Wat is er leuker dan om op je eigen verjaardagstaart te tekenen? Goed nieuws! Dat kan! In dit artikel laat ik je zien hoe je een taart kunt maken waar je vervolgens op kunt tekenen. Perfect als middelpunt van een verjaardag of voor op een verjaardagspartijtje! Deze taart heb ik gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je echt alles om te bakken!

Kindertaart om op te tekenen

Stiften met eetbare inkt

Het geheim van deze taart zijn misschien wel de stiften met eetbare inkt. Daarmee kun je niet alleen tekenen op taarten, maar ook op koekjes en cupcakes. De stiften zijn er in drie soorten; gewone kleuren, neonkleuren en zwart.

Kindertaart om op te tekenen

Bakvorm voor de kindertaart

Voor dit recept heb ik de grootste pillow-bakvorm van Wilton gebruikt. Dit levert een hele mooie taart op in de vorm van een kussentje. In plaats van deze vorm kun je natuurlijk elke bakvorm gebruiken die je maar wilt. Gebruik mijn basisrecept voor biscuit als basis voor een ronde vorm van 24 centimeter. Wil je de taart groter of kleiner, dan kun je met behulp van mijn omrekentabel de ingrediënten uitrekenen. En wil je het nog makkelijker, dan kun je ook gebruik maken voor een biscuit mix van Baktotaal.

Kindertaart om op te tekenen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het biscuit
  • 16 eieren
  • 480 gr suiker
  • ½ tl zout
  • rasp van 2 citroenen
  • 480 gr bloem
Broodbakbol banner desktop

Bereiding: Kindertaart om op te tekenen

Begin voor dit recept met het bakken van het biscuit. Gebruik de grootste pillow-vorm en bak daar twee maal een biscuit in.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de grootste pillow-vorm in met boter.

Doe 8 eieren, 240 gram suiker, ¼ theelepel zout en de rasp van 1 citroen in een hittebestendige kom. Plaats de kom op een bain-marie en klop de massa tot deze ongeveer 37 °C is. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan is het mengsel goed.

Haal de kom van de bain-marie en klop verder tot het mengsel op kamertemperatuur is. Zeef 240 gram bloem boven het luchtige mengsel en spatel dit voorzichtig door de massa heen tot er geen klontjes meer te zien zijn. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het biscuit in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Een stap voor stap uitleg over het maken van biscuitdeeg vind je hier.

Herhaal deze stappen nogmaals, zodat je een onder en een bovenkant hebt. Bak je de taart in een andere vorm, bijvoorbeeld gewoon rond, dan kun je deze gewoon in 1 keer bakken. Snijd deze dan na het bakken door om hem te vullen.

Kindertaart om op te tekenen

De taart met fondant bekleden

Snijd de bovenkanten van de afgekoelde biscuittaarten eventueel recht bij, zodat ze goed op elkaar passen. Smeer een laag botercrème op één van de helften en plak daar de andere helft op. Laat de crème stevig worden in de koelkast.

Bestrijk de taart vervolgens met een dunne laag botercrème, zodat het fondant straks goed blijft plakken.

Kneed het fondant kort door en rol het op een met poedersuiker bestoven werkblad uit tot een grote lap die groot genoeg is om de taart mee te bekleden met het fondant. Leg het fondant over de taart, druk het voorzichtig aan en vouw het over het ‘kussentje’ heen naar onderen. Keer de taart voorzichtig om, snijd het overtollige fondant af en vorm het fondant overal netjes om de taart. Het maakt niet uit als de onderkant in het midden niet helemaal mooi bedekt is, daar zie je straks niets meer van.

Keer de taart weer om, zodat de mooie kant boven licht, en maak kerf aan de bovenkant plooien in het fondant, zodat het op een echt kussentje lijkt. Dut kun je bijvoorbeeld doen met de achterkant van een mes of iets anders dat je in je keukenla hebt liggen.

Om het kussentje af te werken kun je nog een koord maken. Doe dit van de restjes fondant die je hebt afgesneden. Je kunt het koord zelf rollen, of maken met behulp van een mal voor fondant. De kwastjes maak je met behulp van een knoflookpers. Meng wat gold dust met citroensap en verf de decoraties daarmee goud. Plak ze met wat water op de taart en zet deze tot het moment van serveren in de koelkast. Zorg dat je de taart pas vlak voor het tekenen uit de koelkast haalt, dan is deze het stevigst, wat het tekenen makkelijker maakt.

Kindertaart om op te tekenen

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in Samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.