Deze klassieke Franse perentaart bevat naast gepocheerde peer ook een smeuïge laag amandelfrangipane en een knapperig amandelzanddeeg. Misschien heb je de tarte bourdalou wel eens zien staan in een Franse patisserie, maar nu kun je hem dus ook zelf gaan bakken!

Tarte bourdaloue

Je kunt voor deze taart ook peren uit blik gebruiken, dan kun je de hele stap van het pocheren overslaan. Zelf vind ik het veel lekkerder om met verse peren te werken, dat verschil proef je echt!

Tarte bourdaloue
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
  • Voor de peren
  • 3 – 4 handperen, niet te rijp
  • 700 ml water
  • 200 gr suiker
  • ½ vanillestokje, opengesneden
  • Voor de frangipane
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr fijne suiker
  • 100 gr amandelmeel
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • scheutje rum, optioneel
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om uit te rollen
  • 75 gr abrikozenjam
  • 20 gr amandelschaafsel, geroosterd
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Tarte bourdaloue maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang. Zodra je een bal van het deeg kunt vormen is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Breng het water met de suiker en het opengesneden vanillestokje aan de kook. Laat alles 1 minuut doorkoken en leg vervolgens de peren erin. Breng het vocht tegen de kook aan en dek het oppervlak af met een stuk bakpapier. Laat de peren zo op laag vuur 10 tot 15 minuten pocheren. Haal de peren uit het pocheervocht en laat ze uitlekken en afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage (quiche)vorm met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter in met boter.

Doe voor de frangipane de boter, fijne suiker, het amandelmeel, de eieren, het zout  en eventueel een scheutje rum in een kom en mix dit tot een egale massa.

Tarte bourdaloue bakken

Kneed het deeg nog kort door en rol dit vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 á 4 millimeter. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd de randen netjes af. Verdeel de amandelfrangipane over de bodem. Snijd de peren in de breedte in plakjes en rangschik die op de frangipane. Bak de taart in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar.

Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de tarte bourdaloue daarmee voor een mooie glans. Strooi er tot slot wat geroosterd amandelschaafsel over.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (38)
Yvette Kemel 2017-12-09 14:14:26

Lijk me een lekkere taart zal ik zeker eens maken. Maar een Bourdalou heeft meerdere betekenissen, het is bijvoorbeeld een 18de-eeuwse kamerpot voor dames en het is ook een soort grof geweven linnen. Allemaal vernoemd naar de Franse geestelijke Louis Bourdaloue (1632-1704).

Beantwoorden
YV
Elisabeth 2017-12-09 15:04:11

Leuk om te weten!

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-12-12 11:40:15

Inderdaad heel leuk om te weten!

Beantwoorden
Linette 2017-12-09 15:55:01

Waarom staat er in het recept 4 a 5 peren als je er zelf maar 3 gebruikt?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-12-12 11:38:47

Goede vraag. Ik had er voor de zekerheid meer gepocheeerd voor het geval ik er 1 niet mooi zou snijden, maar 3 peren is voldoende. Ik heb het aangepast!

Beantwoorden
Linette 2017-12-10 10:17:23

Heb de taart gisteren gebakken deze is heel lekker!

Beantwoorden
LI
Linette 2017-12-10 10:18:04

Heb de taart gisteren gebakken is heel lekker!

Beantwoorden
LI
Nicolette 2017-12-13 19:14:23

Mmmm vandaag gebakken. Super lekker !

Beantwoorden
NI
Wil 2017-12-18 21:26:39

Hi Rutger,
Vandaag deze taart gebakken. Het is de 2e taart waarbij ik een probleem had. (De andere taart was de crème brulee taart met rood fruit.) Nadat ik het deeg had uitgerold was het onmogelijk om het op te pakken en in de vorm te leggen. Uiteindelijk de vorm met het deeg bekleed zonder uit te rollen. Ik vraag me af waar het aan ligt. Amandelen tot meel vemalen in de keukenmachine omdat hier geen amandelmeel verkrijgbaar is.
Ik hoor graag waar het aan ligt.
Overigens is de taart verder goed gelukt en heerlijk van smaak !

Beantwoorden
WI
Jan 2022-10-06 19:28:27

Ik rol het deeg vaak uit op bakpapier, het papier bij de hoekjes pakken en zo de (lage) taartvorm in.
Daarna de randen licht aandrukken zodat de ribbelvorm er aan de zijkant inkomt, oog wil ook wat. Succes

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-12-20 12:28:45

Hoi! Het uitrollen en bekleden van de vorm is altijd een lastig kusje. Gelukkig kun je het als het breekt prima aan elkaar 'plakken'. Kneed het deeg na het rusten nog kort door om het wat soepeler te maken. Gebruik voldoende bloem om plakken te voorkomen en rol het deeg om de deegroller om het op te pakken. Je kunt het deeg ook op een stuk bakpapier (of tussen twee stukken bakpapier) uitrollen en deze omkeren op de vorm. Hopelijk gaat het je met deze tips beter af!

