Je proeft de zomer met deze frisse kwarktaart met aardbeien en frambozen! Kwarktaart is een echte tijdloze klassieker en dat is niet voor niets. Deze taart is snel gemaakt, je hebt geen oven nodig en vooral: een stuk zelfgemaakte kwarktaart is ontzettend lekker.

Van alle kwarktaarten is een aardbeien-kwarktaart misschien wel de meest gemaakte soort. In dit aardbeien-kwarktaart recept voeg ik ook frambozen toe. Perfect voor een zomerse dag of juist op die regenachtige dagen waar je wel wat zonneschijn kunt gebruiken.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan al mijn kwarktaart recepten.

Taart recepten kwarktaart

Kwarktaart of plattekaastaart met aardbeien en frambozen?

Deze aardbeien-kwarktaart met frambozen is een heerlijke no-bake taart. Wist je dat deze taart in België en sommige delen van Nederland plattekaastaart wordt genoemd? Kwark heet in die gebieden namelijk plattekaas. Als je dus op zoek bent naar een lekkere plattekaastaart met aardbeien en frambozen, dan zit je ook goed met dit recept.

Zelf kwarktaart maken

Voor extra gemak kiezen mensen soms voor een kwarktaart uit een pakje, maar zelf kwarktaart maken is helemaal niet moeilijk en ook nog eens veel lekkerder. In dit kwarktaart recept zie je welke ingrediënten je nodig hebt en ik leg je alles stap-voor-stap uit. 

Deze aardbeien-frambozen kwarktaart heeft een extra intense smaak, omdat je het fruit voor de vulling eerst iets inkookt. Je bepaalt zelf of je diepvries-aardbeien en -frambozen gebruikt voor het kwarkmengsel of vers fruit. Voor de garnering bovenop zijn verse aardbeien en frambozen wel echt het lekkerst.

kwarktaart

Kies je favoriete bodem

Voor de bodem van deze aardbeien-kwarktaart met frambozen heb je 200 gram koekjes nodig. Je kunt hiervoor allerlei soorten koekjes gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan verkruimelde zandkoekjes, spritsen of deze knapperige koekjes. Kan je niet kiezen? Dan heb je een extra goede reden om deze aardbeien kwarktaart met frambozen nog een keer te maken.

Hoelang kwarktaart opstijven?

Laat de zelfgemaakte kwarktaart minimaal 3-4 uur opstijven in de koelkast. Maar voor het beste en lekkerste resultaat maak je de kwarktaart een dag of avond van tevoren.

Kwarktaart met aardbeien en frambozen - recept

Hoe kan je kwarktaart bewaren?

Deze zelfgemaakte kwarktaart met aardbeien en frambozen kun je dus ook heel goed een dag van tevoren klaarmaken. Handig als je de kwarktaart wilt serveren op een verjaardag of ander feest, maar geen tijd of zin hebt om op de dag zelf in de keuken te staan. Je kunt deze kwarktaart 2-3 dagen bewaren in de koelkast zonder het verse fruit en de slagroom bovenop. 

De kwarktaart invriezen kan ook, voor 2-3 maanden. Vries je de kwarktaart in, doe dit dan ook zonder de slagroom en andere toppings bovenop en bewaar alleen de kwarktaart luchtdicht verpakt in de vriezer.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het kwarkmengsel
  • 9 blaadjes gelatine (=15 gram)
  • 200 gr (diepvries)frambozen
  • 300 gr (diepvries)aardbeien, in stukjes
  • ¼ citroen, sap
  • 250 ml slagroom
  • 125-175 gr witte basterdsuiker (afhankelijk van de zoetheid van het fruit)
  • 500 gr volle kwark
Broodbakbol banner mobiel

Kwarktaart maken: recept met aardbeien en frambozen

Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een doorsnede van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkant in met olie of bakspray.

Koekjesbodem maken

Voor de bodem van de kwarktaart maal je eerst de koekjes fijn in een keukenmachine. Je kunt ze ook in een stevige zak doen en fijnslaan met een deegroller. Meng de gesmolten boter door de kruimels en verdeel het mengsel gelijkmatig over de springvorm. Druk de kruimels stevig aan, dit gaat gemakkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast zodat de koekjesbodem goed stevig wordt.

Kwarkmengsel maken

Week de blaadjes gelatine in ruim koud water. Meer weten over gelatine? Lees dit artikel: werken met gelatine.

