Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 2-3 sjalotjes
  • 250 gr gerookte spekjes
  • 75 gr gruyère, geraspt
  • 4 eieren
  • 200 gr crème fraîche
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • boter, om in te vetten
  • 50 gr gruyère, geraspt

Met dit recept kun je zelf de lekkerste quiche lorraine maken! In het originele recept hoort eigenlijk geen kaas, maar dit wordt wel vaak toegevoegd. Zelf vind ik de quiche het lekkerst met gruyère, maar als je wilt kun je die dus ook achterwege laten. Om te zorgen dat de bodem van de quiche goed gaar wordt bak ik het deeg eerst blind. Je kunt deze stap overslaan, maar de kans is dan groot dat de bodem niet helemaal gaar wordt. Wil je voor de quiche lorraine bladerdeeg gebruiken? Dat kan ook! Gebruik dan ½ recept bladerdeeg of 1 rol koelvers bladerdeeg. Ook bij een quiche lorraine met bladerdeeg is het verstandig om het deeg eerst blind te bakken. Van dit quiche lorraine recept kun je met 4-6 personen genieten.

Recept quiche lorraine

Bereid het deeg volgens dit quichedeeg recept.

Verwarm de over voor op 180 °C en vet een quichevorm met een doorsnede van ongeveer 28 centimeter in met boter.

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de quichevorm mee te bekleden. Bekleed er de ingevette taartvorm mee en laat de zijkanten van het deeg over de vorm hangen. Prik de hele bodem in met een vork om te voorkomen dat die tijdens het bakken bol gaat staan. Verkreukel een stuk bakpapier en leg dat op de deegbodem. Verdeel de steunvulling over het bakpapier en bak de bodem 15 minuten.

Haal de quichevorm uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier. Snijd het overhangende deeg met een scherp mes aan de bovenkant van de bakvorm af. Zet de vorm nog 10-15 minuten terug in de oven tot het licht goudbruin van kleur is. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over blindbakken, inclusief stap-voor-stapfoto’s.

Snipper voor de vulling de sjalotjes en bak deze samen met de gerookte spekjes zo’n 5 tot 10 minuten. Laat het mengsel iets uitlekken, meng er 75 gram geraspte gruyère door en verdeel het over de deegbodem.

Klop de eieren los en meng er de crème fraîche door. Breng het eimengsel op smaak met zout (niet teveel, de spekjes en kaas zijn ook al zout), peper en een snufje nootmuskaat. Giet het in de vorm en bestrooi dit met de overige geraspte gruyère.

Bak de quiche in 40 tot 50 minuten gaar en serveer hem (lauw)warm of afgekoeld.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Quiche lorraine recept van Rutger Bakt

Met dit recept kun je zelf de lekkerste quiche lorraine maken! Zelf vind ik de quiche het lekkerst met gruyère, maar als je wilt kun je die dus ook achterwege laten. Om te zorgen dat de bodem van de quiche goed gaar wordt bak ik het deeg eerst blind. Je kunt deze stap overslaan, maar de kans is dan groot dat de bodem niet helemaal gaar wordt. Wil je voor de quiche lorraine bladerdeeg gebruiken? Doe het dan op dezelfde manier. quiche lorraine recepten. Ga naar de website voor het hele recept.

Bewaren op Pinterest
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Roodkapje 2020-08-12 09:50:53

Leuk recept. Kan je alleen de crème fraîche vervangen door Skyr ?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-08-17 09:07:26

Dat kun je proberen, zelf heb ik daar geen ervaring mee.

Beantwoorden