Deze lemon curd cheesecake is heerlijk fris van smaak en perfect om te serveren in de zomer! Om de cheesecake helemaal af te maken garneer ik ‘m met verse frambozen en blauwe bessen.

Ik gebruik in dit cheesecake recept citroen, maar wel enkel de rasp van de citroen. De rasp geeft de cheesecake een heerlijke citroensmaak, terwijl het sap de taart vooral frisser/zuurder zou maken. Omdat de lemon curd bovenop ook al fris is, voldoe je met enkel de rasp als smaakmaker.

Van dit lemon curd cheesecake recept kun je 10 punten snijden.

Lemon curd cheesecake

4 tips voor de lekkerste lemon cheesecake

  • Voor deze cheesecake heb je uiteraard lemon curd nodig. Ik gebruik hier mijn lemon curd recept voor. Heb je hier geen tijd voor of kies je liever voor gemak? Je kunt natuurlijk ook lemon curd kopen. Wil je een simpele citroen cheesecake maken zonder topping van lemon curd? Dan kun je deze topping uiteraard ook weglaten en de cheesecake alleen garneren met zomerfruit.
  • In dit citroen cheesecake recept gebruik ik naast lemon curd ook frambozen en blauwe bessen als garnering. Je kunt hier natuurlijk ook ander zomerfruit voor gebruiken, zoals aardbeien, bramen, kersen of aalbessen.
  • In plaats van citroenrasp kun je ook de geraspte schil van twee limoenen gebruiken. Zeker in combinatie met mijn zelfgemaakte lemon curd is dat erg lekker! Als je van limoen houdt, is dit lime cheesecake recept ook een aanrader om eens te proberen.
  • Wil je de citroen cheesecake bewaren? Je kunt deze cheesecake met lemon curd 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Als je de cheesecake langer wilt bewaren, kun je hem ook 2-3 maanden invriezen. Doe dit dan wel zonder lemon curd topping. Garneer de (ontdooide) lemon cheesecake met lemon curd en zomerfruit voordat je ‘m gaat serveren.
Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 225 gr kandijkoeken
  • 75 gr boter, gesmolten
  • Voor de cheesecake
  • 800 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr zure room, op kamertemperatuur
  • 40 gr maïzena
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 300 gr lemon curd, zelfgemaakt of gekocht
  • frambozen en/of blauwe bessen, om te garneren
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Citroen cheesecake met lemon curd maken

Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.

Bodem maken

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.

Lemon cheesecake vulling maken

Doe de roomkaas, fijne suiker en de citroenrasp in een kom en roer dit door. Voeg vervolgens de eieren, zure room en maïzena toe en meng alles door tot een glad mengsel. Dit kan met een handmixer met gardes, maar ook gewoon met een garde. Schep het roomkaasmengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad.

Citroen cheesecake bakken

Zet op de bodem van de oven een (oven)schaal met wat kokend water. Dit zorgt ervoor dat de citroen cheesecake mooi bakt. Bak de cheesecake 1¼ -1¾ uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur en zet de vorm vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast.

Cheesecake garneren met lemon curd en fruit

Roer de lemon curd los en bestrijk de afgekoelde citroen cheesecake daarmee. Garneer de lemon curd cheesecake tot slot met de frambozen en/of blauwe bessen.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (17)
Mirjam 2020-05-27 11:00:10

Hoi Rutger, is de roomkaas ook te vervangen door iets anders? Hier in huis iemand die niet van kaas (in wat voor soort dan ook) houdt... :-p.

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-06-01 10:48:00

Helaas, dat is voor deze taart niet mogelijk.

Beantwoorden
Kay 2020-05-28 22:07:51

Dan zijn er toch nog 100 andere soorten taart die je kunt maken. Cheesecake moet nou eenmaal de roomkaas smaken hebben :)

Beantwoorden
KA
Joke van der Heijden 2020-05-27 11:44:04

Ik hou niet van roomkaas en alles wat kaasachtig is, wat kan ik daarvoor in de plaats gebruiken? Komt crème fraiche hiervoor in aanmerking of heeft u andere suggesties?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-06-01 10:46:48

Voor deze taart zijn geen alternatieven, dan zou ik een andere taart zoeken.

Beantwoorden
Audrey 2020-05-28 10:20:56

Voor de andere reageerders: ik hou niet van kaas, maar roomkaas is echt een heel ander verhaal... Heerlijk! En cheesecake maken zonder kaas schiet natuurlijk niet echt op, haha! Ik ben dol op lemon curd, dus deze variant lijkt me erg lekker.

Beantwoorden
AU
Petra 2020-06-09 13:13:47

Wat een heerlijke romige zaligheid deze cheesecake! Bedankt, we hebben er erg van genoten!

Beantwoorden
PE
Annemarie 2020-06-10 18:12:17

kun je deze cake ook bakken in een stoomoven of bakoven met toegevoegde stoom in plaats van met een ovenschaal met water?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-06-20 12:08:57

Dat kan zeker. Omdat ik zelf (nog) geen stoomoven heb kan ik er verder weinig over zeggen.