Doe de aardbeien en frambozen samen met het citroensap in een steelpan en breng dit al roerende aan de kook. Laat het mengsel 5-10 minuten doorkoken op middelhoog vuur en roer het daarbij regelmatig door. Giet de vruchten vervolgens in een fijne zeef en druk zoveel mogelijk van het mengsel door de zeef. De pitjes die achterblijven gebruik je niet meer. Knijp de geweekte gelatine uit en los deze op in de warme fruitmoes.

Klop de slagroom met de basterdsuiker lobbig op. Meng de volle kwark door de vruchtenmoes en spatel daar vervolgens de geklopte slagroom door. Giet het kwarkmengsel op de bodem en laat het enkele uren opstijven in de koelkast. 

Frambozen-aardbeien kwarktaart serveren

Is het tijd om de taart te serveren? Garneer de frambozen-aardbeien kwarktaart met vers fruit en wat toefjes opgeklopte slagroom.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (41)
Ann 2018-05-10 10:32:50

Gisteren de kwarktaart gemaakt maar dan dubbel recept (veel gasten?) Hij heeft een heerlijk pure smaak ! ? heb het fruit alleen even laten pruttelen naar niet gezeefd, je proeft absoluut niet de pitjes en het scheelt wel veel werk ! Je kun bij een dubbel recept wel één misschien wel twee blaadjes gelantine minder doen , want hij is nu wat aan de stugge kant, maar verder is ie héérlijk !

Beantwoorden
AN
Linette 2018-05-10 11:09:51

Taart gemaakt mar dan niet het fruit gekookt, maar met staafmixer tot moes gemaakt. Was heerlijk!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-05-14 21:11:36

Heel tof om te horen!

Beantwoorden
mirjam 2018-05-12 20:46:49

De bodem was wat kruimelig, maar de taart was heerlijk!

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-05-14 20:54:59

Waarschijnlijk kwam dat doordat de koekjes iets droger waren. Voor de volgende keer kun je iets meer gesmolten boter gebruiken.

Beantwoorden
Petra 2018-05-13 01:05:08

Jammie, dat ziet er heerlijk uit! Ik wil hem morgen maken, heb alles in huis alleen geen kwark. Wel Griekse yoghurt. Zou dat een probleem zijn?

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-05-14 20:47:32

Ik denk dat dat ook heel lekker wordt!

Beantwoorden
Sylvia harderwijk 2018-05-13 14:54:32

heerlijk fris met pure smaken.

Beantwoorden
SY
Syt 2018-05-15 21:42:24

Is het beter om vers fruit te gebruiken? Of maakt dat niet uit?

Beantwoorden
SY
Rutger 2018-05-21 16:58:26

Voor het fruit dat door de taart heen gaat maakt dat niet heel veel uit. Goed diepvriesfruit is ook prima. Voor bovenop zou ik wel altijd vers fruit gebruiken.

Beantwoorden
Sonja 2018-07-04 09:42:47

Dag Rutger,
de recepten roepen om gemaakt te gaan worden!! Ik kan niet alles maken door een melk en gluten allergie. Als ik de de kwarktaart maak met Alpro kwark en hun slagroom (is natuurlijk niet te vergelijken met echte kwark en slagroom) zou het dan ook een echte snijbare taart kunnen worden. De koekjesbodem kan ik aanpassen door een zandtaartbodem te maken met speltmeel.
Graag je advies of dit een goed resultaat kan geven. Zoja, dan worden heel veel lezers met deze allegiën blij!!
Alvast bedankt.

Beantwoorden
SO
Rutger 2018-07-09 07:52:28

Beste Sonja. Waarschijnlijk gaat dat lukken, maar ik heb het zelf nog nooit geprobeerd. Ik durf je dus niet met zekerheid te zeggen dat het goed gaat.

Beantwoorden
Anne 2018-07-08 07:37:24

Heerlijke kwarktaart. Gisteren op een verjaardag was hij als eerste op. Ben bij kwarktaarten altijd bang voor de pakjes- smaak maar deze was door het verse fruit erg geslaagd.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-07-09 07:38:37

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Charlotte 2018-09-05 00:02:10

Hoeveel uur moet deze kwarktaart minimaal opstijven?

