Zelf een verjaardagstaart maken is een leuke en lekkere manier om iemand te verrassen. Of je nu een taart maakt voor een kinderverjaardag of voor de 30e, 50e of 70e verjaardag van de jarige job: een zelfgemaakte verjaardagstaart is altijd een feest voor de jarige én de visite.

Ben je op zoek naar een feestelijk, lekker en makkelijk verjaardagstaart recept? Met dit recept maak je een perfecte verjaardagstaart met confetti, kaarsjes en een heerlijke bosvruchtencrème voor zeker 16 personen. Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis, waar je alles vindt om te bakken. Je vindt er dus ook alles voor een perfecte verjaardagstaart, van de cakevormen tot eetbare confetti en kaarsjes.

Verjaardagstaart

Meer verjaardagstaart ideeën naast deze spectaculaire stapeltaart? Bekijk dan ook eens het recept voor de klassieke slagroomtaart, een zelfgemaakte smash cake speciaal voor jonge kinderen of dit lettertaart recept.

Feestelijke verjaardagstaart maken

Verjaardagstaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Met dit recept maak ik een stapeltaart van meerdere cakes met een heerlijke bosvruchtencrème ertussen als vulling. Om de taart extra feestelijk te maken, gebruik ik eetbare confetti in het cakebeslag en in de afwerking. Het handige aan eetbare confetti is dat je het gewoon door het cakebeslag kunt mengen en zo heel makkelijk een confettitaart maakt.

eetbare confetti

Ik bak de cake in dichte taartvormen met een doorsnede van 20 centimeter, maar je kunt ook een springvorm gebruiken. Leg voordat je het beslag in de vorm schept altijd een stukje bakpapier op de bodem, zo weet je zeker dat de cake ook mooi uit de vorm komt.

Botercrème vulling voor de perfecte verjaardagstaart

Voor de vulling van deze verjaardagstaart heb ik een botercrème gemaakt en die op smaak gebracht met bosvruchtenjam. De botercrème is gemaakt op basis van banketbakkersroom, wat je zelf maakt met behulp van mijn banketbakkersroom recept. Je kunt natuurlijk ook een mix voor banketbakkersroom gebruiken.

Heeft de jarige een andere favoriete jam in plaats van bosvruchtenjam? Je kunt ook heel goed een andere jam gebruiken voor de vulling, zoals aardbeien-, kersen- of frambozenjam. Of laat de jam achterwege en ga alleen voor een vulling van vanille. 

Verjaardagstaart

Geen verjaardagstaart zonder kaarsjes

Op een verjaardagstaart mogen kaarsjes natuurlijk niet ontbreken, voor wie de taart ook is en of er nu 2 kaarsjes op de taart staan of 65. Bij Baktotaal Bouwhuis vind je voor alle gelegenheden de leukste taartkaarsjes. Denk aan lange, sierlijke kaarsen in zilver of goud, vrolijke kaarsjes voor een kindertaart of kaarsjes in allerlei verschillende kleuren. Voor deze taart ben ik uiteindelijk voor de lange, dunne kaarsjes gegaan in diverse kleuren.

taart kaarsjes

Verjaardagstaart maken & bewaren

Ga je deze leuke verjaardagstaart maken? Als je de taart niet op de dag zelf wilt maken, kun je dit ook al van tevoren doen. Zo hoef je niet alles op het laatste moment te doen en voorkom je dat je in tijdnood komt. Je kunt de taart al een dag van tevoren maken, opbouwen en garneren en vervolgens in een taartdoos of los in de koelkast bewaren. Heb je de cakes en de vulling al gemaakt, maar bouw je de taart nog niet op? Bewaar de vulling in de koelkast en de cakes luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.

En ook handig: je kunt de cake en bosvruchtencrème ook, los van elkaar, invriezen om op een later moment te gebruiken.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 recept banketbakkersroom, op kamertemperatuur
  • 175 gr bosvruchtenjam
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • verse bosvruchten, om te garneren
  • eetbare confetti
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Recept voor verjaardagstaart

Verwarm de oven voor op 180 °C. Het liefst op de heteluchtstand, omdat je dan meerdere vormen tegelijk boven elkaar kunt bakken. Vet drie bakvormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter, bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de zijkanten met wat bloem.

Cakebeslag maken

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel na ieder ei goed door. Meng in een andere kom de bloem, maïzena en het bakpoeder en voeg de helft daarvan toe aan het botermengsel. Klop dit rustig door. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk. Spatel tot slot de eetbare confetti door het cakebeslag.

Confetticakes bakken

Verdeel het cakebeslag over de vormen en bak de cakes in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Test of de confetticakes gaar zijn door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal de cakes na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Als de confetticakes afgekoeld zijn kun je ze gebruiken om je taart te stapelen.

Bosvruchtencrème maken

Maak de banketbakkersroom en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Druk de bosvruchtenjam met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven.

Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom toe aan dit mengsel en klop het door. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal. Klop als laatste de gezeefde jam door de botercrème en doe deze vervolgens in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1,5 centimeter.

