De Schwarzwalder Kirsch is een overheerlijke klassieker. Chocolade, kersen, slagroom: deze taart heeft het allemaal. De Duitse naam is Schwarzwälder Kirschtorte, maar in Nederland noemen we het vaak een Schwarzwalder kersentaart of Schwarzwalder Kirsch. Het is niet duidelijk hoe deze Schwarzwalder kersentaart zijn prachtige naam heeft gekregen. Het kan komen door de zwarte chocoladerasp die doet denken aan een donker bos. Maar de naam kan ook bedacht zijn door de toevoeging van Kirschwasser, iets wat veel wordt gebruikt in het Zwarte Woud. 

Schwarzwälder Kirsch recept

Dit Schwarzwalder Kirsch taart recept is goed voor 10-12 stukken taart. Je kunt de taart zo’n 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Tip: in het originele Schwarzwalder Kirsch recept zit alcohol (het Kirschwasser). Wil je de Schwarzwalder Kirsch taart zonder alcohol maken? Dan laat je de Kirsch gewoon weg.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 350 gr kersen uit blik, uitgelekt
  • 100 ml + 2 el van het kersenvocht
  • 1 el aardappelzetmeel
  • 30 gr suiker
  • 2 el kirsch, optioneel
  • 750 ml slagroom
  • 90 gr suiker
  • 2 zakjes slagroomversteviger
  • trempeersiroop met kirsch
  • Verder nodig
  • chocoladeschaafsel
  • 12 verse kersen
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf Schwarzwälder Kirsch taart maken

Een Schwarzwalder Kirsch ziet er misschien indrukwekkend uit, maar de taart is makkelijk zelf te maken. Het Schwarzwalder Kirsch recept bestaat uit een paar verschillende onderdelen: het bakken van het chocoladebiscuit, het maken van de vulling van kersen en slagroom en tot slot het vullen en decoreren van de taart.

Schwarzwälder Kirsch recept

Chocoladebiscuit maken

Bak het biscuit volgens het basisrecept chocolade biscuit.

Kersen & slagroom vulling maken

Breng de 100 ml kersenvocht aan de kook en meng ondertussen 2 eetlepels van het vocht met het aardappelzetmeel en de 30 gram suiker. Kookt het kersenvocht? Voeg dan het aardappelzetmeel mengsel toe en roer dit goed door. Laat het 1-2 minuten koken. Voeg vervolgens de kersen toe en kook deze nog 1-2 minuten mee. Voeg eventueel nog 2 eetlepels Kirsch toe en laat deze nog 1 minuut meekoken. Stort het mengsel in een schaal en laat het afkoelen.

Doe de slagroom met de 90 gram suiker en slagroomversteviger in een kom en klop deze met een (hand)mixer met gardes stijf op.

Schwarzwälder Kirsch vullen

Snijd het afgekoelde chocolade biscuit tweemaal horizontaal door. Bestrijk de onderste plak biscuit met een laagje slagroom en verdeel daar de helft van de gebonden kersen over. Plaats de tweede laag biscuit hier bovenop en bestrijk deze met de trempeersiroop. Bestrijk ‘m vervolgens met een laag slagroom en verdeel daar de andere helft van de kersen over. Plaats de laatste plak biscuit hier bovenop en trempeer deze met de siroop. Strijk de boven- en zijkant van de taart af met slagroom. 

Schwarzwälder Kirsch decoreren

Werk de zijkant van de taart af met chocoladeschaafsel, doe dit door het met een vlakke hand tegen de zijkant aan te drukken. Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 10-15 millimeter. Spuit op de bovenkant van de taart rozetten van slagroom en decoreer deze verder met wat chocoladeschaafsel en de verse kersen.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (25)
Cecile 2021-02-14 09:53:01

Hoi Rutger,
Wat een lekker recept lijkt mij dit! Ik houd van Schwarzwalderkirsch taart!! Wat voor kersen uit blik gebruik jij? (je hebt altijd zoveel verschillende soorten). Kan je dat gewoon uit de supermarkt halen?
Bedankt voor het delen van dit recept! Groetjes,
Cecile

Beantwoorden
CE
Rutger 2021-02-15 13:44:07

Ik gebruik altijd gewoon kersen op sap uit de supermarkt, geen speciaal soort of merk.

