- Voor de vulling
- 200 ml slagroom
- 1 ½ el honing
- snuf zout
- 200 gr pure chocolade, grof gehakt
- 50 gr boter, op kamertemperatuur
- 200 gr frambozenjam
- ½ tl rozenwater
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 1 rol Tante Fanny vers quiche & taartdeeg 300 gr
- blindbakvulling zie uitleg
- 250 gr verse frambozen
- chocoladeschaafsel, optioneel
Tijd voor taart! En niet zo maar één, maar deze geweldige chocoladetaart met frambozen. De volle en romige chocoladeganache combineert goed met de frisse frambozen. De frambozenjam in de taart is op smaak gebracht met een heel klein beetje rozenwater. Dat geeft een extra lekkere touch aan het geheel. Als je geen fan bent van rozenwater kun je het achterwege laten, maar geloof mij; deze kleine hoeveelheid is echt een fijne toevoeging!
Voor de bodem van deze taart heb ik het verse quiche- & taartdeeg van Tante Fanny gebruikt. Dit deeg ligt kant-en-klaar en uitgerold in de koeling, waardoor je de bodem voor deze taart binnen 5 minuten in de oven kunt zetten! Om te voorkomen dat het deeg bol gaat staan of dat de zijkanten naar beneden zakken tijdens het bakken heb ik een blindbakvulling gebruik. Dat kunnen gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of gedroogde spliterwten zijn. Kijk hier voor meer uitleg over blindbakken.
Bereiding: Chocoladetaart met frambozen
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een lage taart- of quichevorm van ongeveer 25 centimeter in met boter. Bekleed de vorm met het quichedeeg en vouw het deeg aan de rand om, zodat de rand daar iets dikker wordt. Prik het deeg op de bodem meerdere malen in met een vork, dit voorkomt dat het deeg bol gaat staan tijdens het blind bakken. Leg het bakpapier op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. Bak de taartbodem 25 minuten, verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en bak de bodem nog 5-15 minuten. Laat de bodem volledig afkoelen.
Doe de slagroom, honing en het zout in een steelpan en breng aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache.
Meng de frambozenjam met het rozenwater en bestrijk de gebakken taartbodem daarmee. Giet er de ganache op en laat deze opstijven in de koelkast. Decoreer de taart voor het serveren met de verse frambozen en eventueel met het chocoladeschaafsel.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Gisteren avond kwamen vrienden eten en als dessert heb ik deze heerlijke chocolade taart met frambozen gemaakt. Ik heb alleen de bodem zelf gemaakt met een standaard sloffenbodem. Wat een succes!
Gelukkig bleef er nog een stukje over voor vanmorgen bij de koffie ????
Zeker een taart die terug gaat komen.

Ziet er lekker uit!! zou ik hier ook kleine gebakjesvormpjes kunnen gebruiken dat het meer tartelettes worden? Heb een buurtborrel en ga verschillende kleine gebakjes maken :-)
BeantwoordenWauw, wat een super lekkere taart. Ik wilde deze taart al heel lang maken, en heb deze vanmorgen meegenomen naar mijn werk. Collega’s hebben gesmuld, en ik ook! Zeker voor herhaling vatbaar.
BeantwoordenHOi Rutger,
Als ik er kleine taartjes van zou willen maken, hoe lang denk je dan dat ze in de oven moeten?
Ik denk dat ik ze met tante Fanny in zo'n muffintray ga bakken.
groetjes Marianne
Ik zou ze dan 15 minuten blind bakken en nog 5-15 minuten zonder blindbakvulling.
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Ik wilde deze taart heel graag maken. Ik heb het recept gevolgd maar de ganache wordt (na 14 uur in de koeling) niet stijf.
Wat heb ik fout gedaan?
De smaak is overigens heerlijk
Hoi! Had je pure chocolade gebruikt? Chocolade met een lager cacaogehalte kan er voor zorgen dat de ganache minder hard wordt.
Beantwoorden
Hai, kan ik de vulling een aantal dagen eerder maken? De dag zelf iets opwarmen en in de taart doen? Groet
BeantwoordenGisteren vrienden te eten gehad.Namen deze taart mee voor dessert.Leuke verassing en wat een succes ! Heerlijk gewoon.Zojuist weer een stukje op.Aanrader !
BeantwoordenHoe groot zou de taartvorm moeten zijn voor de beste uitkomst?
Beantwoorden