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-09-16 13:26:11

Ik zou zeker 4 uur aanhouden. Voor de zekerheid kun je hem het beste een dag/avond van tevoren maken. Dan weet je zeker dat hij goed opgesteven is.

Beantwoorden
Eline 2018-10-02 10:24:40

Kan ik ook gemakkelijk een andere fruitsmaak gebruiken? Bijvoorbeeld mango?

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-10-07 17:53:51

Jazeker, als je de hoeveelheden maar ongeveer gelijk houdt, zodat de structuur van de taart niet teveel verandert.

Beantwoorden
Hongfen 2018-12-16 16:52:06

Geweldig lekker en mooi gelukt. Alleen de uitleg stond onder verschillende foto's dus was het lastig te vinden

Beantwoorden
HO
Rutger 2018-12-17 08:28:55

Fijn dat de taart gelukt is! Geniet er van!

Beantwoorden
Joan 2019-05-26 07:17:37

Dag Rutger,
Kan deze taart ingevroren worden? Natuurlijk zonder de garnering.

Beantwoorden
JO
Marijkr 2020-04-11 11:06:20

Gedaan, ging prima! Was nog steeds erg lekker.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-05-27 12:15:09

Dat zou ik niet doen, de structuur van de taart wordt er niet lekkerder van.

Beantwoorden
Annelies 2019-06-03 09:41:18

Ik wil geen gelatine gebruiken. Kan het mss ook met maizena?

Beantwoorden
AN
Isa 2019-10-10 20:33:07

Ja denk het wel

Beantwoorden
IS
Rutger 2019-06-17 15:08:30

Maizena is lastig, wel zou je agaragar kunnen gebruiken, alleen weet ik dan niet de exacte hoeveelheid die je nodig hebt omdat ik deze taart nog nooit op die manier gemaakt heb.

Beantwoorden
Joan 2019-06-03 15:58:24

Dag Rutger. De Aardbeien-frambozen kwarktaart is erg goed. Alleen de taartvulling glijdt van de bodem af bij het aansnijden. Dat is jammer. Ik heb geprobeerd dit op te lossen door een dunne laag aardbeiengelei op de gekoelde bodem aan te brengen. Dit lost het probleem niet op. Heb jij nog een suggestie?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-06-17 15:07:50

Wellicht als je de koekjesbodem iets minder glad aandrukt, dat dit dan beter gaat.

Beantwoorden
Bertie 2021-01-13 00:18:20

Hoi Rutger,

Kan deze taart ook met gelatinepoeder gemaakt worden? Zo ja, hoeveel gram op dit recept en in welke stap voeg je de gelatinepoeder toe?

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-01-18 09:23:19

Hoi! Dat kan. 1 blaadje gelatine staat voor 1,66 gram, dus voor dit recept kun je 15 gram gelatinepoeder gebruiken. Laat het weken in water en voeg het op dezelfde manier toe als je met de blaadjes zou doen.

Beantwoorden
Justin 2021-01-25 19:33:05

Is het moeilijk om de taart te maken
Groetjes Justin 12 jaar

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-02-01 11:49:06

Hoi! Het is niet heel moeilijk om deze taart te maken. Veel bakplezier!

Beantwoorden
Sjo 2021-01-18 17:37:33

Hallo Rutger,
Wat een prettig recept om een kwarktaart te maken, hoewel ik het fruit had aangepast met bosvruchten, was het eindresultaat meer dan goed.
Zelfs mijn vrouw die niet van zoet houdt heeft er van genoten.
ik ga nu verder met het aanpassen zodat ik kleiner formaten kan maken.
Bedank voor dit recept.

Beantwoorden
SJ
Gwen 2021-05-23 21:48:01

Vandaag geprobeerd. Er mag van mij 1 blaadje gelatine vanaf, maar hij was héérlijk en totaal niet moeilijk!

Beantwoorden
GW
Jan 2021-05-29 08:48:10

Nu al een paar keer gemaakt deze taart en wat heerlijk. Ook heel makkelijk te maken.

Beantwoorden
JA
Anouk 2021-06-03 11:52:05

Hoi Rutger,

Ik heb het recept net gemaakt en hij staat nu in de koelkast. Ik vond mijn beslag er erg vloeibaar uit zien. Hoort dit of heb je nog tips waarmee ik dit voor een volgende keer kan oplossen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-06-06 13:17:52

Het is redelijk vloeibaar, dat hoort zo.

