Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 200 gr koekjes (bijvoorbeeld zandkoekjes, spritsen of kandijkoeken)
  • 70 gr boter, gesmolten
  • Voor het kwarkmengsel
  • 8 blaadjes gelatine (=13,2 gram)
  • rasp en sap van 3 citroenen
  • 160 gr suiker
  • 350 ml slagroom
  • 700 gr volle kwark
  • Verder nodig
  • neutrale olie, om in te vetten
  • verse frambozen
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Zelf kwarktaart maken is makkelijker dan je wellicht denkt en perfect om in de zomer te maken! Je hebt er geen oven voor nodig en toch kun je genieten van een heerlijke zelfgemaakte taart.

Citroen kwarktaart met frambozen - recept

De citroensiroop in dit kwarktaart recept maakt deze taart extra fris en daardoor perfect om van te genieten op een zomerse dag. Naast frambozen kun je deze citroenkwarktaart garneren met al het zomerfruit dat je lekker vindt.

Citroen kwarktaart met frambozen - recept

Citroen kwarktaart maken

Vet een ronde springvorm van 24 centimeter licht in met een neutrale olie en bekleed de bodem met bakpapier.

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de gesmolten boter door de kruimels en verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm. Druk de kruimels stevig aan, dit gaat gemakkelijk met de onderkant van een glas. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Kijk hier voor meer uitleg over het werken met gelatine. Doe de rasp en het sap van de citroenen, samen met de suiker, in een steelpan en breng dit aan de kook. Roer het door tot de suiker opgelost is en haal het pannetje dan van het vuur. Giet de citroensiroop door een fijne zeef, zodat de pitjes en citroenrasp achterblijven. Knijp de geweekte gelatine uit en los deze op in de warme citroensiroop. Klop de slagroom lobbig op. Spatel de kwark erdoor en spatel tot slot de citroensiroop door dit mengsel. Giet het kwarkmengsel op de bodem en laat het enkele uren opstijven in de koelkast.

Garneer de citroen kwarktaart voor het serveren met verse frambozen.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Hélène 2019-06-07 17:36:52

Heerlijk, een lekker fris recept van scratch. Kun je kwark ook vervangen door yoghurt?

Beantwoorden
Rutger 2019-06-17 15:04:01

Ik weet niet zeker of de yoghurt genoeg stevigheid aan de taart geeft. Wellicht heb je dan iets meer gelatine nodig.

Beantwoorden
Marja 2019-06-11 17:46:00

Afgelopen weekend gemaakt. Was echt een succes! Ik had hem zonder de frambozen gemaakt, maar erg lekker

Beantwoorden
MA
Rie de la Rie 2021-03-23 13:38:35

Erg lekker. Ga het beslist nog een keer maken. Heb wel de hoeveelheid iets kleiner genomen, 5/7 van het recept, met afrondingen. Mijn springvorm is 18 cm doorsnee en 9 cm hoog, dus iets kleiner dan de 24 cm vorm.

Beantwoorden
RI
Ursula 2021-05-11 13:55:19

Hi Rutger, ik ga morgen jouw citroen kwarktaart maken. Zou ik ook 2 verschillende koekjes kunnen gebruiken? Biscuit en bastogne door elkaar?
Hoor graag van jou.

Beantwoorden
UR
Rutger 2021-05-17 09:37:16

Tuurlijk kan dat!

Beantwoorden
Martine 2021-05-26 10:27:45

Hoi Rutger,
Afgelopen weekend deze kwarktaart gemaakt en hij was heerlijk! Is het ook mogelijk om de citroen te vervangen voor sinaasappel?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-31 10:31:15

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Kim 2021-06-06 20:44:15

Gut o gut: wéér zo'n heerlijk recept!!! De kleintjes vonden het fantastisch om de koekjes te pletten, om een paar uur later er heeeerlijk van te smullen!

Beantwoorden
KI
Henny Janssen 2021-08-16 11:12:25

Hoi Rutger
Kun je de kwarktaarten ook in diepvries bewaren?

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-08-16 14:36:40

Volgens mij kan dat wel, maar ik heb er zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
Lianne 2022-01-24 21:10:44

Deze taart ziet er heerlijk uit. Kan ik de gelatine ook vervangen door agar agar?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-01-31 19:56:14

Daar heb ik bij dit recept geen ervaring mee.

Beantwoorden
Marieke 2022-03-31 17:12:28

Hoi Rutger, als ik dit als dessert wil maken, voor hoeveel personen is dit dan ongeveer? Dank je!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-04-10 12:17:21

Hoi. Voor 12 personen ongeveer.

Beantwoorden
Tamara 2022-07-11 02:32:36

Hoi Rutger,
Hier thuis houden ze niet van citroen maar juist vd pure kwarksmaak. Kan ik verder het recept gewoon volgen zonder de Citroen stap? Dus alleen de suiker laten smelten en dat er op het eind doorheen spatelen?

Beantwoorden
TA
Rutger 2022-07-11 07:52:42

Dat kan, gebruik dan alleen een beetje water in plaats van het sap om de suiker in te laten smelten/oplossen.

Beantwoorden
Edith 2022-07-18 09:16:46

Gehouden aan het recept en is helemaal goedgekomen. Maar heb wel getwijfeld of de hoeveelheid citroensap niet veel te veel was voor de kwark/slagroom. Ik miste een aanduiding hoeveel sap er aan de suiker moest worden toegevoegd. Mijn suiker/citroensap van 3 citroenen was nl. met de gelatine nog steeds heel erg dun (als water). De ene citroen geeft meer sap dan de ander. Alles toch maar samengedaan in de kom en eerst even in de koelkast gezet om te kijken of het überhaupt wat steviger werd. Was bang dat het uit het bakblik zou drijven. In het bakblik een nacht in de koelkast gelaten en kan niet anders zeggen dan dat deze citroenkwarktaart heel lekker fris is.

Beantwoorden
ED
Rutger 2022-07-25 15:36:58

Hoi Edith. Het mengsel is inderdaad zo dun als water als je het bij de kwark doet, dat hoort zo. Iets meer of iets minder sap maakt in dit geval niet heel veel uit.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.