Beantwoorden
Inge 2018-11-11 11:27:39

uitrollen op huishoudfolie is ook een optie..

Beantwoorden
IN
Lisette 2018-04-29 11:01:45

Omnomnom...heerlijke taart! Die gaat tot mijn vaste repertoire behoren! Dank voor het heerlijke en duidelijke recept!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-04-29 17:11:10

Graag gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden
Wilma Put 2018-10-01 16:16:09

Mmm, ziet er heerlijk uit. Die ga ik deze week eens uitproberen.

Beantwoorden
WI
Sarina 2018-10-02 18:59:56

Hoe kan ik deze het beste bewaren? In de koelkast of in een afgesloten doos? Ik wil heb ze gebakken in de avond en wil ze de volgende dag trakteren aan mijn cliënten

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-10-07 17:50:24

Hoi! Dan kun je de taart het beste gewoon op kamertemperatuur in een afgesloten doos bewaren.

Beantwoorden
tineke 2018-10-23 19:54:53

heerlijk, voor de tweede maal gebakken smaak is geweldig

Beantwoorden
TI
Rutger 2018-10-28 23:45:41

Heel erg leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
M. Leuven 2018-11-10 18:23:27

De taart is zalig! Vrees wel de calorieën. Weet iemand hoeveel erin zit?

Beantwoorden
M.
Laura 2019-06-29 08:52:11

Hoi Rutger,
Weer een geslaagd recept, bedankt voor het delen!
Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Inge 2019-10-06 10:51:47

Lekker recept! Bedankt.

Beantwoorden
IN
willie van hal 2019-11-16 08:50:41

ik krijg de lijst met ingredienten niet nu ik hem wil maken

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-11-22 11:48:28

Er was helaas een korte storing, waardoor de ingredienten soms wegvielen. Deze is inmiddels weer verholpen, dus alle ingredienten zijn weer te zien.

Beantwoorden
Isabella Tanja 2020-01-31 23:49:27

We vonden deze taart allebei erg lekker.
Dank je wel voor het delen van dit recept.

Beantwoorden
IS
Rutger 2020-02-03 09:19:31

Graag gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden
Zara-lisa 2020-07-11 12:04:33

Heerlijk recept bedankt 😍

Beantwoorden
ZA
An 2020-07-29 20:49:46

Super lekker! Perfect receptuur😉

Beantwoorden
AN
Margarita 2020-10-17 22:30:49

De taart is overheerlijk. In de koekdeeg heb ik citroenrasp toegevoegd, heerlijk. Dankjewel Rutger. Je recepten zijn altijd een succes.

Beantwoorden
MA
Angela 2020-12-28 18:43:05

Dag Rutger,

Zou je van de siroop waarin de peren gestoofd zijn nu ook een perensiroop kunnen maken denk je?
Of is dat met de vanille wellicht niet zo'n goed idee...

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-30 09:36:43

Dat kan wel denk ik, door de siroop in te koken. Al twijfel ik wel of de perensmaak krachtig genoeg is/wordt.

Beantwoorden
Jolanda 2021-02-24 17:21:39

Waanzinnig lekkere taart! Bij het uitrollen ging het deeg een beetje uit elkaar maar dit was makkelijk op te lossen door het in de vorm te leggen en het met de vingers voorzichting in vorm te duwen.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-02-28 10:30:18

Goed om te horen. Wellicht lees je in dit artikel nog handige tips voor het uitrollen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/deeg-uitrollen-bakhulp/

Beantwoorden
Karien 2021-07-02 17:06:22

Mijn peren kleurden bruin tijdens het pocheren. Wat kan ik daaraan doen?

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-07-06 08:56:48

je kunt wat citroensap toevoegen aan het water.

Beantwoorden
Arnold 2021-10-02 01:55:02

Ik had wat peren liggen die maar niet wilde rijpen en kwam via google dit recept tegen. Ik had al heel lang geen taart etc meer gebakken, maar had er plots zin in. Het ging mij verrassend goed af en ondertussen kwam mijn zoon de patissier aanwaaien die het deeg goedkeurde en met de suggestie kwam een laagje gele room toe te voegen aan het geheel.
De baktijd in mijn oven werd 55 min. Ik ben iets meer van het hartige, maar deze taart was echt geweldig!

Beantwoorden
AR
Desiree 2021-11-13 11:20:26

Klinkt lekker met een laagje room!

Beantwoorden
DE
Tonni 2021-10-17 08:53:05

Een heerlijke taart, had geen abrikozenjam maar heb eigengemaakte bramenjam gebruikt, overheerlijk!