Beantwoorden
Patty 2021-06-05 18:32:40

Zou ik de aardbeien en frambozen ook kunnen vervangen voor ananas heb het een keer eerder geprobeerd maar toen zonder koken zal dit het effect veranderen? Omdat dan het stofje er uit gaat dat de werking van gelatine weg neemt?
Alvast bedankt voor je heerlijke recept deze variant was vandaag een succes 🥰

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-06-06 13:00:33

Ananas is inderdaad lastig met gelatine. Ik heb het in deze taart nog nooit geprobeerd, maar denk dat het geen succes is.

Beantwoorden
Belle 2021-06-22 15:55:30

Zou ik deze kwartaart ook in muffinvormpjes kunnen maken, zodat er allemaal losse taartjes komen? (lekker coronaproof ook)

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-06-27 12:57:04

Volgens mij kant dat prima!~Ik zou het dan wel in papiertjes doen, anders is het erg lastig om de taartjes uit de vormpjes te krijgen.

Beantwoorden
Marijke 2021-06-30 12:00:23

Kan ik ook 500 gr aardbeien gebruiken in plaats van 200gr frambozen en 300gr aardbeien?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-06 09:16:36

Dat kan prima!

Beantwoorden
Hanneke 2021-07-04 11:40:03

Hallo Rutger, kun je in plaats van volle kwark ook volle Griekse yoghurt gebruike?

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-07-06 08:51:19

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar volgens mij kan het wel. De textuur zal net iets anders worden.

Beantwoorden
Marisn 2021-07-12 09:12:06

Kan ik voor recept kwarktaart met aardbeien en frambozen ook kwark zonder lactose gebruiken is het resultaat dan hetzelfde.
Kwarktaart met volle kwark was super👍

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-13 09:16:49

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar het lijkt mij geen probleem.

Beantwoorden
Chantal 2021-07-24 21:01:40

Vandaag gemaakt en erg lekker! Qua zoetheid was ie perfect. Heb 140 gr basterdsuiker gebruikt. Heb ook 8 gelatineblaadjes gebruikt ipv 9, zag het in 1 van de reacties staan als tip en dat was ook prima. De bodem gemaakt van de bekende kandijkoeken. Top recept, Rutger!!

Beantwoorden
CH
Kitty 2022-03-07 13:36:55

Hallo Rutger,

Komend weekend wil ik deze taart maken voor de verjaardag van mijn zoontje. Nu komen er gasten met een lactose intollerantie. In de supermarkt kan ik wel lactose vrije magere kwark vinden, maar geen volle. Kan de taart ook met magere kwark gemaakt worden?

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-03-07 14:58:01

Hoi. dat kan zeker, maar de smaak wordt wel wat minder intens.

Beantwoorden
Alex. 2022-03-18 09:28:04

De bodem kan je ook maken met Enkhuizerkoeken (helaas wordt dit nog steeds Jodenkoeken genoemd)
Dit geeft een dikkere bodem maar in combinatie met echte boter geeft dit echte een heerlijke smaak.
Maar je zou het ook met biscuit cake kunnen maken.

Beantwoorden
AL
Janet 2022-03-22 08:32:23

Ik wil deze taart graag in kleine glaasjes maken (30 stuks) hoeveel ingrediënten heb ik ongeveer nodig?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-03-28 11:16:10

Hi. Dat ligt echt aan de grootte van de glaasjes en zul je een keer uit moeten proberen.

Beantwoorden
Renate leusink 2022-03-23 10:06:05

Ik heb hem met 3 lagen gemaakt en met kokosbloemsuiker 100 gram dus tussenlaag heb ik alleen aardbeien coulis gemaakt met citroen erg mooi geworden en smaakt heerlijk😋

Beantwoorden
RE
Elisabeth 2022-04-02 22:04:41

Heerlijk recept! Mijn bodem was alleen heel kruimelig. Had 200g Maria biscuits genomen met 70 gram roomboter. Later nog wat gesmolten roomboter toegevoegd, dus denk zo'n 90 gram in totaal, maar zelfs toen was íe nog kruimelig. Misschien is Maria biscuits niet zo geschikt? Verder genoten van de taart!

