Het recept voor deze chocoladetaart vond ik jaren geleden – toen ik een jaar of 18 was – in een supermarkttijdschrift. Ik scheurde het uit en deed het in een map met recepten die ik lekker vond. Het recept zit nog steeds in die map, maar zit inmiddels vol met vlekken en kreukels. Het was de eerste chocoladetaart die ik bakte, maar daarna heb ik hem nog heel vaak gemaakt en natuurlijk uitgedeeld. Met ieder etentje, op mijn bijbaan en voor vrienden; allemaal hebben ze toentertijd deze taart geproefd. En nu nog steeds bak ik deze taart wel eens en heeft hij als inspiratie gediend voor nieuwe chocoladetaart recepten.

Mijn eerste chocoladetaart

Op mijn 21e draaide ik tijdens de zomervakantie voor het eerst een aantal weken nachtdiensten in het verpleegtehuis waar ik toen mijn bijbaantje had. Van het vakantiegeld dat ik daarmee verdiende ging ik dat jaar niet op vakantie, maar kocht ik mijn eerste KitchenAid standmixer. Al tijdenlang stond deze mixer op mijn verlanglijst en ik was er dan ook dolblij mee. Diezelfde standmixer staat nog steeds in mijn keuken en heeft al heel wat meegemaakt. Het begon met hobbymatig in de weekenden bakken, maar al snel werd dat steeds meer. Tijdens Heel Holland Bakt was de standmixer mijn grootste vriend in de keuken en de jaren daarna is hij alleen maar meer overuren gaan draaien. Ondanks dat er nu een ‘grotere broer’ naast mijn mixer staat, gebruik ik hem nog steeds bijna dagelijks.

Mijn eerste chocoladetaart

Sinds een aantal jaar kun je bij KitchenAid de Misty Blue Stand Mixer kopen. De zachtblauwe kleur van deze uitgave is een knipoog naar een van de eerste kleuren waarin de standmixer van KitchenAid werd gemaakt. Met deze nieuwe vintage mixer bakte ik mijn allereerste chocoladetaart weer. En hij blijft even lekker als vroeger. 

Mijn eerste chocoladetaart

Hoe bewaar ik deze makkelijke chocoladetaart?

De gebakken chocoladetaart kun je zonder ganache 3-4 dagen bewaren op kamertemperatuur. Zorg wel dat je de taart luchtdicht verpakt. Als de ganache al op de taart zit, bewaar je deze in de koelkast. Haal de taart wel minimaal 1 uur voor het serveren uit de koelkast.

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de taart
  • 200 gr pure chocolade, met een cacaopercentage van 70 %, grof gehakt
  • 200 gr boter
  • 300 gr fijne suiker
  • 6 eieren
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gr bloem
  • Voor de ganache
  • 150 ml slagroom
  • 150 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 30 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • karamelbolletjes, optioneel, om te garneren

Chocoladetaart maken – Recept

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde springvorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de gehakte chocolade en de boter in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met een laagje kokend water. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Smelt de boter en de chocolade au bain-marie en roer het daarbij regelmatig door.

Doe de eieren met de suiker, het zout en vanille-extract in een kom en klop deze kort door. Roer hier vervolgens het chocolade-botermengsel door en meng tot slot de bloem erdoor. Schep het beslag in de vorm en bak de chocoladetaart in ongeveer 40 minuten gaar. Tijdens het afkoelen zakt de taart nog iets in, dat is normaal.

Breng voor de ganache de slagroom aan de kook. Giet de warme room op de chocolade en laat deze smelten. Voeg de boter toe en roer alles goed door tot een glad en glanzende ganache. Laat de ganache op kamertemperatuur afkoelen.

Bestrijk de taart met de chocoladeganache en garneer deze desgewenst met bijvoorbeeld karamelbolletjes.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met KitchenAid

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (36)
Annelies 2018-12-18 22:57:10

Tja wat zal ik er van zeggen, weer reclame voor een product, in dit geval de Kitchen aid, kroketten van bakkerij Holtkamp, bladerdeeg van Tante Fanny etc. etc.

Beantwoorden
AN
M 2018-12-24 13:22:09

Je bent vrijwillig aangemeld...
Meld je af of reageer niet
Tijd over cker...
Btje jammer
Wat kan jou t schelen
Je krijg helemaal voor nix deze fantastische recepten

Beantwoorden
M
Corneel 2021-07-30 22:45:08

lekker bezig neef

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-12-19 09:24:32

Hoi Annelies. Om te zorgen dat ik hier (bijna dagelijks) een recept neer kan zetten heb ik helaas ook inkomsten nodig. Deze haal ik af en toe uit gesponsorde artikelen, waaronder inderdaad deze. Wil je recepten zonder gesponsorde dingen, dan raad ik je aan 1 van mijn 5 bakboeken te kopen. Fijne dagen!

