- Voor de vulling
- 200 ml slagroom
- 1 ½ el honing
- snuf zout
- 200 gr pure chocolade, grof gehakt
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 200 gr frambozenjam
- ½ tl rozenwater
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 1 rol Tante Fanny vers quiche & taartdeeg 300 gr
- blindbakvulling zie uitleg
- 250 gr verse frambozen
- chocoladeschaafsel, optioneel
Tijd voor taart! En niet zo maar één, maar deze geweldige chocoladetaart met frambozen. De volle en romige chocoladeganache combineert goed met de frisse frambozen. De frambozenjam in de taart is op smaak gebracht met een heel klein beetje rozenwater. Dat geeft een extra lekkere touch aan het geheel. Als je geen fan bent van rozenwater kun je het achterwege laten, maar geloof mij; deze kleine hoeveelheid is echt een fijne toevoeging!
Voor de bodem van deze taart heb ik het verse quiche- & taartdeeg van Tante Fanny gebruikt. Dit deeg ligt kant-en-klaar en uitgerold in de koeling, waardoor je de bodem voor deze taart binnen 5 minuten in de oven kunt zetten! Om te voorkomen dat het deeg bol gaat staan of dat de zijkanten naar beneden zakken tijdens het bakken heb ik een blindbakvulling gebruik. Dat kunnen gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of gedroogde spliterwten zijn. Kijk hier voor meer uitleg over blindbakken.
Bereiding: Chocoladetaart met frambozen
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage taart- of quichevorm van ongeveer 25 centimeter in met boter. Bekleed de vorm met het quichedeeg en vouw het deeg aan de rand om, zodat de rand daar iets dikker wordt. Prik het deeg op de bodem meerdere malen in met een vork, dit voorkomt dat het deeg bol gaat staan tijdens het blind bakken. Leg het bakpapier op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. Bak de taartbodem 25 minuten, verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en bak de bodem nog 5-15 minuten. Laat de bodem volledig afkoelen.
Doe de slagroom, honing en het zout in een steelpan en breng aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache.
Meng de frambozenjam met het rozenwater en bestrijk de gebakken taartbodem daarmee. Giet er de ganache op en laat deze opstijven in de koelkast. Decoreer de taart voor het serveren met de verse frambozen en eventueel met het chocoladeschaafsel.
Foto’s: Erik Spronk