Beantwoorden
EL
Martine 2022-06-29 16:29:58

Maria biscuitjes bevatten maar 10% vet en zijn veel droger dan bijvoorbeeld spritsen (ca 30% vet, dus dat scheelt in totaal zo'n 40 gram).
Ik gebruik meestal digestives (ca 20% vet) en 80-85 gram boter.

Beantwoorden
MA
Christine 2022-04-03 10:59:02

Deze taart al een paar keer gemaakt. Valt goed in de smaak en altijd als eerste op.
Ik gebruik 80 gr basterdsuiker en 8 gelatineblaadjes.

Beantwoorden
CH
Maja 2022-04-11 13:42:09

hoi ik wil deze taart maken maar een vriendin van mij is vegetarisch, zou het ook kunnen zonder gelatine?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-13 14:38:07

Het zou ook met agar agar moeten kunnen, maar de exacte verhoudingen daarvan voor deze taart weet ik niet.

Beantwoorden
Det 2022-05-12 08:40:28

Heeft er iemand die taart gemaakt met een andere bodem???noten zaden dadels????

Beantwoorden
DE
Olijke_Poffer 2022-06-05 13:21:57

Ik gebruik in kwarktaarten altijd 2 lagen kapsel. Dus bodem, meestal getrempeerd met trempeer siroop, dan een laag kwark, dan weer een laag kapsel met trempeersiroop en als laatste weer een laag kwark. Na het opstijgen de Zijkanten maskeren met slagroom en lekkere nootjes of amandel schaafsel of wat je dan ook lekker vindt, aanzetten. Zo deden wij dat in de bakkerij ook altijd. Daarmee krijgt je taart iets meer body. Hier bij Rutger staat wel een recept hoe je een kapsel beslag kunt maken.

Beantwoorden
OL
Ieke 2022-05-30 19:56:21

Beste Der, ik maak hem zelf altijd met een bodem van lage vingers, minder gezond dan dadels maar het valt nog mee en erg lekker:)

Beantwoorden
IE
Hendrik Koeckebakker 2022-05-17 21:25:33

Het is een heerlijke taart, beetje gelei achtig van structuur. Ik had een grotere bakvorm (diam. 27 cm), en er moesten dan ook flink meer koekjes in, in totaal bijna 2 pakken van 200 gr. Met slagroom en fruit erop gooi je er hoge ogen mee op elke verjaardag.

Beantwoorden
HE
Hendrik Koeckebakker 2022-05-17 21:28:06

BTW: hoe zit het met de calorieen ben ik benieuwd? Is deze taart ook echt gezonder dan bij de bakker?

Beantwoorden
HE
Ans 2022-05-29 23:17:19

Kun je dit ook maken met vers fruit (aardbeien)?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-06-06 09:35:33

Natuurlijk!

Beantwoorden
Jantsje 2022-07-27 14:41:05

Vandaag gemaakt met Bastogne koekjes bodem en Japanse wijnbes ipv framboos. Echt heerlijk!

Beantwoorden
JA
Ingrid 2022-08-26 18:27:32

Kan ik de taart op dinsdag maken zonder garnering als ik hem op donderdag nodig heb?

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-09-14 20:32:50

Dat kan prima.

Beantwoorden
Noortje 2022-09-06 11:32:36

Hi Rutger, voor hoeveel personen is dit recept?

Beantwoorden
NO
Rutger 2022-09-14 19:53:27

Voor 10-12 personen.

Beantwoorden
merel 2022-09-21 11:33:12

wat zijn de stappen van de taart??

Beantwoorden
ME
Rutger 2022-09-28 16:21:27

Het recept staat beschreven op deze pagina.

Beantwoorden
Femmie 2022-10-01 10:22:16

Ik ga nu naar de winkel en dan een taart maken lijkt me heerlijk.

Beantwoorden
FE
Visser 2022-11-28 08:43:06

Kun je ook de slagroom aan het einde er door mixen ipv spatelen? Even heel kort de mixer aan? Of verlies je dan erg veel luchtigheid?

Beantwoorden
VI
Rutger 2022-12-01 15:11:39

Dat zou ik niet doen, dan verlies je inderdaad teveel luchtigheid.

Beantwoorden
Visser 2022-11-28 08:48:26

En ohja. Er zijn ook kwarktaart recepten (met vergelijkbare ingrediënten) waar je de slagroom niet opgeklopt, maar vloeibaar toevoegt.
Wat maakt het verschil?

Beantwoorden
VI

U kunt niet meer reageren.