Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 70 gr poedersuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt
  • Voor de vulling
  • 1½ blaadje gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 400 slagroom
  • 6 eidooiers
  • 75 gr suiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 40 gr witte chocolade, gesmolten
  • rietsuiker, om te bestrooien

Ben jij ook zo gek op crème brûlée? Het is één van mijn favoriete desserts en het leuke is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Maandelijks schrijf ik voor Delicious. magazine over een bepaald onderwerp en in de laatste editie ging dat over crème brûlée. Dat artikel kun je hier teruglezen. Vandaag deel ik een recept dat hierop geïnspireerd is, je kunt namelijk met dit recept crème brûlée taart maken. Dat is heerlijk voor bij de koffie of thee, maar de taart is ook perfect als dessert. De bodem van deze taart is gemaakt van knapperig zanddeeg, met daarop een romige vanillecrème en natuurlijk het dunne laagje gekaramelliseerde suiker bovenop. Van dit crème brûlée taart recept kun je 10 puntjes snijden.

Recept crème brûlée taart 

Doe voor het deeg de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats een taartring met een doornsnede van 20 centimeter en een hoogte van ongeveer 3 centimeter op de bakplaat. Je kunt eventueel ook een springvorm van 20 centimeter gebruiken, bekleed deze dan tot halverwege de zijkant met het deeg.

Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Bekleed de taartring met het deeg. Druk het deeg goed aan en snijd het aan de bovenkant van de ring strak af. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem. Zet de beklede vorm met bakplaat en al nog 15 minuten in de koelkast.

Bak de taartschelp in 17-22 minuten goudbruin. Het is met dit deeg niet nodig om de taart eerst blind te bakken. Verwijder na het bakken de taartring en laat de bodem afkoelen.

Bestrijk de afgekoelde bodem met de gesmolten witte chocolade. Strijk de chocolade aan de zijkanten niet te hoog op, omdat die anders verbrandt tijdens het afbranden. De chocolade zorgt ervoor dat de bodem lekker knapperig blijft.

Crème brûlée vulling maken

Week voor de vulling de gelatineblaadjes in koud water. Schraap het merg uit het vanillestokje en breng deze samen met de slagroom aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa. Giet het vervolgens terug in pan en verwarm het al roerend op laag vuur, tot het mengsel dikker begint te worden. Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. Zorg ervoor dat je het roommengsel niet laat koken, laat het maximaal 85 °C worden. Haal de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje en los de blaadjes gelatine op in het warme mengsel.

Laat het roommengsel afkoelen tot kamertemperatuur en schenk het vervolgens in de taartbodem. Zet deze in de koelkast en laat de taart 2-3 uur opstijven. Bestrooi de taart voor het serveren met rietsuiker en karamelliseer de suiker met een gasbrander.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Juliette 2020-10-28 17:12:15

Waar kan ik de amandelmeel door vervangen?
Allergisch voor amandelen

Beantwoorden
JU
Ilja 2020-10-09 20:20:04

Hoi rutger! Dit lijkt me erg lekker! Zou ik dit recept ook kunnen gebruiken om kleine taartjes van te maken? Ik heb van die tartelette vormpjes van 10cm. Welke baktijd kan ik dan het beste aanhouden?
Alvast bedankt, groetjes Ilja

Beantwoorden
IL
Rutger 2020-10-13 08:31:26

Dat kan zeker. Je kunt voor de tartelettes dan dit recept aanhouden: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/tartelette-bodems-bakken-basisrecept/

Beantwoorden
Ilja 2020-10-18 09:53:57

Dankjewel! Dan ga ik dat doen

Beantwoorden
IL
Bols Annie 2020-10-09 13:33:44

Hallo Rutger
Hen vorig week-end de creme bruidstaart gemaakt en ze was zeer lekker.
Maar het caramelliseren van de suiker lukte me niet wat ik zeer spijtig vind. Heb met een daarvoor bestemd veranderen het gedaan. Ook de taart uit voorzorg droog gedempt voor ik er de suiker op deed. Misschien te weinig suiker op gedaan of heeft u een idee waar het aan kan liggen. Ik heb rietsuiker gebruikt.
Groetjes en alvast bedankt voor uw respons
Bols Annie

Beantwoorden
BO
Rutger 2020-10-13 08:33:09

Beste Annie, wat ging er precies mis? Het beste is om fijne rietsuiker te gebruiken, niet te weinig en daar met een gasbrander overheen te gaan tot de suiker gekaramelliseerd is.

Beantwoorden
Mark 2020-10-04 21:33:38

Hi Rutger,

Gisteren deze taart gemaakt. Erg lekker!

Bodem vond ik wel aan de harde kant. Herken je dat of heb ik k toch iets verkeerd gedaan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-10-05 09:24:24

Misschien heb je 'm iets te dik uitgerold. De bodem hoort wel knapperig te zijn.

Beantwoorden
Evelien 2020-09-24 12:33:09

Hi Rutger,
Deze taart lijkt me heerlijk. Nou heb in onlangs in een restaurant een kokos creme brulee gegeten, ook erg lekker. Zou je dan de slagroom volledig moeten vervangen door kokosmelk? of 50/50? Heb jij enig idee?

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-09-28 08:50:38

Ik zou het eens proberen met de helft kokosroom. Dat geeft een vollere smaak dan kokosmelk.

Beantwoorden
Ellen 2020-09-23 16:48:58

Zou het ook met pure chocolade kunnen ivm lactose vrij maken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-09-28 08:54:05

Zeker, alleen geeft pure chocolade meer smaak af, wat eigenlijk niet nodig is voor dit recept.

Beantwoorden
Marijke 2020-09-23 08:46:32

Hoi Rutger, ziet er super lekker uit! Staat als 1 vd volgende bakprojecten op de planning. E en nog 1 vraagje: bij het (blind)bakken van de taartvorm gebruik je een steunvulling zoals bonen of bakknikkers of kan het zonder??
Hartelijk dank alvast en een fijne dag, Marijke

Beantwoorden
MA
Mirjam 2020-09-23 16:27:41

Ik het recept staat bij dat het niet nodig is om hem eerst blind te bakken. Dat houdt in dat je geen steunvulling hoeft te gebruiken maar hem gewoon zo kunt bakken.

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-09-28 08:54:15

Dat klopt.

Beantwoorden
Rutger 2020-09-28 08:56:04

Hoi. Je hoeft deze taart tijdens het bakken niet te vullen met een blindbakvulling.

Beantwoorden