Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 70 gr poedersuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt
  • Voor de vulling
  • 1½ blaadje gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 400 slagroom
  • 6 eidooiers
  • 75 gr suiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 40 gr witte chocolade, gesmolten
  • rietsuiker, om te bestrooien

Ben jij ook zo gek op crème brûlée? Het is één van mijn favoriete desserts en het leuke is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Maandelijks schrijf ik voor Delicious. magazine over een bepaald onderwerp en in de laatste editie ging dat over crème brûlée. Dat artikel kun je hier teruglezen. Vandaag deel ik een recept dat hierop geïnspireerd is, je kunt namelijk met dit recept crème brûlée taart maken. Dat is heerlijk voor bij de koffie of thee, maar de taart is ook perfect als dessert. De bodem van deze taart is gemaakt van knapperig zanddeeg, met daarop een romige vanillecrème en natuurlijk het dunne laagje gekaramelliseerde suiker bovenop. Van dit crème brûlée taart recept kun je 10 puntjes snijden.

Recept crème brûlée taart 

Doe voor het deeg de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats een taartring met een doornsnede van 20 centimeter en een hoogte van ongeveer 3 centimeter op de bakplaat. Je kunt eventueel ook een springvorm van 20 centimeter gebruiken, bekleed deze dan tot halverwege de zijkant met het deeg.

Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Bekleed de taartring met het deeg. Druk het deeg goed aan en snijd het aan de bovenkant van de ring strak af. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem. Zet de beklede vorm met bakplaat en al nog 15 minuten in de koelkast.

Bak de taartschelp in 17-22 minuten goudbruin. Het is met dit deeg niet nodig om de taart eerst blind te bakken. Verwijder na het bakken de taartring en laat de bodem afkoelen.

Bestrijk de afgekoelde bodem met de gesmolten witte chocolade. Strijk de chocolade aan de zijkanten niet te hoog op, omdat die anders verbrandt tijdens het afbranden. De chocolade zorgt ervoor dat de bodem lekker knapperig blijft.

Crème brûlée vulling maken

Week voor de vulling de gelatineblaadjes in koud water. Schraap het merg uit het vanillestokje en breng deze samen met de slagroom aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa. Giet het vervolgens terug in pan en verwarm het al roerend op laag vuur, tot het mengsel dikker begint te worden. Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. Zorg ervoor dat je het roommengsel niet laat koken, laat het maximaal 85 °C worden. Haal de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje en los de blaadjes gelatine op in het warme mengsel.

Laat het roommengsel afkoelen tot kamertemperatuur en schenk het vervolgens in de taartbodem. Zet deze in de koelkast en laat de taart 2-3 uur opstijven. Bestrooi de taart voor het serveren met rietsuiker en karamelliseer de suiker met een gasbrander.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (15)
Vino Et 2020-12-23 21:48:05

Hoi Rutger,
Ik heb deze taart al een aantal keer gemaakt. De eerste keer teveel ei smaak door het stollen maar wel stevig genoeg, de tweede keer proberen au bain marie in de oven ook niet goed, de derde keer au bain marie in pan. Niet gestolt maar wel heel vloeibaar nog. Goed afgebonden met de gelatine. Een nacht in de koelkast gedaan, toen de suiker erop. Bij het afbrandden smelte de taart een beetje en kon ik er moeilijk mooie stukken uit snijden. Heb er wel pumpkin spice in gedaan en het recept x 3 gedaan voor 2 taarten. Had ik het recept apart moeten doen voor elke taart en geen pumpkinspice moeten gebruiken?

Groetjes Vino Et

Beantwoorden
VI
Rutger 2020-12-30 10:20:14

Hoi! Of de specerijen invloed hebben op het stollen van de crème weet ik niet, maar het lijkt mij van niet. Het afbranden moet echt heet en kort gebeuren. Als je de bovenkant te lang brandt dan word de vulling inderdaad te zacht waardoor je er lastiger punten van kunt snijden.

Beantwoorden
Lieneke 2020-12-21 00:12:41

Hoi Rutger,

Ik heb de taart vorige week gemaakt en het was heerlijk! Alleen de taartrand zakte op een paar plaatsen in, toen het in de oven stond. Enig idee wat ik kan doen om dit met kerst te voorkomen? ;)

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-22 10:25:04

Je kunt er voor kiezen om de taart dan eerst blind te bakken met een blindbakvulling, dan zal je dat probleem niet hebben.

Beantwoorden
Corina 2020-12-20 14:16:01

Hoi Rutger

Zou ik het deeg al 1/2 dagen vooraf kunnen maken en dan bewaren in koelkast of vriezer
En op dag van gebruik vers afbakken

Gr Corina

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-12-22 10:44:19

Dat kan prima, je kunt het gewoon in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Yentl 2020-12-18 14:45:51

Hoi, in het recept staat dat je het merg uit het vanillestokje moet schrapen en dat met de slagroom aan de kook moet brengen. Stukje verder staat dat je het stokje uit het mengsel moet halen. Ik wil het graag zeker weten, kook ik het stokje én het merg mee? Bedankt voor het recept overigens, ik ga dit uitproberen voor kerstavond!

Beantwoorden
YE
Rutger 2020-12-20 08:55:48

Hoi! Je kunt inderdaad het stokje en de merg meekoken. Beide geven veel smaak af!

Beantwoorden
Sandra 2020-12-16 11:48:10

hi Rutger,

Kan de taart een dag van te voren worden gemaakt of wordt dan de bodem zacht?
Alvast bedankt.

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-12-20 09:19:12

De bodem wordt wel iets minder krokant, maar het kan prima.