Beantwoorden
TO
Dina 2021-10-21 22:31:37

Ik heb hem ook gemaakt vanavond hij is heerlijk. Ik had de oven iets te hoog staan dus iets te donker geworden 180 gr maar ik heb hete lucht dan moet hij altijd iets lager en dat was ik even vergeten.
Ook ik had wat problemen met het uitrollen van het deeg ik had het wel 1 uur laten rusten maar niet in de koelkast misschien is dat beter.

Beantwoorden
DI
Desiree 2021-11-12 19:23:04

Ik heb geen rum in huis, past dit ook bij Amaretto? Dat heb ik namelijk wel :)

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-11-16 13:06:46

Dat lijkt mij ook heerlijk!

Beantwoorden
Desiree 2021-11-14 08:15:24

Wat een leuk recept! Gemaakt met als extra toevoeging een laagje room zoals Arnold hierboven schreef. Én een dopje amaretto. Gister al een stukje geproefd en vandaag mag de visite er van smullen.

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-11-16 12:54:33

Dat klinkt heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Marie Joseph 2021-11-27 15:30:28

Dank u voor het delen super lekker

Beantwoorden
MA
Van De Winckl Eric 2022-01-10 00:26:37

Super recept.op vraag van vrienden terug nog eens gebakken.

Beantwoorden
VA
Annette 2022-02-09 16:18:04

Goed gelukt, ziet er mooi uit, ik vind hem lekker maar, mijn mam vindt hem flauw.
Dat komt omdat er aan de peren niet zoveel smaak zit, dat is wel zo.
Ga homoos een keer met appel of blauwe bessen maken

Beantwoorden
AN
Evelien 2022-04-08 14:38:39

Moet ik deze taart in de koelkast bewaren of buiten de koelkast?

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-04-10 10:20:01

Als je deze taart langer wilt bewaren kun je dat het beste in de koelkast doen.

Beantwoorden
Irene 2022-05-04 15:59:47

Wat zou ik nog met het pocheervocht kunnen doen/maken? #zerowaste

Beantwoorden
IR
Rutger 2022-05-08 19:42:45

Je zou het voor limonade of wellicht zelfs als basis voor sorbetijs kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Luka de Wit 2022-08-23 13:43:59

Hey,

Je kan bij de stap: Doe voor de frangipane de boter, fijne suiker, het amandelmeel, de eieren, het zout en eventueel een scheutje rum in een kom en mix dit tot een egale massa. Ook het beslag van de fragipane boven het poucheervocht houden om zo het beslag een klein beetje te verwarmen en de boter lichtjes te laten smelten.

Beantwoorden
LU
Gea Meems 2022-09-03 11:39:22

Hallo Rutger, kan ik het pocheervocht 2 keer gebruiken? Ik wil namelijk 2 taarten maken

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-09-14 20:03:20

Dat kan prima!

Beantwoorden
Dre 2022-09-17 20:34:59

Lekker hoor met hand peertjes van de boom van mijn moeder ,ga haar morgen erg blij maken :)

Beantwoorden
DR
Suzanne 2022-10-02 22:25:56

Zou je de peren ook al de avond van te voren kunnen pocheren?
Als je wat voorwerk wil doen

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-10-11 08:34:22

Dat kan prima! En het deeg kun je ook een dag van tevoren maken.

Beantwoorden
Ingrid 2022-10-09 10:32:37

Welke bakvorm en welke maat moet ik gebruiken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-10-11 08:05:58

Dat staat in het recept beschreven.

Beantwoorden
Jacqueline Van Beek 2022-10-09 13:43:07

Hoi Rutger
Wat is reden van afdekken met bakpapier??
. Breng het vocht tegen de kook aan en dek het oppervlak af met een stuk bakpapier. Laat de peren zo op laag vuur 10 tot 15 minuten
En nog een vraagje ksn het ook met rauwe peren?
Bvd Jacqueline

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-10-11 08:04:21

Daardoor wordt de peer mooi gelijkmatig gepocheerd, de peren blijven beter in het vocht en de stoom wordt gevangen onder het papier. Wat bedoel je met rauwe peren? Stoofperen? Die moeten dan wel echt veel langer stoven eerst.

Beantwoorden
Elisabeth de Zeeuw 2022-11-07 13:08:53

Deze taart is heerlijk, de frangipane is luchtig, de taart is niet te zoet, heel verfijnd van smaak! Een feest!

PS Ik heb gewoon een deksel op de pan gedaan ipv bakpapier.

PS 2 het uitrollen van deeg lukt mij nooit, het plakt altijd aan de deegroller enz, dus ik heb hem gewoon meteen in de bakvorm platgedrukt waarbij ik het deeg goed in alle hoeken druk/strijk over het vershoudplastic.

Beantwoorden
EL

U kunt niet meer reageren.