Het recept voor deze broccoli-brietaart komt uit het boek Bakken met haver van Natascha van der Stelt. Hierin laat zij zien dat je heel lekker suiker- en tarwevrij kunt bakken. Van appeltaart tot kruidkoek en van pannenkoeken tot pizza. Er staan ook verschillende hartige recepten in, waaronder deze quiche met broccoli en brie. Ik vond de broccoli quiche erg lekker en ondanks dat hij tarwevrij is had ik niet het gevoel dat ik iets miste.
- Voor het deeg
- 125 gr havermeel
- 125 gr roggemeel
- snufje zout
- 125 gr boter
- 125 ml water
- Voor de vulling
- 500 gr broccoli, zonder stronk, in roosjes
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 250 gr champignons, schoongemaakt, in stukken gesneden
- 1 teentje knoflook, gepeld
- 1 tl tijm
- 4 eieren
- 200 gr crème fraîche
- peper
- 100 gr cashewnoten, gezouten
- 200 gr brie, in dunne plakken gesneden
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- havermeel, om uit te rollen
Broccoli-brietaart
Verwarm de oven voor op 200 ᵒC. Vet een taartvorm (24-26 cm) in met boter.
Voeg de boter toe aan het meel en zout in een kom. Snijd met twee messen de boter in kleine stukjes. Roer het water erdoor. Blijf roeren tot het deeg samenklontert. Kneed alles tot een soepel deeg. Leg het deeg afgedekt in de koelkast.
Kook de broccoli in een pan met ruim water beetgaar. Giet de broccoli af.
Verhit in een koekenpan de olijfolie en fruit hierin de ui. Pers de knoflook uit boven de pan en bak deze mee. Voeg de champignons en tijm toe. Bak alles ongeveer 5-10 minuten. Draai het vuur uit.
Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche en voeg peper naar smaak toe. Snijd een paar plakken brie in stukjes (bewaar de rest) en roer die door het eiermengsel.
Rol het deeg met wat havermeel uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm te bekleden. Bekleed de taartvorm met het deeg. Leg de broccoli op de deegbodem. Schep met een schuimspaan het champignon-uimengsel uit de pan op de broccoli. Strooi de cashewnoten erover.
Schenk het eiermengsel over de groenten en noten. Verdeel de overige plakken brie over de bovenkant. Bak de taart in de oven in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Haal de taart uit de oven en laat deze ongeveer 10 minuten staan, voordat je ‘m aansnijdt.
Nieuwsgierig geworden naar Bakken met haver? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Na een vorig bericht waarin dit boek genoemd werd, heb ik het besteld. Het is een geweldig, creatief en ook mooi boek, vooral voor mensen die geen tarwe mogen/willen gebruiken.
BeantwoordenDe taart is voor 4-5 personen. Aan calorieën tellen doe ik niet, dus dat kan ik je helaas niet vertellen.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.