Stapeltaart opbouwen & garneren

Nu je alle onderdelen hebt van de verjaardagstaart, is het tijd om de taart op te bouwen. Ik gebruik zelf een draaiplateau voor het opspuiten van de taart. Een draaiplateau maakt het afwerken van een taart zoveel makkelijker, omdat je er dan aan alle kanten goed bij kunt.

Leg één van de confetticakes op een bord of het draaiplateau en spuit daar dopjes van de botercrème op. Plaats hier de tweede cake op en spuit ook hier toefjes van de crème op. Leg tot slot de laatste cake erop en garneer deze ook met de bosvruchtencrème. Verdeel daar wat vers fruit over, decoreer met de extra eetbare confetti en maak de verjaardagstaart af met de taartkaarsjes!

Verjaardagstaart

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (22)
Saskia 2020-06-26 10:05:44

Voor hoeveel personen is deze taart?

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-06-30 14:25:36

Zeker voor 16 personen.

Beantwoorden
Jasper 2021-05-14 19:28:35

16 stukjes? hoe moet de taart worden gesneden dan?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-05-17 09:21:56

Je snijd 'm eerst in 4en en dan elk kwart weer in 4 punten.

Beantwoorden
Linda 2020-06-26 13:46:21

Voor een melk/lactosevrije variant kun je dan ook sojamelk of lactosevrije melk gebruiken IPV karnemelk?
Ik heb namelijk 2 kids die niet tegen melk/lactose kunnen.

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-06-30 14:22:57

Dat kan prima! Wel zou ik dan nog iets zuurs toevoegen, bijvoorbeeld het sap van een kwart citroen. Dat maakt de cake nog net wat luchtiger.

Beantwoorden
Nicole 2020-07-08 12:08:26

Er is ook van Alpro Sojayoghurt verkrijgbaar, dit is een goed alternatief.

Beantwoorden
NI
Dorien 2020-06-27 15:46:43

Er is sinds kort lactosevrije karnemelk te koop bij de AH van het merk Arla :)
Ik heb ook een filmpje gezien waarbij men citroensap bij melk doet om karnemelk te krijgen ;) Dat werkt vast ook wel met soja/amandel/rijstemelk

Beantwoorden
DO
Kirsten 2020-06-26 19:36:49

Wat is het verschil tussen bakken met de dichte vormen en een springvorm?

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-06-30 14:21:38

Bij dit recept is er weinig verschil, de cakes kun je ook prima in springvormen van 20 centimeter bakken.

Beantwoorden
Lyanne 2020-07-01 11:40:09

Kan je de cake ook in één keer bakken en in drie lagen snijden? Of is het beter om drie aparte cakes te bakken?

Beantwoorden
LY
Rutger 2020-07-06 16:49:33

In 1 keer bakken is niet aan te raden. Het duurt dan heel lang voordat de cake gaar is, waardoor deze droger wordt en de confetti in het beslag snaar beneden zakt.

Beantwoorden
Laura 2020-07-03 16:15:28

Deze ga ik maken!! Wat een feest die taart! Kun je deze al goed een dag van te voren opbouwen?

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-07-06 16:44:38

Zeker!

Beantwoorden
Laura 2020-07-07 16:17:14

Het was een ramp!!

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-07-13 11:49:39

Kun je aangeven wat er niet lukte? Ik leg het graag nog extra uit.

Beantwoorden
Evelien 2020-08-07 22:00:43

Kunnen de cake en de bosvruchtencreme worden ingevroren om de taart op een later moment op te bouwen?

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-08-10 12:06:57

Beide kunnen los van elkaar worden ingevroren.

Beantwoorden
Lotte 2021-01-02 16:31:45

Heb je hiervoor en springvorm van 20 cm nodig die wel klein is of de bredere soort springvorm van 20 cm?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-01-11 11:03:07

Het hoeft geen hele hoge vorm te zijn, aangezien je de taart in verschillende lagen bakt.

Beantwoorden
Sil 2021-01-05 23:08:50

Welke spuitmondje heb je gebruikt? Hoe veel cm? Of mm?

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-01-11 10:47:49

Een glad spuitmondje van ongeveer 15 millimeter werkt perfect!

Beantwoorden
Jade 2021-01-12 20:32:30

hoelang kan ik de cake bewaren voor gebruik?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-01-18 09:24:27

Zonder de vulling, luchtdicht verpakt op kamertemperatuur 1-2 dagen. Je kunt de cake, zonder de vulling, ook prima invriezen.

Beantwoorden
Maud 2021-02-11 16:37:20

Hoi Rutger,

Ik heb één springvorm 22cm. Ik wil dus drie keer apart gaan bakken. Hoe lang moet de cake dan in de oven? En blijft het dan heteluchtoven 180 graden?

