Door deze nazomerjam te maken kun je de komende tijd nog heerlijk nagenieten van de zomer. Het recept voor deze jam met frambozen, bessen en bramen komt uit het boek Jam, gelei, confituur en meer lekkers uit het seizoen van Janine Bruinooge. In dit boek vertelt Janine je hoe je het hele jaar door zelf jam, compote, chutney, gelei en siroop maakt. Er staan bekende recepten in als kersenjam en rodebessengelei, en verrassende recept zoals appelgelei met cider & steranijs en rabarberjam met bloedsinaasappel. Van deze nazomerjam heb ik alvast een voorraadje gemaakt, heerlijk op een croissantje, in de yoghurt of als vulling in bijvoorbeeld deze jamrepen.
- Voor de jam met rode vruchten
- 100 gr rode bessen
- 200 gr frambozen
- 200 gr bramen
- ½ citroen, sap
- 340 gr geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker)
Nazomerjam met frambozen, bessen en bramen
Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren.
Haal de bessen met een vork voorzichtig van de takjes. Spoel de bessen onder de koude kraan schoon. Doe de bessen in een pan en voeg een bodempje water (circa 50 milliliter) toe. Verwarm de bessen totdat ze openspringen. Plet ze vervolgens fijn met een vork of (puree)stamper. Om te voorkomen dat de jam te veel pitjes bevat, kun je het beste de rodebessenpuree zeven. Plaats hiervoor een fijne zeef op een kom. Giet de bessenpuree in de zeef en druk met een lepel de puree door de zeef. De pitjes kun je weggooien, het bessensap giet je in de kookpan.
Controleer de frambozen en bramen op takjes en blaadjes. Was de frambozen en bramen alleen als dat echt nodig is onder koud stromend water. Dep ze voorzichtig droog met een stuk keukenpapier. Voeg het citroensap met de frambozen en bramen toe aan het bessensap. Roer goed door en breng het fruitmengsel rustig aan de kook. Plet het fruit eventueel (nog) fijn(er) met een vork of (puree)stamper. Voeg de geleisuiker toe. Roer goed door de jam en breng geleidelijk aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.
Controleer de dikte van de jam. Doe daarvoor wat van de jam op het koude schoteltje. Laat het minimaal 1 minuut afkoelen. Het mengsel moet stollen tot een bolle druppel. Het moet meegeven, rimpelen, wanneer je het zachtjes met de top van je vinger indrukt. Is dat het geval, dan is de jam klaar. Houd het schoteltje ook nog even schuin. Als de jam niet van het schoteltje afdruipt, weet je zeker dat de dikte goed is. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.
Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul 3 gesteriliseerde potten van 230 milliliter tot net onder de rand met de jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Goedemorgen,
Je schrijft de verhouding bij de geleisuiker , maar in het recept heb je 500 gr fuit met 340 gr geleisuiker.... wordt de jam dan wel dik genoeg?
Hallo Rutger. Bij het zoeken naar een jam met verschillende vruchten kwam ik bij jouw recept terecht. Ik vroeg me nl. af of ik van rode bessen jam kan maken. (Dus geen gelei.) Het kan dus. Wat ik wel gedaan heb is in plaats van 1 op 1 gelei suiker de 1 op 2 gebruikt.(500 gr. suiker op 1 kilo fruit.) Ik houd niet van zoete jam en met deze variant gaat het prima en smaakt de jam frisser. (En iets zuurder.)
Gr. Wil.
Hoi Rutger,
Bij toeval kwam ik dit recept weer tegen. Nu is mijn vraag, kan ik ipv rode bessen ook zwarte bessen gebruiken? Die heb ik nl. volop in mijn tuintje. Of wordt dan het recept gelijk heel anders. De smaak veranderd, dat snap ik maar ik bedoel qua hoeveelheden e.d. Hopelijk heb je een antwoord voor me. Alvast bedankt en met een hartelijke groet,
Marja
Hallo Marja. Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik geen ervaring heb met het gebruiken van zwarte bessen, ik weet dus niet hoe dat de smaak van de jam beïnvloed.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.