Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr hazelnoten
  • 250 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ citroen, geraspte schil
  • Voor de vulling
  • 400 gr verse ananas, grof geraspt of fijngehakt
  • 100 gr suiker
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 vanillestokje, merg
  • 1 limoen, sap
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt

Bij het horen van de naam Linzertaart was ik altijd wat huiverig. De associatie die ik erbij had was die met linzen en dat is niet bepaald het eerste waar ik aan denk bij een zoete taart. Gelukkig weet ik nu beter. Het gaat het om een taart die oorspronkelijk uit de Oostenrijkse plaats Linz komt. Voor de vulling wordt vaak frambozenjam gebruikt, maar ik koos ervoor om die te vervangen door ananas. In dit recept maak ik zelf mijn jam met ananas en vanille. Doordat ik deze een tijd door laat koken bevat die minder vocht dan wanneer ik de jam met geleisuiker zou maken. Dat zorgt ervoor dat de taart tijdens het bakken lekker knapperig wordt.

Linzertaart met ananas

Bereidingswijze: Linzertaart met ananas

Verwarm de oven voor op 180 °C. Spreid de hazelnoten uit op een bakplaat en rooster deze in 6-9 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat de hazelnoten afkoelen en maal ze vervolgens fijn.

Doe alle ingrediënten voor het deeg, inclusief de gemalen hazelnoten, in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat dit minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Doe alle ingrediënten voor de vulling in een pan en breng dit op middelhoog vuur aan de kook. Laat het mengsel onder regelmatig roeren 20 tot 30 minuten doorkoken, tot deze stevig genoeg is. Om dit te testen plaats je van te voren een bordje in de vriezer. Leg een klein beetje van de jam op het bordje en wacht een minuutje. Heeft dit een jam-achtige consistentie, dan is het klaar. Als het nog te dun is moet de vulling nog even doorkoken. Let vooral aan het eind goed op dat de jam niet gaat karameliseren.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage taartvorm met een doorsnede van 24-26 centimeter in met boter. Rol 2/3e van het deeg uit tot een deegplak die groot genoeg is om de taartvorm mee te bekleden. Bekleed de vorm met het deeg en snijd de rand netjes af. Verdeel de vulling over het deeg en strijk deze glad. Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van 3-4 millimeter en snijd daar repen van. Maak met de deegrepen een raster over de vulling. Snijd de zijkanten af en druk de rand rondom goed aan. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei. Bak de linzertaart met ananas in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart afkoelen in de vorm.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
petra 2016-04-27 15:17:18

Ik heb deze taart gemaakt, voortreffelijk!!!
Top!

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-04-27 18:26:46

Leuk om te horen! Thnx!

Beantwoorden
P. van Puffelen 2016-04-17 13:02:08

Hee, die associatie had ik ook. Bedankt voor weer een heerlijk recept, ik ga het zeker een keer proberen.

Mag ik eraan toevoegen dat ik tegenwoordig elke dag met plezier mijn mail open, ik word helemaal vrolijk van al die lekkere en leuke recepten van je!

Beantwoorden
P.