Luchtig soezendeeg, een heerlijke vulling van wittechocoladeroom en een garnering van verse frambozen: deze soezenkrans moet je gewoon proberen! Deze soezenkrans met witte chocolade en frambozen is geïnspireerd op de klassieke Paris-Brest. Dit is een typisch Frans dessert, waarbij soezendeeg de basis is. 

Wil je dus mijn variatie op een traditionele Paris-Brest maken en ben je op zoek naar een feestelijk dessert of iets lekkers voor bij de koffie of high tea? Dan is deze soezenkrans een enorme aanrader. Met dit recept maak je een soezenkrans waar je 8-10 stukken uit kunt snijden.

Soezenkrans met witte chocolade en frambozen

Precies weten hoe je soezendeeg maakt? In een apart artikel leg ik je dit stap voor stap uit: soezen recept.

Meer lekkere recepten met soezendeeg:

Ingrediëntenlijst
  • Voor het soezendeeg
  • 50 ml water
  • 50 ml melk
  • 50 gr boter
  • snuf zout
  • 50 gr bloem
  • 2 eieren
  • Voor de witte-chocoladeroom
  • ½ vanillestokje
  • 250 ml slagroom
  • 175 gr witte chocolade, grof gehakt
  • Verder nodig
  • bloem, om te bestuiven
  • 1 ei, losgeklopt
  • 20 gr amandelschaafsel
  • 250 gr verse frambozen
  • 50 gr witte chocolade, gesmolten

Soezenkrans recept

Doe voor het soezendeeg het water, de melk, boter en het zout in een pan en breng dit langzaam aan de kook. Haal de pan – als het mengsel kookt – van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur en blijf 2-3 minuten goed roeren. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem.

Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Voeg een voor een de eieren toe. Mix daarbij het deeg na elk ei goed door en voeg pas het volgende ei toe als het eerste ei helemaal is opgenomen. Het kan zijn dat je het tweede ei net niet helemaal nodig hebt. Het deeg moet glad en soepel zijn, zodat het in een V-vorm van je spatel loopt. Maar let op dat het niet te dun wordt, waardoor het helemaal uitvloeit als je het op het bakpapier spuit.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg een rond bordje of schaaltje met een doorsnede van ongeveer 16 centimeter op de bakplaat en bestuif deze rondom met een theezeefje met bloem. Haal het bordje/bakje weg zodat er een cirkel van bloem overblijft.

Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 12 millimeter en spuit hiermee 2 banen rond de bebloemde cirkel op de bakplaat. Spuit midden op de 2 banen nog 1 baan. Bestrijk het soezendeeg met het losgeklopte ei en bestrooi het met amandelschaafsel. Bak de soezenring in 40-50 minuten goudbruin. Zet de ovendeur aan het eind van de baktijd op een kier en laat de soezenring afkoelen in de oven.

Witte-chocoladeroom maken

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het vanillemerg eruit. Doe dit samen met de slagroom in een steelpan en breng de room aan de kook. Giet de hete room op de gehakte witte chocolade en roer tot alle chocolade opgelost is. Meng het geheel nog kort met een staafmixer en laat het vervolgens in de koelkast afkoelen. Het mengsel moet helemaal koud zijn voordat je het op kunt kloppen. 

Soezenkrans vullen

Doe de afgekoelde wittechocoladeroom in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Doe de wittechocoladeroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 12 millimeter. 

Snijd de soezenring horizontaal door met een gekarteld mes. Spuit ruim de helft van de vulling met een ronddraaiende beweging op de onderste helft van de soezenring. Verdeel daar de frambozen over en spuit vervolgens met dezelfde ronddraaide beweging de rest van de wittechocoladevulling erop. Plaats de bovenkant van de soezenkrans erop en besprenkel deze tenslotte met de gesmolten witte chocolade. Dit gaat het makkelijkst met een cornetje. Check hier hoe je zelf een cornetje kunt maken! Bewaar de soezenkrans in de koelkast en haal ‘m er 15-20 minuten voor het serveren uit. 

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
jolanda 2022-03-29 14:13:25

zou het leuk zıjn om hıer ook mını-s van te maken en wat heb je dan nodıg ıpv 16cm doorsnee....

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-03-31 10:45:55

Dat kan zeker. Ik zou dan een smaller spuitmondje gebruiken.

Beantwoorden
Dion 2022-04-13 22:18:16

Kan je de krans ook een dag van te voren maken?

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-04-21 10:16:44

Dat kan, maar hij wordt wel wat zachter. Versgemaakt is het lekkerst.

Beantwoorden
Rianne 2022-05-13 08:13:55

Is dit recept ook lekker met aardbeien?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-05-16 14:24:51

Zeker!

Beantwoorden
Natasja 2022-10-23 12:04:12

Super leuk en lekker recept. Maar is gr.180 gr hetzelfde als bij een hetelucht oven. Want het ging bij mij te snel bruin worden met hetelucht.

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-10-26 15:36:04

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.