Citroen en meringue is een klassieke combinatie in taarten en gebakjes en deze citroentaart met meringue en limoen is een echte hit. De combinatie van een knapperige bodem, frisse taartvulling en heerlijke meringue is er een om je vingers bij af te likken.

In dit lemon-meringue taart recept heb ik mijn citroen-limoen vulling gebruikt om de taart mee te vullen. Daarbovenop komt een laag Italiaanse meringue, die extra lekker wordt door er kort met een brander overheen te gaan.

Citroen-limoen taart met meringue – recept

Bonustip voor een knapperige & glanzende taartschelp

Dankzij een Franse patissier heb ik ontdekt hoe je een gebakken taartschelp glanzend krijgt en ervoor zorgt dat het deeg minder snel zacht wordt door het vocht uit de vulling. Zijn geheim is om vlak voor het einde van de baktijd de taartschelp, zowel van binnen als van buiten te bestrijken met een mengsel van eidooier en slagroom. 

In dit lemon-meringue taart recept heb ik dat uitgeprobeerd en het is mij heel goed bevallen. Let er wel op dat je – vooral de buitenkant – heel netjes bestrijkt, aangezien je na het bakken de lijnen van de kwast nog iets blijft zien. Als je het bestrijken van de taartschelp te veel werk vindt, dan kun je dit ook achterwege laten.

citroen schuim taart

Hoe bewaar je een citroenschuimtaart?

Wil je deze lekkere lemon-meringue taart van tevoren klaarmaken? Je kunt de hele citroentaart met meringue een dag van tevoren maken, maar dan wordt de bodem wel wat minder knapperig. Een oplossing is om de losse elementen van tevoren te maken. De limoen-citroen vulling kun je prima 1-3 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de vulling nog langer bewaren, vries deze dan in. Luchtdicht verpakt blijft de vulling dan enkele maanden goed. Klop de vulling wel pas vlak voor gebruik op. 

Ook de taartbodem hoef je niet per se op de dag zelf te maken. Als je de bodem na het bakken luchtdicht verpakt, blijft hij zeker enkele dagen tot een week nog lekker knapperig.

Maak de meringue wel pas vlak voor gebruik klaar voor het beste en lekkerste resultaat.

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 70 gr poedersuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 eidooier
  • 1-2 tl slagroom
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Citroentaart met meringue maken – Stap voor stap

Ga je deze heerlijke citroen-limoen schuimtaart maken? Het recept voor deze taart bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de vulling, de meringue en de taartbodem.

Voorbereidingen: citroenvulling & meringue

In dit recept voor de citroen-meringue taart met limoen ga ik ervan uit dat je de vulling en meringue al hebt gemaakt met behulp van een van mijn andere recepten.

Citroen-limoen vulling maken

Om de taart te vullen gebruik ik een vulling van citroen en limoen. Je hebt voor deze lekkere vulling maar een paar ingrediënten nodig, zoals eieren, suiker, boter, citroen, limoen en gelatine. Hoe je deze lekkere taart vulling stap voor stap maakt lees je in mijn recept voor citroen-limoen vulling.

Italiaanse meringue maken

Daarnaast gebruik ik voor de garnering van de taart een meringue, die ik vervolgens licht afbrand met een brander. Met mijn Italiaanse meringue recept maak je dit lekkere schuim.

Deeg bereiden

Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Taartbodem maken

Verwarm de oven op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats een taartring met een doorsnede van 20 centimeter en een hoogte van ongeveer 3 centimeter op de bakplaat.

Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Bekleed de taartring met het deeg (je hoeft de bakring niet in te vetten). Druk het deeg goed aan en snijd het aan de bovenkant van de ring strak af. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem. Zet de beklede vorm met bakplaat en al nog 15 minuten in de koelkast.

Taartschelp bakken

Bak de taartschelp in 17-22 minuten goudbruin. Eerst blindbakken is met dit deeg niet nodig. Meng intussen de eidooier met de slagroom. Haal tegen het einde van de baktijd de bakring voorzichtig van de taartbodem af en bestrijk de taart van binnen en van buiten met het dooiermengsel. Bak de taart nog 2-4 minuten en laat ‘m vervolgens afkoelen.

Taart vullen & garneren

Klop de citroen-limoenvulling luchtig op en verdeel deze over de bodem. Garneer de taart met behulp van een spuitzak met de Italiaanse meringue en brand deze af met een brander. Serveer de citroentaart met meringue en genieten maar!

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (29)
Tally 2019-08-25 07:34:22

Kan je ook in plaats van een taartring een taartvorm met bodem gebruiken Rutger?

Beantwoorden
TA
Rutger 2019-09-15 10:43:23

Dat kan prima.

