Torta della Nonna, oftewel: Oma’s taart. Dat klinkt al gelijk heel veelbelovend. Een torta della nonna is een klassieke Italiaanse taart, die bestaat uit een heerlijk zanddeeg, een romige citroen-vanillecrème en pijnboompitten. Deze componenten zorgen samen voor een heerlijke Italiaanse taart waar je niet van kunt stoppen met eten.

Er zijn ook verschillende variaties op dit torta della nonna recept. Zo is er bijvoorbeeld een variatie waarbij de vulling niet wordt afgedekt met een tweede laag zanddeeg. Als je hiervoor kiest, worden de pijnboompitten rechtstreeks op de vulling gestrooid voordat je de taart bakt. 

Torta della nonna recept

Ik gebruik een lage taartvorm met een diameter van ongeveer 24 centimeter en zo’n 3-4 centimeter hoog. Heb je geen lage taartvorm? Dan kun je ook een ronde springvorm gebruiken. Bekleed dan de springvorm tot halverwege de zijkant (3-4 centimeter hoog) met deeg.

Met dit torta della nonna recept maak je een taart die goed is voor 10-12 punten.

Tip: dit heerlijke recept voor een traditionele torta della nonna is een van de 150 recepten uit De Bakatlas. In dit bakboek neem ik je aan de hand van deze recepten mee in een culinaire reis om de wereld.

Torta della nonna
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 425 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 180 gr fijne suiker
  • rasp van ½-1 citroen
  • ¼ tl zout
  • 175 gr boter, koud en in blokjes
  • 2 eieren
  • Voor de vulling
  • ½ citroen
  • 750 ml melk
  • ½ vanillestokje
  • 135 gr suiker
  • 6 eidooiers
  • 50 gr maïzena
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • melk, om te bestrijken
  • 75 gr pijnboompitten
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Torta della Nonna maken 

Torta della Nonna deeg maken

Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng alles door elkaar. Snijd de boter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel. Wrijf de boter met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg de eieren toe en kneed  alles kort door tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Torta della Nonna vulling maken

Snijd met een dunschiller de schil van de halve citroen en doe deze samen met de melk in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het merg eruit en doe zowel het merg als het stokje bij de melk. Breng de melk aan de kook. Meng intussen met een garde de suiker met de eidooiers en klop daar vervolgens de maïzena door.

Verwijder het vanillestokje en de citroenschil als de melk kookt. Giet al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel en roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles opnieuw aan de kook terwijl je voortdurend roert. Het mengsel gaat binden en wordt dikker. 

Blijf de hele tijd roeren en laat het mengsel 1 minuut zachtjes doorkoken. Giet de room vervolgens in een lage platte schaal en dek deze af met plasticfolie. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Torta della Nonna bakken

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage taartvorm met een diameter van ongeveer 24 centimeter en 3-4 centimeter hoog in met boter.

Kneed het deeg nog kort door en rol vervolgens ⅔ ervan uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bedekken. Bekleed de vorm met het deeg en snijd het aan de bovenkanten netjes recht af. Prik het deeg op de bodem meerdere malen in met een vork en verdeel er vervolgens de roomvulling over. Rol de rest van het deeg uit tot een cirkel en bedek de room daarmee. Snijd het deeg aan de zijkant af. Bestrijk de bovenkant met wat melk, strooi de pijnboompitten daarover en druk deze iets aan.

Plaats het ovenrooster iets onder het midden van de oven en bak de taart in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Lijkt het erop dat de bovenkant te donker wordt? Dek de taart dan af met aluminiumfolie.

Bestuif de afgekoelde torta della nonna voor het serveren met behulp van een theezeefje met poedersuiker.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Marlien 2022-08-05 11:01:42

Ooooh wat een fijn recept Rutger. Dit is één van mijn lievelingstaarten. Ik ga hm meteen maken!

Beantwoorden
MA
Ruben 2022-08-06 22:58:14

ik ben benieuwd hoe de taart van mijn vriendin Lisa gaat smaken :)

Beantwoorden
RU
Sylvia Smits 2022-08-07 09:56:20

Waauw Rutger hij was zo mooi gelukt en wat is hij lekker maar ook een verrassende combi met zoet en pijnboompitjes.
Geweldig

Beantwoorden
SY
J.Bos 2022-08-07 14:02:41

Blijft de taart goed als hij een paar dagen in de koelkast bewaard moet worden? Eventueel invriezen?

Beantwoorden
J.
Rutger 2022-08-08 13:32:48

Enkele dagen in de koelkast gaat prima. Invriezen zou ik niet doen, de vulling wordt daar niet lekkerder van.

Beantwoorden
Esther 2022-08-08 08:52:20

Wij waren erg blij met dit recept. Heerlijke brosse koek (niet alleen als bodem maar ook aan de bovenkant!) met zachte, zoete pudding waarin je de vanille en een vleugje citroen tegenkomt.

Beantwoorden
ES
Hanna 2022-08-09 12:52:22

Van het weekend gemaakt, en erg lekker! Het enige lastige was het "dakje" er goed op te krijgen want waar wij wonen is het heel erg warm, en dat maakt het lastig uitrollen, maar in kleinere stukjes is het goed gekomen. Hele subtiele smaken, niet te zoet, niet te citroenig, gewoon erg lekker. Dank je wel voor het recept.

Beantwoorden
HA
Rutger 2022-08-18 13:45:41

Je kunt het deeg voor het dakje na het uitrollen ook nog kort op een plankje in de koelkast leggen, dan is het makkelijker op de taart te leggen.

Beantwoorden
An 2022-08-14 18:12:40

Perfect gelukt en super lekker!
Door de warme temperaturen had ik het klaargemaakt deeg een nachtje in de koelkast laten rusten.

Beantwoorden
AN
Aron 2022-10-01 11:39:27

Heeft te lang kneden effect op het deeg?

Beantwoorden
AR
Rutger 2022-10-11 08:44:20

Dat kan de uiteindelijk taart minder bros maken, juist wat taaier.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.