Beantwoorden
Pascale 2020-12-11 16:08:46

Wauw, die wil ik zeker eens maken, crème brulee is mijn favoriete dessert.
Ik zou ze maken als individuele taartjes denk ik. Heb je enig idee, hoeveel je eruit zou kunnen maken?

Alvast bedankt voor het receptje!

Groetjes,
Pascale

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-12-13 13:07:17

Je kunt er zo'n 8-10 tartelettes mee maken.

Beantwoorden
Lieke 2020-11-20 15:58:21

Hey, ik zie dat dit recept op bepaalde punten nét anders is dan in de Bakbijbel. Welke raad je aan te volgen? :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-11-22 09:33:11

Deze heft geen fruit als vulling en geen speculaaskruiden door het deeg, die in Bakbijbel wel. Daardoor zijn er een paar dingen anders. Beide werken prima!

Beantwoorden
Martine 2020-11-03 16:16:49

Hoi Rutger, de creme brûlée had ik op t vuur staan zachtjes, t werd niet dik zoals je beschreef in het recept, op ten duur ging toch beetje koken, gelijk van vuur gehaald, maar nu ist helemaal soort bonkjes achtig alsof t geschift is .hoe kan dit? Meestal is het ook met custard en eidooiers,, mistt dit al int recept. Ligt het niet daaraan? Jammer! Hoop slagroom en eieren voor niks gebruikt nu. Misschien heb je een tip?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-09 10:58:07

Dat is heel vervelend. Heb je het tot de juiste temperatuur verhit. Dan zou het echt moeten gaan binden. Custardpoeder is niet nodig voor dit recept, de eidooiers en gelatine geven binding genoeg.

Beantwoorden
Juliette 2020-10-28 17:12:15

Waar kan ik de amandelmeel door vervangen?
Allergisch voor amandelen

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-11-02 09:22:33

Je kunt dat vervangen door dezelfde hoeveelheid gewone bloem.

Beantwoorden
Ilja 2020-10-09 20:20:04

Hoi rutger! Dit lijkt me erg lekker! Zou ik dit recept ook kunnen gebruiken om kleine taartjes van te maken? Ik heb van die tartelette vormpjes van 10cm. Welke baktijd kan ik dan het beste aanhouden?
Alvast bedankt, groetjes Ilja

Beantwoorden
IL
Rutger 2020-10-13 08:31:26

Dat kan zeker. Je kunt voor de tartelettes dan dit recept aanhouden: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/tartelette-bodems-bakken-basisrecept/

Beantwoorden
Ilja 2020-10-18 09:53:57

Dankjewel! Dan ga ik dat doen

Beantwoorden
IL
Bols Annie 2020-10-09 13:33:44

Hallo Rutger
Hen vorig week-end de creme bruidstaart gemaakt en ze was zeer lekker.
Maar het caramelliseren van de suiker lukte me niet wat ik zeer spijtig vind. Heb met een daarvoor bestemd veranderen het gedaan. Ook de taart uit voorzorg droog gedempt voor ik er de suiker op deed. Misschien te weinig suiker op gedaan of heeft u een idee waar het aan kan liggen. Ik heb rietsuiker gebruikt.
Groetjes en alvast bedankt voor uw respons
Bols Annie

Beantwoorden
BO
Rutger 2020-10-13 08:33:09

Beste Annie, wat ging er precies mis? Het beste is om fijne rietsuiker te gebruiken, niet te weinig en daar met een gasbrander overheen te gaan tot de suiker gekaramelliseerd is.

Beantwoorden
Mark 2020-10-04 21:33:38

Hi Rutger,

Gisteren deze taart gemaakt. Erg lekker!

Bodem vond ik wel aan de harde kant. Herken je dat of heb ik k toch iets verkeerd gedaan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-10-05 09:24:24

Misschien heb je 'm iets te dik uitgerold. De bodem hoort wel knapperig te zijn.

Beantwoorden
Evelien 2020-09-24 12:33:09

Hi Rutger,
Deze taart lijkt me heerlijk. Nou heb in onlangs in een restaurant een kokos creme brulee gegeten, ook erg lekker. Zou je dan de slagroom volledig moeten vervangen door kokosmelk? of 50/50? Heb jij enig idee?

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-09-28 08:50:38

Ik zou het eens proberen met de helft kokosroom. Dat geeft een vollere smaak dan kokosmelk.

Beantwoorden
Ellen 2020-09-23 16:48:58

Zou het ook met pure chocolade kunnen ivm lactose vrij maken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-09-28 08:54:05

Zeker, alleen geeft pure chocolade meer smaak af, wat eigenlijk niet nodig is voor dit recept.

Beantwoorden
Marijke 2020-09-23 08:46:32

Hoi Rutger, ziet er super lekker uit! Staat als 1 vd volgende bakprojecten op de planning. E en nog 1 vraagje: bij het (blind)bakken van de taartvorm gebruik je een steunvulling zoals bonen of bakknikkers of kan het zonder??
Hartelijk dank alvast en een fijne dag, Marijke

Beantwoorden
MA
Mirjam 2020-09-23 16:27:41

Ik het recept staat bij dat het niet nodig is om hem eerst blind te bakken. Dat houdt in dat je geen steunvulling hoeft te gebruiken maar hem gewoon zo kunt bakken.

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-09-28 08:54:15

Dat klopt.

Beantwoorden
Rutger 2020-09-28 08:56:04

Hoi. Je hoeft deze taart tijdens het bakken niet te vullen met een blindbakvulling.

Beantwoorden