Beantwoorden
Henriette 2020-01-29 06:55:30
HE
Jarno 2018-12-19 15:56:54

Goed antwoord Rutger. Het is logisch dat je samenwerkingen aangaat om inkomsten te genereren en ik vind dat jij dat juist erg goed doet. Bij andere foodblogs zie ik wel eens merken/producten voorbij komen die niet met 'echt eten' te maken hebben, zoals producenten van pakjes en zakjes. Jouw samenwerkingen passen goed bij je blog, dus daarvoor complimenten!

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-12-20 09:27:10

Dankjewel! Tof om te horen!

Beantwoorden
Lotte 2018-12-19 10:26:53

Haha, mooi antwoord. Je hebt helemaal gelijk.
Bedankt voor je fantastische recepten, ik ben fan!

Beantwoorden
LO
Rutger 2018-12-19 15:35:27

Superleuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Ger 2018-12-18 23:41:44

Wat een prachtige aanwinst voor je keuken! De taart ziet er ook héérlijk en ambachtelijk uit.

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-12-19 09:23:06

Dankjewel! Hij is ook heerlijk!

Beantwoorden
Sjoke 2018-12-22 18:56:41

Heerlijke taart. Vanwege de gezondheidsemotie de taart bedekt met noten i.p.v.caramel. Maar de taart is en blijft een caloriebom.

Beantwoorden
SJ
chris 2018-12-25 14:11:05

hallo Rutger
mijn ganache blinkt niet
wat zou ik fout gedaan hebben
ik heb de room gekookt dan schokolat bij gedaan en dan de boter
gr chris

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-12-28 12:19:09

Heb je het goed gemengd daarna? Minder goed mengen kan zorgen dat de ganache minder glanst. Voor de zekerheid kun je de ganache nog even met een staafmixer mengen, zodat het echt goed gemengd is.

Beantwoorden
Janneke 2019-03-09 09:13:12

Hoi Rutger

Zou ik de ganache ook met andere chocolade kunnen doen ipv puur?

Gr Janneke

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-03-11 17:31:55

Dat kan, alleen veranderen de verhoudingen dan. Voor melk en wit heb je veel minder slagroom nodig, anders wordt de ganache te zacht.

Beantwoorden
Sanne 2021-08-02 11:33:25

Hoeveel slagroom en boter heb je nodig bij een witte topping?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-08-03 14:53:38

In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten ganaches: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/ganache-maken/

Beantwoorden
suzanne 2019-04-09 16:25:31

Hoi Rutger,

Kan ik deze taart een dag van te voren maken?
Zo ja, waar moet ik dan op letten of misschien wel anders doen?
Na bereiden in de koelkast bewaren sowieso?

Groetjes,
Suzanne

Beantwoorden
SU
Rutger 2019-04-16 18:25:38

Hoi! Je kunt de taart heel goed van tevoren maken. Als je de ganache er nog niet op hebt kun je de taart op kamertemperatuur bewaren, anders beter in de koelkast en een uur voor het serveren eruit halen.

Beantwoorden
Janneke 2019-04-17 22:59:25

Hoi Rutger

Weet jij waarvoor ik de bloem kan vervangen om hem glutenvrij te maken?

Groetjes Janneke

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-04-23 12:58:45

Je kunt een glutenvrije bloemmix gebruiken, bijvoorbeeld van schar.

Beantwoorden
Fleur 2020-02-01 21:48:59
FL
Evelyn 2020-04-15 23:04:52

Hallo! Moet het mengen van de eieren met de suiker etc met de mixer worden gedaan, of met een garde of nog iets anders? En daarna het boter-chocolade mengsel en bloem, hoe moet dit worden gemengd? Ik hoor het graag!

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-04-20 15:38:31

Het kloppen van de eieren en suiker kan met een garde of (hand)mixer met garde(s). De rest kun je hier gewoon doorheen roeren met een lepel of spatel.

Beantwoorden
Annerieke 2020-04-21 22:14:05

Hallo! Moet de taart met pure chocolade worden gemaakt. Mijn kids houden niet zo van puur maar meer van melkchocolade.
Groetjes Annerieke

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-04-29 11:01:05

Je proeft niet echt terug dat het pure chocolade is, omdat het met alle andere ingredienten wordt gemengd. Voor de ganache zou ik dan wel melkchocolade gebruiken. Gebruik in dat geval minder slagroom, zo'n 100 ml.

