- Voor het deeg
- 300 gr bloem
- 2 eidooiers
- 1 el marsala
- 150 gr boter
- 100 gr suiker
- Voor de vulling
- 100 gr geroosterde, blanke amandelen
- 100 gr suiker
- 1 glaasje amandellikeur
- 100 gr bloem
- 1 ei
Deze verrassende tagliatelletaart is afkomstig van de Antica Trattoria Volano in Ferrara (Emilia-Romagna). Het idee om de klassieke tagliatelle te verwerken in een taart is heel opmerkelijk, al is het in dit deel van Italië niet verbazingwekkend. Het is immers een streek waar ze meester zijn in het maken van zoete en hartige deeghapjes. De taart, een specialiteit uit Ferrara, is bros en zacht. Hij is heerlijk als dessert maar bij de thee of koffie is hij ook erg lekker.
Het recept voor deze tagliatelletaart is afkomstig uit het boek Osteria recepten. In dit boek vind je 545 slow food recepten uit de regionale keuken van Italië. Bij ieder recept staat uit welke streek, zelfs van welke osteria het komt. Zo is het naast een kookboek ook een soort culinaire reisgids. Het boek bevat geen foto’s, maar wel heel veel leuke en lekkere inspiratie voor Italiaanse gerechten!
Bereiding: torta di tagliatelle
Meng alle ingrediënten voor het deeg kort en snel door elkaar. Vet een lage taartvorm in met boter en rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de taartvorm te bekleden.
Verwarm de oven voor op 175 ᵒC. Hak de geroosterde amandelen fijn en meng er de suiker en een eetlepel amandellikeur door. Maak nu de tagliatelle: meng de bloem met het ei en kneed langdurig. Rol het deeg dun uit (met een pastamachine gaat het makkelijkst) en snijd het in smalle reepjes. Bekleed de vorm met het deeg en snijd de randjes netjes bij. Verdeel het amandelmengsel erover en bedek dit met de tagliatelle. Bak de taart in 30 – 40 minuten goudbruin en gaar. Haal de taart uit de oven en besprenkel deze met de overgebleven amandellikeur. Serveer koud.
Nieuwsgierig geworden naar Osteria recepten? Kijk hier voor meer informatie!
Foto’s: Erik Spronk







