landen tegen. Denk aan de kanelbullar uit Zweden, Chelsea buns uit Engeland of de sticky cinnamon buns uit Canada. Dit cinnamon rolls recept is gebaseerd op de american cinnamon rolls en worden geserveerd met een fris roomkaasglazuur. Deze Amerikaanse kaneelbroodjes of kaneelrollen zijn zacht, fluffy, een beetje kleverig en vol van smaak. Ze zien er spectaculair uit en smaken onwijs lekker op ieder moment van de dag. Serveer ze bijvoorbeeld als koffiebroodje, snack of feestelijk ontbijt.

Met dit recept kun je 12 cinnamon rolls maken. 

Tip: maak ook eens cinnamon rolls met rozijnen. Wel 150 gram rozijnen voor 15 minuten in water. Laat de rozijnen vervolgens uitlekken in een zeef en drogen aan de lucht. Verdeel de rozijnen over de kaneelvulling op het deeg.

Zelf cinnamon rolls maken 

Met dit recept maak je heerlijke huisgemaakte cinnamon rolls. Dit recept bestaat uit verschillende stappen: het deeg, de vulling en het glazuur maken.

Deeg voor cinnamon rolls

Kneed alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – tot een soepel brooddeeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de boter toe en kneed deze door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Vulling voor cinnamon rolls

Doe voor de vulling de boter, lichtbruine basterdsuiker en kaneel in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) luchtig op.

Cinnamon rolls bakken

Vet een rechthoekige bakvorm of braadslee van ongeveer 25 x 35 centimeter in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 30 x 50 centimeter. Bestrijk het deeg met de vulling. Rol de lap op vanaf de lange zijde en snijd de rol in 12 gelijke plakken. Leg de zelfgemaakte kaneelbroodjes op hun kant in de vorm in 3 rijen van 4. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat het deeg nog 1 uur rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 190 °C. Bak de kaneelbroodjes in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk de cinnamon buns direct uit de oven met gesmolten boter en laat ze afkoelen in de vorm.

Glazuur voor cinnamon rolls

Om de american cinnamon rolls helemaal af te maken, bestrijk je de kaneelbroodjes met een roomkaasglazuur. Je kunt dit glazuur mooi maken wanneer de kaneelbroodjes in de oven staan. Doe voor het glazuur de roomkaas, boter, poedersuiker en het vanille-extract in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een glad geheel. Voeg geleidelijk de melk toe tot het glazuur de gewenste dikte heeft. Besprenkel of bestrijk de cinnamon rolls met het glazuur.

Ben je nieuwsgierig geworden naar De Bakatlas? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Judith Roosen 2021-11-28 12:10:43

In je boek 'de 100 allerbeste recepten' staat ook een recept voor kaneelbroodjes. Maar in de ingrediënten lijst ben je de gist vergeten te noteren!
Ook vermeld je in het recept in het boven vermelde boek er de boter direct bij het vormen van het deeg bij te doen.
Wordt wel verwarrend :-@

Beantwoorden
JU
Noa 2021-11-28 10:52:45

Mijn broodjes kwamen in de oven wat omhoog waardoor hij al snel donker werd ook aan de onder kant en hij niet helemaal rond bleef maar meer een toren had. Het lijkt alsof de suiker eruit is gelopen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit de volgende keer niet gebeurd?

Beantwoorden
NO
Lisette 2021-11-22 17:49:26

Ik heb per ongeluk de boter gelijk bij het deeg gedaan.. wat moet ik extra doen om het deeg toch goed te krijgen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-25 14:34:49

Goed kneden. Het kan zijn dat de broodjes wel iets minder luchtig worden. Het gelijk toevoegen van de boter remt de glutenvorming in het deeg.

Beantwoorden
Lieke 2021-11-11 17:19:06

Dag Rutgur,

Ik ben momenteel de cinnamon rolls aan het maken. Aangezien het avond is, zal pas morgen alles verorberd kunnen worden :) Hopelijk zullen ze nog lekker vers zijn? Of hoe bewaar ik ze het best om ze lekker vers te houden? Bewaar ik ze in een afgesloten doos?

Wat betreft de glazuur, ik vermoed dat het moet aangebracht worden eenmaal ze volledig afgekoeld zijn?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-16 13:08:32

Hoi! Je kunt ze het beste afgesloten op kamertemperatuur bewaren inderdaad. De glazuur zou ik er dan op het laatste moment op doen, inderdaad als de broodjes afgekoeld zijn.

Beantwoorden
Trijnie 2021-11-08 14:27:58

Wowww ze zijn echt mega goed gelukt! Super fluffy, niet overdreven zoet. Dank je wel Rutger!

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-11-10 08:07:41

Heel tof om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Hetty 2021-10-21 14:48:32

Nog even een aanvulling op mijn vorige berichtje.
De cinnamon rolls zijn heel erg lekker! Ook het glazuur met roomkaas maakt het helemaal áf en is echt verrukkelijk.
Ik ga ze zeker vaker maken, maar denk dat ik ze dan bak in een muffinvorm, zodat ze wat “ in model” blijven.
Sommige rolls rijzen wat sneller en worden dan erg groot, terwijl andere juist wat kleiner blijven. Bovendien plakken ze dan niet aan elkaar vast en zijn makkelijker uit de vorm te krijgen.
Het gaat wat experimenteren worden Rutger! De basis is in elk geval top!! Zoals American rolls smaken moeten! Heerlijk!

Beantwoorden
HE
Hetty 2021-10-21 11:56:33

Hoi Rutger,
Ik heb er een klein handje cranberries doorgedaan! Wordt het wel wat “ kersterig” van, maar wel erg lekker!

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-10-24 12:45:09

Heerlijk!

Beantwoorden
Karin 2021-10-21 09:16:05

Hoi Rutger, van harte gefeliciteerd met je nieuwe boek. Ik verheug me nu helemaal op al t lekkers wat ik daarmee kan gaan presenteren aan mijn familie en vrienden. Thx!!

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-10-24 12:45:24

Dankjewel! Alvast veel bakplezier!

Beantwoorden
Evelyn van Zijl 2021-10-20 19:27:02

Hoi Rutger,
Een heerlijk recept weer!
Dankjewel (:
Vraagje, kun je ze invriezen?

M.v.gr. Evelyn.

Beantwoorden
EV
Janina 2021-10-23 14:59:20

Zonder glazuur kan je ze prima invriezen

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-10-24 12:49:30

Zeker! Alleen niet met het glazuur erop.

Beantwoorden
Niek 2021-10-20 11:10:40

Moet je de droge gist niet eerst laten bloemen in de lauwwarme melk inplaats van gelijk toevoegen? Of gebruik je een speciaal soort gist waarbij het in één keer kan

Beantwoorden
NI
mariella 2021-10-20 13:46:41

droge gist kun je altijd zo toevoegen

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-24 12:52:09

Dat is niet nodig. Alle gedroogde gist die je in de Nederlandse supermarkten koopt is instantgist. Deze kun je gelijk aan het deeg toevoegen.

Beantwoorden