Voor de mensen die fan zijn van een salade caprese is deze quiche caprese een echte traktatie. De klassieke combinatie van tomaat, mozzarella en basilicum is namelijk perfect voor een hartige quiche. Perfect voor een picknick, want je kunt deze quiche caprese zowel koud als warm serveren. Serveer er een groene salade bij voor een echte zomerse maaltijd.

Dit recept is goed voor een quiche van 4-6 personen. 

Quiche caprese - Recept

Quiche caprese met bladerdeeg

Deze quiche caprese is gemaakt met een bladerdeeg bodem. Je kunt daarvoor zelfgemaakt bladerdeeg of zelfgemaakt snel bladerdeeg gebruiken. Een andere optie is een rol koelvers bladerdeeg of 6-8 plakjes diepvriesbladerdeeg. Gebruik je de losse plakjes bladerdeeg? Laat deze dan iets overlappen in de vorm, totdat deze helemaal bedekt is. In plaats van bladerdeeg kun je ook quichedeeg of hartige taartdeeg op basis van gist gebruiken.

Quiche caprese - Recept

Hoe zorg je dat de bodem van deze quiche caprese goed gaar wordt? Hier zijn verschillende manieren voor. Deze keer heb ik gekozen om een ovensteen te gebruiken. Als je deze steen goed heet voorverwarmt, wordt de bodem van de quiche goed gaar en niet zompig. Heb je geen ovensteen? Dan kun je het deeg ook eerst blindbakken. In dit artikel lees je alles over blindbakken. Bak de bodem dan 15 minuten op 180 °C met blindbakvulling en vervolgens nog 10-20 minuten zonder de vulling.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 2 bollen mozzarella
  • 50 gr pijnboompitten, geroosterd
  • 350-450 gr cherrytomaatjes
  • 4 eieren
  • 150 gr crème fraîche
  • peper en zout
  • 60 Parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 gr pesto, zelfgemaakt of gekocht
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • verse basilicum, om te garneren
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf quiche caprese maken 

Plaats een rooster laag in de oven en leg daar een ovensteen op. Verwarm de oven minimaal ½ uur op 220 °C. Heb je geen ovensteen? Verwarm de oven dan voor op 180 °C en bak het deeg blind zoals eerder beschreven. 

Vet een lage quichevorm met een diameter van 28 centimeter in met boter. Gebruik je zelfgemaakt bladerdeeg, rol dit dan op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm mee te bekleden. Koelvers en diepvriesbladerdeeg kun je gelijk gebruiken om de vorm mee te bekleden. 

Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de bodem. Strooi daar ⅔ van de pijnboompitten op (bewaar de rest voor de garnering). Snijd de cherrytomaatjes doormidden en leg deze met de snijkant omhoog op de mozzarella. Meng de eieren met de crème fraîche en breng dit mengsel op smaak met peper en zout. Meng er vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas door. Giet het eimengsel in de vorm en verdeel er tot slot met een theelepel de pesto over. 

Zet de bakvorm op de hete ovensteen en verlaag de oventemperatuur naar 180 °C. Bak de quiche in 40-50 minuten goudbruin en gaar. Garneer de quiche caprese met de achtergehouden geroosterde pijnboompitten en wat blaadjes verse basilicum. 

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Sylvia 2021-09-16 08:52:31

Gisteren gemaakt en nog wat spekjes aan toegevoegd. Een lekkere quiche en je tip opgevolgd door de bodem eerst blind te bakken. Hierdoor bleef de bodem idd heerlijk knapperig. Het ei wilde niet goed stollen, ergens gelezen dart dit door het vele vocht van de tomaten komt. Iemand gaf de tip wat havervlokken over de bodem te strooien alvorens je hem gaat vullen.

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-09-20 07:45:39

Had je de tomaatjes met de doorgesneden kant omhoog gelegd? De havervlokken op de bodem is vooral om te zorgen dat de bodem niet zompig wordt.

Beantwoorden
Renée 2021-09-16 08:54:49

Quiche caprese blijft bij mij altijd nat en zompig als ik hem uit de oven haal en aansnijd, zelfs al laat ik hem 30 minuten langer in de oven staan. Volgens mij komt dit omdat tomaten en mozzarella best natte ingrediënten zijn. Heb je hier tips voor?

Beantwoorden
RE
Rutger 2021-09-20 07:44:37

Bij dit recept was dat niet het geval. Lees vooral mijn tips over het bakken op de ovensteen of het blindbakken om een zompige bodem te voorkomen.

Beantwoorden
Kelly 2021-11-14 12:58:06

Ziet er heerlijk uit. Hoe lang van te voren kan je dit recept maken?

Beantwoorden
KE
Rutger 2021-11-16 12:46:00

Het lekkerst is zo vers mogelijk natuurlijk. Maar je kunt de quiche ook 2-3 dagen in de koelkast bewaren en dan voor het serveren weer oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Monique 2021-11-15 10:52:22

Succesrecept!
Als onderdeel van een lunch, dag van te voren gebakken.
We hebben gesmuld!

Beantwoorden
MO
Annemiek 2021-12-12 19:13:03

Wij vonden de quiche heerlijk, maar de binnenkant bleef vrij vochtig. Dit vocht kwam weer vrij met het aansnijden, waardoor de bodem nat werd.
We hebben een ovensteen gebruikt.
We vroegen ons af of onze vorm te klein was. De vulling stroomde over de tomaten heen, in plaats van dat de tomaten zichtbaar bleven zoals op de foto. Wij hebben een stenen quichevorm van 28 cm doorsnede gebruikt.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-14 08:19:16

Het enige dat ik kan bedenken is dat steen voor een quiche vaak minder goed bakt dan metaal. Metaal geleid de warmte beter en geeft zo een lekkerdere korst. De maat van de vorm is prima verder.

Beantwoorden
Jamie 2022-03-05 15:56:01

Heerlijke quiche!

De eerste keer was hij nog heel nat, ondanks eerst blind bakken bodem.

De tweede keer heb ik na het bloembakken van de bodem, de mozzarella over de bodem verdeelt. Toen met alleen de mozzarella even in de oven zodat dit al gesmolten is. Vocht een beetje weggehaald met keukenpapier, en toen verder volgens het recept. Op deze manier totaal geen nattigheid meer in de quiche!

Beantwoorden
JA

U kunt niet meer reageren.