Beantwoorden
Marjolein 2019-08-28 13:40:22

ik weet niet of het aan de springvorm ligt of aan wat anders maar bij mij zijn de zijkanten naar beneden gezakt, ik heb nu dus een platte bodem zeg maar. 😊 Hopen dat de overheerlijke Citroën/limoencurd erop blijft liggen!

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-09-15 10:37:25

Het kan aan de vorm liggen, in een springvorm is het vaak wat lastiger dan in een lage taartring. Voor de volgende keer kun je het deeg eerst blindbakken in die vorm, dat voorkomt dan dat ze toch naar beneden zakken; https://rutgerbakt.nl/how-tos/blindbakken-how-to/

Beantwoorden
M 2019-08-25 08:03:11

Ben benieuwd bij hoeveel mensen de bakplaat in de koelkast past.

Beantwoorden
M
Rutger 2019-09-15 10:43:05

Zelf heb ik kleinere bakplaatjes, die ik op het rooster in de oven zet. Die passen prima in de koelkast. Je kunt de taart ook eerst maken op een broodplank met een stuk bakpapier erop en die dan later - na het koelen - op de bakplaat schuiven.

Beantwoorden
E. 2019-08-26 14:30:11

Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Bij mij in elk geval niet, hoe kan ik dit oplossen? De taart lijkt me namelijk fantastisch....

Beantwoorden
E.
Michelle 2019-08-25 11:04:17

Ik kan niet wachten dit recept uit te proberen! Maar kan je het amandelmeel ook vervangen door iets anders? Een van mijn vrienden heeft namelijk een noten & amandel allergie

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-09-15 10:41:58

Je kunt het door gewone bloem vervangen.

Beantwoorden
Esther 2019-08-25 16:40:58

Hoe kan ik dit recept , melk en glutenvrij maken??

Beantwoorden
ES
Rutger 2019-09-15 10:41:32

Daar heb ik te weinig ervaring mee om je goed advies voor te geven.

Beantwoorden
Lizette 2019-09-12 13:14:55

Als je geen brander hebt, is er een alternatief? Raar idee misschien, maar zou onder de gril werken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-09-15 10:12:11

Dat werkt zeker!

Beantwoorden
Agnes 2019-10-17 09:31:35

Ik wil dit voor m'n 21 diner maken, maar dan in kleine taartvormpjes. Is dit mogelijk? Zo ja, moet ik dan nog ergens op letten?

Beantwoorden
AG
Rutger 2019-10-21 13:03:48

Dat kan zeker. Je kunt dan dit recept voor de tartelettes gebruiken: https://rutgerbakt.nl/alle-recepten/tartelette-bodems-bakken-basisrecept/

Beantwoorden
Laura 2019-10-21 17:40:05

Heerlijk fris, dankje voor het delen!

Beantwoorden
LA
Myrthe 2019-10-21 19:08:26

Zou je deze taart ook een dag van te voren kunnen maken? Liefs, Myrthe

Beantwoorden
MY
Rutger 2019-10-27 12:17:34

Dat kan, alleen wordt het deeg dan iets minder knapperig.

Beantwoorden
JD 2020-03-26 09:59:23

Dag Rutger, een vraag over de bodem. mijn taartrand zakt elke keer in elkaar. Neem aan dat met blind bakken dit beter zal gaan, maar hoe krijg jij dit voor elkaar?

Beantwoorden
JD
Rutger 2020-03-30 10:42:10

Door de beklede vorm te laten rusten in de koelkast wordt het deeg steviger en zakt het tijdens het bakken niet in. Je kunt de met deeg beklede vorm ook in de vriezer zetten. Helpt dit ook niet, dan zou ik inderdaad toch voor het blindbakken gaan: https://rutgerbakt.nl/how-tos/blindbakken-how-to/

Beantwoorden
Bert 2020-05-03 20:52:09

Kan je de taart ook maken met Franse merengue i.p.v. Italiaanse

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-05-06 13:24:25

Het wordt iets minder lekker en het schuim verliest zijn stevigheid sneller, maar het kan wel.

Beantwoorden
Lorijn 11 jaar 2021-03-06 16:49:21

Super!!!

Beantwoorden
LO
Ilse 2021-05-22 22:00:04

Kan je de taart in de koelkast bewaren als de merengue er al op zit? Zo ja, hoe lang kan het in de koelkast bewaard worden?

Beantwoorden
IL
Rutger 2021-05-31 10:50:01

Dat kan! Maar langer dan 2 dagen zou ik niet adviseren.

Beantwoorden
Mandy 2021-06-07 21:49:50

Echt heel goed gelukt! Had geen taartring dus gewoon mijn siliconen bakvorm gebruikt van 20cm,ingevet,gelijk na bakken uit de vorm gehaald en ingesmeerd, afgebakken en op rooster af laten koelen. Iedereen was enthousiast.