Beantwoorden
Ellen Hoogmoed 2021-02-18 21:14:55

Hallo Rutger,
Kun je deze taart ook met amarenakersen maken denk je? Of zou dat te zoet worden?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-02-21 09:19:13

Het zou wel kunnen denk ik, maar het wordt misschien wel wat zout/zwaar. Juist het frisse van gewone kersen vind ik heel lekker in deze taart.

Beantwoorden
Saskia Kieft 2021-02-20 11:07:59

hallo Rutger , ik heb gisteren deze taart gebakken ( v00r mijn verjaardag) .
Hij is heel goed gelukt, ik had nog een flesje kirsch ,dat kwam nu goed van pas!
Alleen de kersen uit pot vond ik nogal flauw van smaak. De volgende keer neem ik een ander merk hiervoor.
groetjes Saskia

Beantwoorden
SA
LILIANE 2021-03-10 20:14:30

beste rutger
,
welke slagroom versteviger gebruik je aub?
MVG LILIANE.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-03-15 11:02:16

Ik gebruik gewoon de zakjes klopfix, die je in elke supermarkt bij de bakspullen kunt vinden.

Beantwoorden
Elly louwerse 2021-03-14 19:52:30

Super recept weer Rutger, dankjewel!!!
We hebben gesmuld😃

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-03-15 10:47:11

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Christy Verhagen 2021-03-18 07:23:49

De taart was overheerlijk🎂.😋 Ik had amarenen kersen gebruikt dat gaat goed alleen was het heel stroperig na het koken van het kersensap???Kan je de taart ook invriezen?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-03-21 13:23:36

Heerlijk! Zelf ben ik geen fan van opgeklopte slagroom invriezen, het verliest altijd veel kwaliteit.

Beantwoorden
netty 2021-03-28 23:48:25

ik vind aan klop fix altijd een smaakje zitten kan het ook zonder of is er iets anders voor
bedankt voor alle goede recepten

Beantwoorden
NE
Rutger 2021-03-29 19:40:50

Het kan ook zonder, alleen verliest de slagroom dan wel sneller z'n stevigheid. Probeer een slagroom te vinden met een zo hoog mogelijk vetgehalte, minimaal 35%. Hoe meer vet, hoe langer de slagroom stand zal houden.

Beantwoorden
Carla 2021-05-01 13:08:17

Ik heb geen aardappelzetmeel in huis. Kan maïzena ook?

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-05-03 08:59:45

Dat kan prima.

Beantwoorden
Carla 2021-05-07 09:00:22

Inmiddels gemaakt. Kan inderdaad prima. De taart is heerlijk geworden. Ik was iets te enthousiast met het verdelen van de slagroom. Er zat teveel tussen de lagen.

Beantwoorden
CA
Dorien plamont 2021-06-09 20:58:19

Ik ga deze vrijdag maken met mijn bskmaatje
Ben benieuwd hof het helemaal gaat lukken maar dat laat ik weten.....mooie recepten heb je rutger

Beantwoorden
DO
Rutger 2021-06-14 09:01:37

Dankjewel! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Daphne 2021-07-21 17:45:05

Kan ik ook verse kersen gebruiken in plaats van uit pot?

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-07-28 09:14:07

Dat zou wel kunnen denk ik, alleen moet je dan even goed uittesten wat handig werkt een mooie gebonden massa te krijgen.

Beantwoorden
Gina 2021-10-10 11:34:31

Hoi Rutger!
Ik wil graag zoiets als dat je hebt gedaan bij de letter taart, dat je van de zijkant de mooie lagen kunt zien. Ik vraag me af of dat met dit recept ook mogelijk is, of dat slagroom daar te dun voor is?
Groetjes, Gina

Beantwoorden
GI
Rutger 2021-10-13 10:26:46

Hoi. Dat kan zeker. De chocolade aan de zijkant kun je dan achterwege laten.

Beantwoorden
Patricia 2021-12-15 00:06:00

Hoi Rutger! Ik wil deze taart graag maken voor 20 man. Maar liefst geen hoge. Denk je dat de 30 cm vorm en twee keer het recept of ander half keer voldoet?

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-12-21 08:36:36

Dat vind ik lastig in te schatten. Kun je niet gewoon 2 keer de normale maken?

