Ingrediëntenlijst
  • Voor de pannenkoekjes
  • 150 gr bloem
  • 150 gr fijn griesmeel (semolina)
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1 ½ el bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 425 lauwwarm water
  • Verder nodig
  • boter om in te bakken

Als je deze pannenkoekjes ziet begrijp je ook gelijk de naam van dit Marokkaanse recept. Tijdens het bakken van de pannenkoeken ontstaan er heel veel gaatjes. De structuur van deze pannenkoekjes is heel anders dan die van gewone pannenkoeken. Ze zijn zacht en luchtig, wat komt doordat er zowel gist als bakpoeder gebruikt wordt in dit recept. Versgebakken zijn deze Marokkaanse gaten pannenkoekjes het allerlekkerst!

Update: Van verschillende kanten kreeg ik de tip om deze pannenkoekjes te bakken in een koude koekenpan zonder boter of olie. Schep het beslag in een koude koekenpan met anti-aanbaklag, laat deze langzaam warm worden en spoel de pan voor de volgende lading om met koud water. Dit levert nog mooiere gatenpannenkoekjes op. Dank voor al jullie tips!

Marokkaanse pannenkoek bakken

Doe de bloem, het fijne griesmeel, de gedroogde gist, het bakpoeder en zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de helft van het water toe en meng alles. Voeg geleidelijk de rest van het water toe en klop het tot een glad beslag. Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 1 uur op een warme tochtvrije plaats rijzen.

(Lees de update bovenaan) Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Smelt een klontje boter in de pan en schep daar met een jus- of soeplepel 3 porties beslag in, zodat er 3 kleine pannenkoekjes ontstaan. Laat ze op middelhoog vuur 2-5 minuten bakken, tot de bovenkant droog is. Draai de pannenkoeken niet om.

Serveer de gatenpannenkoekjes warm met boter en honing.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Marg 2020-07-28 22:12:21

Is dit ook te bakken op de inductiekookplaat?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-08-02 10:09:36

dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar ik ga er van uit dat dit prima kan.

Beantwoorden
Nadia 2019-04-24 20:13:40

Een aanvulling op het bericht van Siham. Het moet inderdaad zonder boter maar na iedere pannenkoek dient de koekenpan met koud water gespoeld te worden dus dat het opnieuw koud wordt

Beantwoorden
NA
Rutger 2019-04-29 13:29:04

Hoi. Dankjewel voor de tip. Dat wist ik niet! Ik ga het zeker zo proberen de volgende keer!

Beantwoorden
Siham 2019-04-24 06:50:55

Beste Rutger,

Ziet er heel goed uit! Alleen baghrir bak je niet in boter. Maar gewoon in een koekenpan met antibaklaag.

Groetjes
Siham

Beantwoorden
SI
Rutger 2019-04-29 13:28:04

Hoi Siham. Dankjewel voor tip!

Beantwoorden