Beantwoorden
MA
Mandy 2021-06-07 21:53:58

Bedankt Rutger voor deze mooie site :)

Beantwoorden
MA
Matthijs 2021-06-11 15:38:56

kun je hiervoor ook een bakvorm gebruiken en moet je dan de bodem achterwege laten?

Beantwoorden
MA
Matthijs 2021-06-11 15:41:47

ik bedoel een taartvorm met losse bodem

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-14 08:54:43

Dat kan prima

Beantwoorden
Dorien 2021-07-25 13:35:28

Heb de taart nu 2 keer gemaakt, maar de vulling wordt niet stijf genoeg en loopt eruit. Ook na een nacht in de koelkast. Moet ik dan meer gelatine erin doen?

Beantwoorden
DO
Rutger 2021-07-28 08:53:06

Dat is balen! Heb je het mengsel lang genoeg gegaard? En de gelatine goed geweekt in koud water voordat je het oploste? Je zou meer gelatine kunnen gebruiken, maar met deze hoeveelheid zou het ook gewoon moeten lukken.

Beantwoorden
Claudia 2021-08-09 17:47:44

Bij de citroen limoen merinque taart staat slagroom is dat opgeklopte of geklopte slagroom.
Ben niet zon ervaren bakster maar deze lijkt me erg lekker

Beantwoorden
CL
Rutger 2021-08-16 15:06:12

Dat is ongeklopte slagroom.

Beantwoorden
laurens 2021-11-20 12:57:50

Hallo Rutger,

Ik had een vraagje uit interesse. Het deeg dat voor dit recept wordt gebruikt is toch paté sucre? Ik snap niet waarom je bij dit recept niet hoeft blind te bakken, kun je me dat uitleggen?

Alvast bedankt!

Veel groeten

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-11-25 14:48:01

Hoi. Het heeft ook iets wek van patesablée. Het deeg blijft goed van vorm zonder blindbakvulling, dus dan is het niet nodig.

Beantwoorden
Nienke 2022-03-05 12:21:30

Ik sta hem nu te bakken, maar helaas puddingt het deeg toch naar beneden, randjes blijven niet staan.
Alle stukjes die ik er tijdens de reddingsactie heb afgeknabbeld smaken wel heel lekker, dus ik hoop dat ie nog lukt!

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-03-07 15:13:17

Heb je het deeg goed laten koelen tussendoor en na het bekleden van de vorm?

Beantwoorden
Ingrid 2022-09-27 16:38:56

Dat probleem heb ik inderdaad ook. Heeft meerdere uren in de koelkast gestaan, en na het bekleden ook nog ruim 20 minuten in de koelkast… (randjes niet ingevet) Maar zal er vast niet minder om smaken 😁

Beantwoorden
IN
Marijke 2021-12-22 10:06:45

Beste Rutger,

moet je ook de bodem aan de buitenkant bestrijken met het eier,-slagroommengsel??

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-23 08:22:28

Dat zou ik wel doen, dan gaat het ook mooi glimmen.

Beantwoorden
Isabelle 2022-01-05 09:07:37

Dag Rutger
Alleen maar lof over verschillende recepten!
De merengue verliest hier zijn vorm en laat vocht los. Een idee hoe ik dit kan oplossen?
Ik zou de taart ‘s morgens willen maken om in de namiddag op te eten.
Bedankt!

Beantwoorden
IS
Rutger 2022-01-11 09:56:18

Heb je de suikersiroop voor de meringue lang genoeg laten doorkoken en de meringue na het toevoegen van de siroop nog een tijd doorgeklopt?

Beantwoorden
Isabelle 2022-01-06 12:50:54

Dag Rutger
Al veel lekkere receptjes van jou getest.
Bij de limoen-citroentaart nog een vraag. De merengue verliest zijn vorm en stevigheid na het spuiten. Hoe kan ik dit oplossen? Wil de taart s morgens maken en in de namiddag presteren.
Bedankt!

Beantwoorden
IS
Rutger 2022-01-11 09:45:13

Heb je Italiaanse meringue gebruikt? Dan lijkt het alsof de suikersiroop niet heet genoeg is geweest of dat je de meringue niet lang genoeg hebt geklopt na het toevoegen van de suikersiroop.

Beantwoorden
Brenda van Zeeland 2022-01-30 12:23:04

Het is gelukt ! Zo trots op deze taart, je hebt mij meegenomen in alle stappen en ik heb precies gedaan wat er stond. Enige, heb springvorm gebruikt.
Dit wordt een topverjaardag voor een (verstandelijk beperkte )32 jarige! Heeft de citroenen zelf geplukt in Spanje op 1 jan. Al deze tijd in koelkast bewaard voor zijn verjaardagstaart. Dank.

