Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 70 gr poedersuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 eidooier
  • 1-2 tl slagroom

Citroen en meringue zijn een klassieke combinatie in taarten en gebakjes. In dit taart recept heb ik mijn citroen-limoen vulling gebruikt om de taart mee te vullen. Daar bovenop komt een laag Italiaanse meringue, die extra lekker wordt door er kort met een brander overheen te gaan.

Bij een Franse patissier las ik onlangs hoe je een gebakken taartschelp glanzend kunt krijgen en er ook voor kunt zorgen dat het deeg minder snel zacht wordt door het vocht uit de vulling. Zijn geheim is om vlak voor het einde van de baktijd de taartschelp, zowel vanbinnen als -buiten, te bestrijken met een mengsel van eidooier en slagroom. In dit recept heb ik dat uitgeprobeerd en het is mij heel goed bevallen. Let er wel op dat je – vooral de buitenkant – heel netjes bestrijkt, aangezien je na het bakken de lijnen van de kwast nog iets blijft zien. Als je het bestrijken van de taartschelp te veel werk vindt, dan kun je dit ook achterwege laten.

Bereiding: Citroen-limoen taart met meringue

Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats een taartring met een doornsnede van 20 centimeter en een hoogte van ongeveer 3 centimeter op de bakplaat.

Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Bekleed de taartring met het deeg. Druk het deeg goed aan en snijd het aan de bovenkant van de ring strak af. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem. Zet de beklede vorm met bakplaat en al nog 15 minuten in de koelkast.

Bak de taartschelp in 17-22 minuten goudbruin. Het is met dit deeg niet nodig om de taart eerst blind te bakken. Meng intussen de eidooier met de slagroom. Haal tegen het einde van de baktijd de bakring voorzichtig van de taartbodem af en bestrijk de taart vanbinnen en –buiten met het dooiermengsel. Bak de taart nog 2-4 minuten en laat ‘m vervolgens afkoelen.

Klop de citroen-limoenvulling luchtig op en verdeel deze over de bodem. Garneer de taart met behulp van een spuitzak met de Italiaanse meringue en brand deze af met een brander.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Lizette 2019-09-12 13:14:55

Als je geen brander hebt, is er een alternatief? Raar idee misschien, maar zou onder de gril werken?

Beantwoorden
LI
Esther 2019-08-25 16:40:58

Hoe kan ik dit recept , melk en glutenvrij maken??

Beantwoorden
ES
Michelle 2019-08-25 11:04:17

Ik kan niet wachten dit recept uit te proberen! Maar kan je het amandelmeel ook vervangen door iets anders? Een van mijn vrienden heeft namelijk een noten & amandel allergie

Beantwoorden
MI
M 2019-08-25 08:03:11

Ben benieuwd bij hoeveel mensen de bakplaat in de koelkast past.

Beantwoorden
M
E. 2019-08-26 14:30:11

Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Bij mij in elk geval niet, hoe kan ik dit oplossen? De taart lijkt me namelijk fantastisch....

Beantwoorden
E.
Tally 2019-08-25 07:34:22

Kan je ook in plaats van een taartring een taartvorm met bodem gebruiken Rutger?

Beantwoorden
TA
Marjolein 2019-08-28 13:40:22

ik weet niet of het aan de springvorm ligt of aan wat anders maar bij mij zijn de zijkanten naar beneden gezakt, ik heb nu dus een platte bodem zeg maar. 😊 Hopen dat de overheerlijke Citroën/limoencurd erop blijft liggen!

Beantwoorden
MA