Beantwoorden
Evelien 2020-05-04 20:56:44

Ik smelt voor andere recepten de boter samen met de chocola altijd op een heel lage stand (inductie). Dat gaat altijd prima. Wat maakt Au Bain Marie anders? Ik ben erg benieuwd.

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-05-06 13:18:39

Bij au bain-marie gaat het iets geleidelijker, waardoor de kans op aanbranden kleiner is. Als je het op een lage stand en al roerend smelt gaat het ook prima!

Beantwoorden
Elke 2020-05-29 19:45:32

Hi, ik wil deze graag in een cupcakeblik maken als mini chocoladetaartjes! Hoelang zou ik ze dan moeten bakken... 20-25min op 180 graden, net als je chocolade cupcakes?

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-06-01 10:35:48

Dat klinkt als een goede tijd!

Beantwoorden
rick 2020-06-02 03:07:50

Geen bakpoeder nodig in dit recept???

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-06-04 14:47:25

Nee, dat hoeft er niet door.

Beantwoorden
Hanneke 2020-10-16 14:52:43

Hallo

Kan ik de slagroom vervangen door single dreamteam in Engeland of beter whipping cream?

Dank je
Hanneke

Beantwoorden
HA
Berta 2020-12-13 08:48:14

Ik zou voor whipping cream gaan

Beantwoorden
BE
Ilonka 2020-10-20 14:29:53

Hoi Rutger,

Moet je perse fijne suiker gebruiken? Ik heb nog flink wat kristalsuiker en witte basterdsuiker staan. Is 1 van beide een optie?

Beantwoorden
IL
Rutger 2020-10-26 13:16:26

Beide kunnen ook prima. Mijn voorkeur zou dan de witte basterdsuiker zijn.

Beantwoorden
De haak oma’s 2020-11-25 12:59:09

Wat lekker rutger!,!

Xxxxxx De haak oma’s

Beantwoorden
DE
geheim 2021-01-04 10:31:06

moeten die caramel stukjes
of hoeft dat niet

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-01-11 10:54:42

Dat hoeft niet persé hoor, zonder is ook heerlijk!

Beantwoorden
Annemieke 2021-02-16 20:02:37

De taart is super goed gelukt, was erg lekker

Beantwoorden
AN
Jeanne 2021-03-03 21:54:08

Is het erg als de percentage van de chocolade wat minder is,52 procent.

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-03-08 10:21:41

Dat is gene probleem, de smaak wordt hooguit iets minder intens.

Beantwoorden
Suus 2021-03-17 17:52:32

Hoi Rutger,

Is het mogelijk om bv. Botercreme ertussen te smeren of is de taart te stevig om doormidden te snijden?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-03-21 13:27:10

Het is een vrij compacte en machtige cake. Het zou wel kunnen, maar het wordt wel zwaar en machtig.

Beantwoorden
Nana 2021-04-17 12:56:16

super lekker

Beantwoorden
NA
:) 2021-04-25 10:38:40

Ik heb voor de ganache witte chocola gebruikt in plaats van puur. Erg lekker!

Beantwoorden
:)
margot 2021-05-18 11:11:57

hoi rutger ik ben faber en ik ben 9 jaar ik vind je recpten super leuk hoelang moet de chocolade taart in de oven

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-31 11:16:44

Hoi! Zoals in het recept beschreven staat: ongeveer 40 minuten.

Beantwoorden
Margot 2021-05-26 21:59:50

Hoi Rutger, ik zou deze taart graag maken voor de verjaardag van mijn zoontje. Dit doe ik het liefst de dag ervoor. Hoe bewaar ik de taart het beste? En ik wil er krokante chocolade bolletjes op doen, blijft dit ook lekker de volgende dag?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-31 10:29:44

Hoi. De taart kun je in de koelkast bewaren en 1/2-1 uur van tevoren uit de koelkast halen. De bolletjes blijven prima.

Beantwoorden
Anoniem 2021-07-07 17:52:35

Beste rutger

Bij mij werkt het niet in heb de taart al meer Dan een uur in de oven gedaan maar Aleen de bovenkant is gaar voorderest is het not gewoon beslag. En in heb not een vraag: voor hoeveel personen is de taart eigelijk?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-07-13 09:31:59

Heb je de taart laten afkoelen? Pas dan wordt de taart echt stevig. Je kunt er met 10-12 personen van genieten.

