Er is geen enkel seizoen met zoveel mooi en vers fruit als de zomer. Verse aardbeien, sappige frambozen, smaakvolle abrikozen, friszoete kersen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal superlekker fruit en nu in het seizoen! Speciaal voor Tante Fanny heb ik 4 recepten op een rijtje gezet die perfect zijn om te bakken met zomerfruit. In combinatie met de koelverse degen van Tante Fanny heb je in een mum van tijd iets superlekkers gebakken met zomerfruit. Naast drie recepten die ik al eerder online heb gezet staat er ook een nieuw recept voor een bladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnoten bij! Wil je meer bakinspiratie met de verse degen van tante Fanny? Schrijf je dan hier in voor hun nieuwsbrief!
Klaar om te bakken met zomerfruit? Hier komen mijn 4 favorieten!
Abrikozengalette
Voor het bakken van deze zomerse abrikozentaart heb je geen speciale bakvorm nodig; je bakt hem gewoon op de bakplaat. De abrikozengallette is gevuld met een laagje amandelspijs en een hele lading verse abrikozen. Heerlijk zomers!
Open confiture taart
Het leuke van deze zomerse bladerdeegtaart is dat je hem kunt vullen met al het fruit dat je maar lekker vindt! Ga je voor zacht rood fruit? Of een combinatie van pruimen, abrikozen en perziken? Het is allemaal superlekker samen met de banketbakkersroom op deze taart!
Chocoladetaart met frambozen
Chocolade en frambozen zijn een geweldig duo! In combinatie met het krokant gebakken quichedeeg van Tante Fanny vormen ze een heerlijk geheel! Het vleugje rozenwater dat door de frambozenjam onderin de taart gaat geeft deze chocoladetaart een extra fijne smaak!
Bladerdeeg plaattaart met pruimen en hazelnoten
Je ziet maar weinig pruimen in baksels, maar dat is niet terecht! Deze pruimentaart met hazelnoten is heel makkelijk om te maken en laat je proeven hoe lekker pruimen op gebak kunnen zijn!
Ingrediënten
Voor de bladerdeeg plaattaart
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 gram
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 60 gr fijne suiker
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 70 gr hazelnoten, fijngemalen
- 1 ½ el bloem
- 500 gr pruimen of pluots (kruising tussen een pruim en een abrikoos)
Verder nodig
- 1 ei, losgeklopt
- 40 gr hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
- hangop, zelfgemaakt of gekocht
- honing (optioneel)
Bereiding: Bladerdeeg plaattaart met pruimen en abrikozen
Verwarm de oven voor op 220 °C en haal het bladerdeeg 10 minuten voordat je gaat beginnen uit de koelkast.
Doe de zachte boter, fijne suiker, het ei, de gemalen hazelnoten en bloem in een kom en meng deze door elkaar. Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en leg dit op de bakplaat. Bestrijk de randen van het bladerdeeg met losgeklopt ei. Prik het midden van het deeg meerdere malen in met een vork. Dit voorkomt dat het deeg daar te hoog gaat rijzen tijdens het bakken. Bestrijk het midden van het deeg vervolgens met het hazelnootmengsel. Laat daarbij 3-4 centimeter aan de buitenkant vrij.
Was de pruimen, droog ze en snijd ze in 6 parten. Rangschik de partjes pruim op de hazelnootvulling. Bak de bladerdeegplaattaart met pruimen in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Je kunt de plaattaart zowel (lauw)warm of afgekoeld serveren. Bestrooi de taart voor het serveren met de gehakte hazelnoten, besprenkel het naar wens met honing en serveer er hangop bij.
Foto’s: Erik Spronk