Beantwoorden
BR
Rutger 2022-01-31 19:16:25

Wat leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Jeannette 2022-01-30 20:42:32

Voor het eerst gemaakt deze taart; supergoed gelukt. Ik heb een vlaaivorm met losse bodem gebruikt en die goed ingevet; de taartbodem liet heel makkelijk los van de vorm. Had nog deeg over en toen 3 eenpersoons vlaaivormpjes met losse bodem gebruikt; ging ook supergoed. Heb voor de citroen-limoen taartvulling ook de suikerthermometer gebruikt; ik had het ook niet zonder gekund, dan had ik de vulling veel te vroeg van het vuur gehaald. Fijn die gedetailleerde uitleg bij de merengue; exact opgevolgd en ook gelukt!:-) Bedankt Rutger!

Beantwoorden
JE
Mathieu 2022-02-14 16:03:48

Ik heb de citroenvulling direct na t maken in de schelp gegoten, dus niet opgeklopt.
Super recept!

Beantwoorden
MA
L 2022-03-04 23:31:18

Fantastische recepten altijd van jou rutger.

Met welk spuitmondje spuit ik deze mooie vorm?
Kan je over spuittechnieken ook eens wat uitwijden?

Beantwoorden
L
Rutger 2022-03-07 15:14:58

Hoi! Dank voor je berichtje! Dat artikel staat op de planning!

Beantwoorden
Wiets 2022-03-23 19:34:02

Hoi Rutger,

Bedankt voor al je top recepten! Ik gebruik ze regelmatig.

Ik las dat je deze taart een dag van te voren kan maken, maar dat hij dan minder knapperig wordt.

Is dat op te lossen door bijv de vulling en de bodem apart van elkaar te bewaren en dan op de dag van het serveren in elkaar te zetten en de merengue erop te doen?

Als dat een oplossing is, hoelang van te voren kan ik dan de bodem maken? (Voor de vulling heb ik het antwoord al gevonden)

Groetjes,
Wietske

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-03-28 11:09:54

Hi! Dat kan zeker! De bodem kun je wel een week van tevoren maken. Goed luchtdicht verpakken en de bodem blijft prima knapperig.

Beantwoorden
L 2022-03-28 17:43:35

Hey Rutger.

Weet je toevallig hoeveel ik ongeveer aan deeg nodig heb voor een vlaaibakvorm? Ik had het nu keer 1,9 gedaan maar dat was te veel🙈. Wel een heel lekker deegje ♥️.

Bvd

Beantwoorden
L
Rutger 2022-03-31 10:48:33

Hoi. De exacte hoeveelheid weet ik niet, er zijn ook meerdere soorten vlaaivormen.

Beantwoorden
Myrthe 2022-04-09 22:42:46

Hoi Rutger,
Aangezien ik veel van jouw recepten behoorlijk succesvol vind, wil ik deze ook graag uitproberen. Echter, ik heb coeliakie, een glutenintolerantie. Normaliter vervang ik bloem door 1/3 amandelmeel en 2/3 glutenvrij havermeel. Als ik alleen havermeel gebruik wordt alles wat ik bak heel droog -iets wat je met amandelmeel redelijk ondervangt.
In jouw recept zit echter al amandelmeel verwerkt, waardoor er in z’n totaliteit meer amandelmeel in zit. Ik heb altijd geleerd dat amandelmeel je deeg vochtig maakt, dus ik vroeg me af: is het wijsheid om de hoeveelheid boter te verminderen? En zo ja, met hoeveel?

Groetjes,
Myrthe

Beantwoorden
MY
Elise 2022-06-07 14:46:22

Hoi Myrthe!

Ik wil deze taart ook graag maken met een glutenvrije bodem om te trakteren aan een groep waarin ook iemand zit die geen gluten verdraagt. Heb je toevallig al geëxperimenteerd en voor mij de gouden tip voor een glutenvrijbodem van deze taart?

Erg benieuwd! Dankjewel!

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-04-10 09:35:33

Hoi Myrthe. Ik heb te weinig ervaring met glutenvrij bakken om hier een goed advies voor te geven. Het is echt een kwestie van uitproberen wat voor dit recept goed werkt.

Beantwoorden
Sonja Hoogewerff 2022-06-05 13:59:00

Hoi Rutger. Ik heb vandaag de taart gemaakt. Gestart met het deeg. Deze zoals je beschrijft en ik ook in de vragen terug lees tussen door goed laten koelen in de koelkast. Echter is de rand toch naar beneden gezakt. Ik had de bakring wel ingevet. Zou dit de oorzaak kunnen zijn? Ik ben bang dat als ik deze niet invoerde rijd niet loskomt en het deeg breekt bij het loshalen.

Alvast bedankt! Recept is top en prima stap voor stap te volgen.
Groetjes Sonja

Beantwoorden
SO
Rutger 2022-06-06 09:14:41

Hoi. Invetten is niet nodig, daardoor gaat het deeg inderdaad meer zakken. Het deeg komt echt goed los, ook als je de ring niet invet.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.