Groetjes Maud

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-15 13:59:01

Hoi. Ik zou dan onder en bovenwarmte doen. Je kunt het recept volgens deze tabel omrekenen naar een iets grotere vorm, zodat de dikte en baktijd ongeveer gelijk blijven. https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Janine 2021-06-20 22:14:54

Wat een prachtige feesttaart!
Als ik deze taart een dag van tevoren helemaal maak, dus ook de opbouw met botercreme, hoe kan ik deze dan het beste bewaren? Op kamertemperatuur of in de koelkast? En misschien met aluminiumfolie of vershoudfolie?
Fruit leg ik er de dag zelf op...

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-06-22 10:15:35

In de koelkast. In een taartdoos of gewoon los in de koelkast zetten.

Beantwoorden
Marjolijn 2021-07-31 16:17:47

Zou ik deze taart ook nog van de buitenkant af kunnen smeren met botercreme, zodat ik een volledig witte taart heb? Of leent dit recept zich daar niet voor?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-08-03 14:58:09

Ja hoor, dat kan prima.

Beantwoorden
Anoniem 2021-09-03 14:51:34

Hi Rutger! Misschien ben ik wel blind , maar op hoeveel graden verwarm je de oven?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-09-13 08:26:12

Hi! Dat staat in de allereerste zin van het recept: 180 °C

Beantwoorden
Eve 2021-10-23 18:53:12

Heerlijke taart! De creme ging eerst schiften (door de jam denk ik, daarvoor was hij prima) maar na wat koelen en weer opwarmen ging hij uit de schift👌

Beantwoorden
EV
Sofie 2021-11-11 09:07:15

Hoi Rutger,

Voor de creme wil ik een kant en klare mix voor banketbakkersroom gebruiken. Hoeveel gram banketbakkersroom heb ik nodig tegen de verhouding 300 gram boter?

Dank!

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-11-16 13:12:45

Hoi. Ik heb geen ervaring met deze crème op basis van een pakje. Je zou zo'n 650 gram nodig moeten hebben.

Beantwoorden
Jaja 2021-11-19 22:18:40

De vulling was veel te dun! De hele taart glibberde aan alle kanten. Heel jammer. Heb echt precies het recept gevolgd..

Beantwoorden
JA
Beatrijs 2022-01-23 12:49:53

Wat een leuke taart om te maken! Super! Door 't recept te volgen, is 't gelukt. Ik heb nieuwe dingen geleerd te maken. Dank je wel😊

Beantwoorden
BE
I 2022-07-15 12:23:01

Kan de kristalsuiker ook vervangen worden door Stevia?

Beantwoorden
I
Rutger 2022-07-16 20:59:36

Daar heb ik zelf geen ervaring mee. Naast de smaak draagt suiker ook bij aan de structuur van de taart, dat werkt met stevia net weer anders.

Beantwoorden
Liesbeth Fabel 2022-09-27 17:54:36

Hey Rutger
Kan ik het beslag ook in een hoge springvorm van 16 diameter bakken en dan inlagen snijden? Of beter allemaal afzonderlijk? Ik heb namelijk geen 3 gelijke vormen. Wel 1 van 16, 20 en 23

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-09-28 15:56:37

Alles in 1 vorm wordt lastiger, de cake moet dan veel langer bakken om gaar te worden, met het gevolg dat het op sommige plekken droog wordt. Je kunt de lagen ook na elkaar bakken.

Beantwoorden
Mireille 2022-09-30 20:45:39

Hoi, ik heb de cakes gebakken nadat ik omrekentool heb gebruikt voor 22cm vorm. Nu had ik ook de ingrediënten gehaald voor de botercreme. Maar moet ik dat ook omrekenen? Of heb ik genoeg aan de hoeveelheid voor de 20cm vorm?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-10-11 08:45:25

Als je de crème niet te dik doet lukt het waarschijnlijk ook wel met het originele recept.

Beantwoorden
Willemijn 2022-10-16 17:58:30

Hoi Rutger!

Wat leuk deze taart! Was mijn eerste stapel taart!
Het ging ook lekker! Alleen op t eind leek mijn botercreme toch iets te zacht (denk ik), het blijft niet super lekker plakken. Het is niet gaan schiften bij het maken van de vulling. Wat kan ik hierin verbeteren?

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-10-17 08:07:56

Je kunt de crème tussendoor even in de koelkast zetten, dan wordt deze wat steviger.

Beantwoorden
Willemijn 2022-10-17 16:42:26

Dank! Denk dat de banketbakkersroom nog te warm was.

Hij smaakt in ieder geval heerlijk!

Beantwoorden
WI
Marije 2022-11-05 20:01:29

Hoi Rutger,

Ik heb de taart 2 keer gemaakt en allebei de keren schiftte de botercrème. Alle ingrediënten hadden de hele nacht in de keuken gestaan, dus waren gelijk van temperatuur. Wat kan ik een volgende keer anders doen? Kun je ook te lang kloppen bijvoorbeeld?
De smaak was overigens wel goed. Heerlijk!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 09:32:06

Hoi. Alles over het schiften van de crème lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/botercreme-is-geschift-of-te-slap-bakhulp/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.