Beantwoorden
Tessa 2022-01-02 12:18:06

Hoi Rutger,
Ik wil deze taart graag maken zonder alcohol. Nu las ik al dat je dan de kirsch weg kan laten, maar hoe zit het met het trempeersiroop?
Groet, Tessa

Beantwoorden
TE
Rutger 2022-01-04 14:22:34

Die kun je dan zonder alcohol maken, maar dan heb je uiteraard niet de kirsch smaak.

Beantwoorden
Nadine 2022-01-05 18:58:44

Heey heey,
Hoelang zou ik deze taart kunnen bewaren?

Groetjes

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-01-11 09:52:27

In de koelkast 2-3 dagen.

Beantwoorden
Monique 2022-01-19 15:48:50

Kan dit ook met amarene kersen?

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-01-22 12:34:32

Nog nooit geprobeerd. De structuur van de vulling wordt wel heel anders en veel zoeter, maar je kunt het altijd proberen.

Beantwoorden
Sylvia 2022-03-18 22:10:12

Goed gelukt, dankzij je duidelijke recept. Was erg lekker!

sylvia

Beantwoorden
SY
Betty 2022-04-27 11:01:51

Heerlijke taart!
Iedereen vond de taart super lekker!!

Beantwoorden
BE
Helma 2022-05-05 08:19:20

Kan je ook die kersen uit blik die al een beetje stroperig zijn gebruiken? Meestal doe ik die op monchoutaart

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-05-08 19:33:45

Dat kan prima.

Beantwoorden
Elisabeth Tremblay 2022-06-05 17:34:28

Hallo Rutger! Kun je ook kersenvlaaivulling gebruiken? Groeten uit Canada.

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-06-06 09:13:21

Dat kan prima.

Beantwoorden
Elisabeth Tremblay 2022-06-08 21:08:59

Nee, het is niet de eerste keer dat ik een Scharzwalder Kirsch Torte bak maar wel de eerste keer dat ik jouw recept gebruik. Ik blijf toch altijd een probleem houden met het doorsnijden van de sponge cake. Ik laat de cake helemaal afkoelen voordat ik hem doorsnijd. Ik heb er zelfs een ring voor waarmee je "makkelijk" de lagen kunt snijden. En hoewel ik Whip-It gebruik (4 zakjes voor 1 liter slagroom) blijven de lagen toch schuiven. Vooral als ik de cake aansnijd. Tips? Of "gewoon" door blijven oefenen? ;)

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-06-14 14:31:10

Laat je de taart voor het aansnijden wel even rusten in de koelkast?

Beantwoorden
Elisabeth Tremblay 2022-07-12 16:12:44

Zou ik de slagroom kunnen mengen met Mascarpone om het wat steviger te maken ?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-07-16 21:09:39

Dat kan prima.

Beantwoorden
Marlies 2022-10-12 20:11:35

Hi Rutger,

Ik heb je bakbijbel sinds kort, er leuk!
De slagroom taart reeds gemaakt en die was perfect.

De kersen taart net geproefd en volledig volgens recept gemaakt met ook de kirsch likeur l, toch mis ik de smaakt van kers en chocola er doorheen komen.
Kan ik iets doen om deze smaken te versterken ?

Groetjes,
Marlies

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-17 08:35:04

Hoi. Bedoel je dat je meer kersensmaak wilt? Het ligt ook heel erg aan de kersen die je gebruikt en hoe intens die van smaak zijn.

Beantwoorden
Ton 2022-10-31 12:31:32

De Duitsers gebruiken alleen modellen.(sauerkirchen)
Zijn alleen iets moeilijker te vinden.

Beantwoorden
TO
Litsa 2022-11-08 15:48:47

Beste Rutger,

Hoe lang laat je hem in de koelkast staan, vooraleer je de taart aansnijdt? (Ik ga er vanuit dat de smaken nog even moet intrekken ?)

Dankjewel!

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-11-19 09:16:38

Dat hoeft niet per se hoor, maar na 1-2 uur is de taart wel wat beter aan te snijden.

Beantwoorden
Dylan 2022-11-13 13:06:11

Er staat 100 ml + 2 el van kersenvocht

Van wat 100 ml?

Beantwoorden
DY
Rutger 2022-11-19 08:50:40

Beide zijn kersenvocht, dus het vocht dat je overhoudt na het afgieten van de kersen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.