Melktert is een bekende Zuid-Afrikaanse taart en deze lekkernij wordt vooral gegeten als dessert. In Nederland wordt dit nagerecht ook wel melktaart genoemd. De naam van dit dessert is te danken aan de romige melkvulling. Hoe je de taart ook noemt, melktert of melktaart, met dit recept zorg je gegarandeerd voor blije gezichten aan de eettafel. 

Dit melktaart recept is goed voor zo’n 10-12 punten.

melktert

Hoe maak je een melktaart?

Een Zuid-Afrikaanse melktaart bestaat uit een knapperige taartkorst en een romige melkvulling. Er gaan verschillende recepten rond. Je kunt de taart bijvoorbeeld met vulling bakken of ervoor kiezen om alleen de bodem te bakken. 

Het bakken zonder vulling heeft mijn voorkeur. Het contrast tussen de knapperige taartkorst en de zachte melkvulling is dan namelijk optimaal. De combinatie van de knapperige korst en zachte vulling is ook de reden dat deze taart versgebakken het allerlekkerst is. Hoe langer je de taart bewaart, hoe minder knapperig de bodem wordt. Wil je dit nagerecht toch van tevoren voorbereiden of houd je een paar punten over? Je kunt de melktaart maximaal 3-4 dagen bewaren in de koelkast. 

Melktert
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 60 gr poedersuiker
  • snuf zout
  • 90 gr boter, koud en in blokjes
  • 1 eidooier, koud
  • 1-2 el water, koud
  • Voor de vulling
  • 750 ml melk
  • 50 gr boter
  • 1-1½ tl vanille-extract
  • 140 gr suiker
  • 25 gr maizena
  • 20 gr bloem
  • 2 eieren
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • blindbakvulling, bijvoorbeeld gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten
  • kaneelpoeder, om te bestuiven

Zelf melktert maken


In dit melktert recept bak ik de romige vulling niet mee, maar alleen de taartbodem wordt gebakken in de oven. Houd er wel rekening mee dat de taart met vulling nog een aantal uur moet opstijven in de koelkast voordat je hem kan serveren.

Taartbodem maken

Doe de bloem, poedersuiker en het zout in een kom. Snijd de koude boter in kleine blokjes en doe deze erbij. Wrijf alles met je vingertoppen tot een kruimelig geheel, het lijkt nu op grof broodkruim. Voeg de eidooier en het koude water toe en kneed alles kort en snel tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde vorm met een doorsnede van zo’n 24 centimeter en ongeveer 4 centimeter hoog in met boter.

Bodem bakken

Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Bekleed de vorm met het deeg en laat het iets over de rand van de vorm hangen. Prik het deeg op de bodem meerdere malen in met een vork. Verkreukel een stuk bakpapier, leg dit op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling naar keuze over.

Bak het deeg 15 minuten, verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en snijd het overhangende deeg aan de bovenkant van de vorm recht af. Bak de bodem nog 10-20 minuten, tot deze goudbruin is, en laat ’m afkoelen in de vorm.


Vulling maken zonder oven

Doe de melk, boter en het vanille-extract in een kom en breng dit aan de kook. Meng de suiker met de maizena en bloem in een kom. Meng hier met een garde de eieren door. Giet de helft van de kokende melk bij het eimengsel en roer alles door. Schenk dit in de pan bij de rest van de melk en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.

Melktert laten opstijven

Laat het mengsel al roerend op laag vuur 3-5 minuten doorkoken. Schenk het vervolgens in de taartbodem, strijk de room glad en bestrooi met behulp van een theezeefje licht met kaneel. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Foto’s: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Sandra 2023-01-25 08:02:56

Mmmm die lijkt me lekker voor vanavond😊

Beantwoorden
SA
Wilma 2023-01-25 08:25:02

Hi Rutger! Zou dit ook met plantaardige melk kunnen?

Beantwoorden
WI
Rutger 2023-01-30 09:42:20

Dat kan prima.

Beantwoorden
Lineke 2023-01-26 12:24:23

Ja hoor, doe ik altijd voor onze dochter uit Zuid- Afrika.

Beantwoorden
LI
Marijke 2023-01-25 10:13:37

Zonder vulling, toch beter, zeg je ?

Beantwoorden
MA
Floor 2023-01-25 23:11:06

Klinkt heeelijk! Ga ik zeker proberen:) Maakt het eigenlijk nog uit of het magere, halfvolle of volle melk is?

Beantwoorden
FL
Rutger 2023-01-30 09:42:10

Volle melk geeft altijd het lekkerste resultaat.

Beantwoorden
Nancy 2023-01-27 21:35:30

Hi Rutger! Staat een klein foutje in je recept . Er staat “ contract” je bedoelt denk ik contrast

Verder heerlijk een melktert. Jaren terug verkocht de Bijenkorf deze en later eens in zuid Afrika op vakantie gegeten mmhmm

Beantwoorden
NA
Rutger 2023-01-30 09:38:57

Hi! Thanks voor je oplettendheid! Dat moet inderdaad contrast zijn. Ik heb het aangepast.

Beantwoorden
Yo Rijnders 2023-01-26 09:50:22

Dag Rutger kan de taart ook worden ingevroren?

Beantwoorden
YO
Rutger 2023-01-30 09:41:53

Zelf heb ik het niet geprobeerd, maar het lijkt mij geen succes.

Beantwoorden
Joca 2023-01-27 12:20:29

Kan ik er ook custardpoeder voor gebruiken ipv maïzena?

Beantwoorden
JO
Rutger 2023-01-30 09:39:54

Dat kan prima. Dan wordt de vulling iets geler en krijgt het wat extra smaak door de smaakstof in het custardpoeder.

Beantwoorden
Willie 2023-01-31 11:15:35

Hallo Rutger,

Je gebruikt in dit recept vanille extract, wat je zelf kunt maken. Kun je ook amandelextract zelf maken?

Beantwoorden
WI
Rutger 2023-02-06 08:26:32

Hoi. Met het zelf maken van amandelextract heb ik (nog) geen ervaring.

Beantwoorden
Jeanne 2023-02-01 14:51:17

Een heel goed recept. Heerlijke taart. De tweede keer geserveerd met compote van rood fruit als extraatje. Ook superlekker.

Beantwoorden
JE
Rutger 2023-02-06 08:23:39

Dat klinkt heerlijk! Leuke serveersuggestie!

Beantwoorden
Gilbert 2023-03-11 18:19:23

Moet je volle of halfvolle melk gebruiken

Beantwoorden
GI
Rutger 2023-03-11 18:48:09

Hi. Volle melk is het lekkerst.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.