Beantwoorden
Xandra 2021-07-27 07:46:22

Beste Rutger,
Kun je dit recept ook maken met zelfrijzend bakmeel ipv bloem om hem iets luchtiger te maken?

Beantwoorden
XA
Rutger 2021-07-28 08:47:06

Volgens mij kan dat prima, maar zelf heb ik het nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Sanne 2021-08-02 10:37:25

Als je de topping met witte chocolade en aardbeien wilt doen is dit een goede combi? En wat zijn de verhoudingen voor witte chocolade topping? Hoeveel slagroom en hoeveel boter?

Beantwoorden
SA
Anoniem 2021-08-21 15:37:53

We hebben zelf het recept iets aangepast ivm koemelkallergie. Plantaardige boter gebruikt en sojamelk ipv slagroom. Het smaakte heerlijk!

Beantwoorden
AN
Milan 2021-10-23 00:49:24

Hey Rutger

Ik maakte laatst deze taart via het recept en er kwam een halve bal uit de oven wat bleek dat er hete lucht onder zat dit leek mij niet de bedoeling wat kan de oorzaak zijn van dit probleem

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-10-24 12:34:15

Hoi! dat is heel gek. Ik heb geen idee hoe dat kan gebeuren.

Beantwoorden
Eva 2021-11-01 21:34:33

Wordt absoluut niet gaar,zelfs met dubbele baktijd niet.

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-11-10 08:38:52

Dat is heel gek. Dan heb je ergens iets anders gedaan dan in het recept. Het is overigens wel zo dat de taart nog iets ongaar lijkt bij het uit de oven halen, maar tijdens het afkoelen wordt ie steviger. Dat zorgt er ook voor dat de textuur lekker smeuïg blijft.

Beantwoorden
Esther de Graaff 2021-11-12 13:58:10

Deze taart al heel vaak gemaakt, met verschillende versieringen en variaties. Bv extra stukken chocolade erdoor, halveren en crème ertussen, versieren met m&m's... Het lukt altijd. Nog nooit mislukt. :-)

Beantwoorden
ES
Frederieke 2022-01-18 11:34:27

Hoi Rutger,

Ik heb net je “eerste chocolade taart” gemaakt, draai hem om, allemaal luchtbubbels in de bodem, grote luchtbubbels! Wat is er gebeurd ??

Beantwoorden
FR
Rutger 2022-01-22 12:40:10

Dat is gek. Ik durf het je niet te zeggen.

Beantwoorden
Liesbeth 2022-02-24 20:42:03

Hoi Frederieke (en Rutger),
Ik maak deze taart vaak (meestal met 5 eieren in plaats van 6) en heb ook van die grote gaten gehad in het begin. Nu mep ik de vorm een paar keer op het aanrecht nadat nadat ik het beslag erin heb gedaan. Grote bubbels komen dan boven. Dat loste het voor mij op.

Beantwoorden
LI
Sandra 2022-01-28 11:33:28

Hi Rutger ik ben niet zo een bakker maar wil het wel een keer proberen. Wat voor boter gebruik je? Gezouten of ongezouten, margarine of roomboter. Ik ben benieuwd ik ga morgen aan de slag. Fijn weekend straks. Gr Sandra

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-01-31 19:29:35

Hoi. Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
M@rt 2022-04-09 14:10:05

waarom krijg het recept niet niet afgedrukt
BVD voor het antwoord
gr.M@rt Muns

Beantwoorden
M@
Rutger 2022-04-10 09:56:13

Dat staat op de planning om aan te passen. Voor nu kun je beter de tekst kopiëren en plakken in een tekstverwerker.

Beantwoorden
Daniel 2022-05-13 23:18:17

Dit recept is geniaal! Mijn collega's hebben dit gemaakt. Was heerlijk!

Beantwoorden
DA
Sylvie Demeyer 2022-09-03 19:48:41

Hi Rutger
Wat kan je maken met overschot van de ganache?

Beantwoorden
SY
Rutger 2022-09-14 20:01:52

Het is ook heerlijk als je het verwarmd over bijvoorbeeld een bolletje ijs, of als topping op een cake of cakejes. Je kunt het ook invriezen.

Beantwoorden
Claudia 2022-09-14 09:39:12

Beste Rutger, kan ik de taart ook invriezen?

Beantwoorden
CL
Rutger 2022-09-14 19:18:14

Dat kan prima!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.