Ingrediëntenlijst
  • Voor de taart
  • 200 gr pure chocolade (liefst 70% cacaobestanddelen), in stukjes
  • 8 eieren, gesplitst
  • 250 gr boter, op kamertemperatuur
  • 250 gr suiker
  • 300 gr walnoten of amandelen, gehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • poedersuiker, om te bestuiven

Deze verleidelijke notentaart met chocolade komt uit De Zilveren lepel – Napels en de Amalfikust. In dit boek vind je heerlijke recepten uit deze veelzijdige Italiaanse regio. Het is een fijn boek met mooie recepten, achtergrondinformatie en prachtige sfeerbeelden. Na het lezen van dit boek heb ik nog meer zin om weer naar Italië te gaan deze zomer.

Mijn keuze viel op de notentaart uit Capri. De notentaart uit Capri (torta caprese alla noci) is een traditionele walnoten- of amandeltaart met chocolade die op Capri is uitgevonden. Dat eiland ligt bij de zuidpunt van de Golf van Napels. Er bestaan allerlei versies van, maar dit gebak zonder bloem bestaat altijd uit kleingesneden of gemalen noten, stijfgeklopt eiwit en dooiers. Soms gaat er ook een scheutje likeur door.

Zelf heb ik de taart met gemalen amandelen gemaakt, waardoor hij smeuïg en vol van smaak was. Hij smaakt erg goed met een bolletje vanille-ijs als dessert. En als je de vorm niet met bloem bestuift (wel goed invetten met boter natuurlijk) dan is de taart ook nog eens glutenvrij!

Notentaart met chocolade

Bereiding: Notentaart uit Capri

Verhit de oven tot 180 °C. Bekleed de bodem van een taartvorm van 26 cm doorsnee met een rond stuk bakpapier; beboter de zijkanten en bestuif ze met bloem. Smelt de chocolade in een bain-marie. (Of leg de stukjes chocolade in een geschikte kom in de magnetron en verhit ze gedurende periodes van 30 seconden tot ze gesmolten zijn; roer na elke periode.) Haal de kom van de hittebron en laat de chocolade afkoelen.

Klop de eiwitten tot stijve pieken. Klop de boter en suiker in een kom tot een lichte en luchtige massa (2 -3 minuten). Meng die grondig met de dooiers, walnoten en afgekoelde chocolade. Spatel er dan de eiwitten door. Giet het beslag in de vorm en zet hem 1 uur in de oven. Dek het gebak tegen het einde van de oventijd zo nodig af met aluminiumfolie. Laat het gebak afkoelen, leg het op een schaal en bestrooi het met poedersuiker.

Nieuwsgierig geworden naar De Zilveren lepel – Napels en de Amalfikust? Kijk hier voor meer informatie!

zilveren lepel

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Heidy 2019-04-08 08:42:35

Gisteren gemaakt met walnoten van onze eigen bomen. Direct goedgekeurd door mijn 3 kritische eters ;-)

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-04-16 18:28:04

Heerlijk! Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Nanda Janssen 2017-12-10 13:54:25

Hij ziet er heerlijk uit. Kun je ook amandelmeel gebruiken ipv noten in kleine stukjes?

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-12-12 11:26:48

Dat kan heel goed!

Beantwoorden