Beantwoorden
Patricia 2022-08-17 12:29:36

Werkt perfect in een stoomoven. Met 'geringe' stoom en boven/onder temperatuur van 130 gr gaat super. Zelfs helemaal geen 'scheuren' daardoor.
Het was weer heerlijk!

Beantwoorden
PA
Noa 2021-01-05 11:47:18

Hoi Rutger! Kan ik voor de roomkaas ook Philadelphia Light gebruiken ipv bijvoorbeeld Monchou?

Beantwoorden
NO
Rutger 2021-01-11 10:49:55

Daar heb ik geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen dat de taart dan een andere structuur krijgt.

Beantwoorden
Tanny 2021-01-17 11:48:31

Hoi Rutger
Heb de lemen cheese keek gebakken hij was overheerlijk
Wat een heerlijk recept

Beantwoorden
TA
Antoinet 2021-02-13 08:34:35

Hallo Rutger,
2vragen
Mijn beslag was erg dun, hoe komt dat en er zal een giga scheur in de cheescake.
Hoe kan ik dit voorkomen

Beantwoorden
AN
Jordy 2022-01-27 13:38:30

Hoi Antoinet. Ik had hetzelfde. Het kan zijn dat je lucht in het mengsel hebt geslagen. Het moet glad, maar niet te dun zijn. Het beste kun je dit met de hand doen.

Ook belangrijk is om alles op kamertemperatuur te hebben en de eieren pas toe te voegen op het moment dat het mengsel al glad is.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-02-15 13:49:22

Hoi. Dat dunnen hoeft geen probleem te zijn, dat kan aan de soort roomkaas liggen die je hebt gebruikt. Heb je de cheesecake gebakken met een ovenschaal met water? En met onder- en bovenwarmte? Te snel afkoelen, te weinig vochtigheid of te heet bakken kan scheuren in de cheesecake veroorzaken.

Beantwoorden
Gijs 2021-07-29 11:57:50

Mijn taart is licht-bruin aan de bovenkant uit de oven gekomen, nadat hij er 90 minuten in heeft gezeten op 130 graden, circulatiewarmte. Wat heb ik verkeerd gedaan, hoe kan ik er voor zorgen dat hij er niet bruin (aan de bovenkant) uitkomt?
Alvast dank, met vriendelijke groet,

Gijs

Beantwoorden
GI
Rutger 2021-08-03 15:06:33

Voor een volgende keer kun je onder- en bovenwarmte gebruiken, dan zal de taart veel minder kleuren. Overigens doet een kleurtje bovenop verder niet af aan de smaak van de taart.

Beantwoorden
Bouma 2021-09-10 09:15:19

Beste Rutger, hoelang kan ik de cheesecake bewaren? Alvast bedankt!

Beantwoorden
BO
Rutger 2021-09-13 07:50:00

In de koelkast zo'n 3-4 dagen.

Beantwoorden
Maggie 2021-09-16 08:26:33

Hoi Rutger, ik ben groot fan van cheesecakes en gebruik altijd monchou en zure room in recepten. Toch ben ik benieuwd of er een andere roomkaas soort of merk is die net zo lekker kan zijn? Mijn zoon woont in Londen en kan daar geen monchou kopen. Maar wat gebruiken Nigella fans in de UK dan voor roomkaas? Heb je nog een suggestie? Bedankt vast

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-20 07:46:14

Hoi. Zelf gebruik ik bijna altijd Philadelphia voor cheesecakes en dat is heel fijn vind ik.

Beantwoorden
Jong 2021-10-07 14:59:54

Ik wil graag een verkleinde versie maken in een 15 cm bakvorm ipv 24. De ingrediënten kan ik met een generator omzetten, alleen welke baktijden dien ik aan te houden? En moet ik verder nog ergens op letten?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-10-13 10:52:29

Dat is echt een kwestie van kijken. Bak de cheescake tot de bovenkant nog een klein beetje wiebelt. Ik denk zo'n 20-30 minuten korter.

Beantwoorden
Lotte 2021-12-20 07:29:08

Moet ik ook 130 graden aanhouden als ik het op de hete luchtstand (ik heb geen onder en boven warmte in mijn oven) heb in de oven?

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-12-21 07:53:02

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Alyssa 2022-03-06 12:15:15

Is het nodig om de bodem eerst te bakken of kan deze ook gewoon even in de koelkast? Groetjes Alyssa

Beantwoorden
AL
Rutger 2022-03-07 15:04:24

Dat kun je ook doen, werkt ook prima. Door eerst te bakken wordt de bodem net wat steviger.

Beantwoorden
Natasja 2022-04-09 06:24:53

Ik heb wel eens gelezen dat mensen tofu gebruiken als alternatief voor roomkaas in deze soort taarten, maar het lijkt me inderdaad best vreemd om iets te vervangen wat de taart de naam geeft... 😊

Beantwoorden
NA
Elsa 2022-10-09 20:21:50

Hi! Kan ik ook limoncello toevoegen aan het recept? Hoeveel kan ik dan het beste gebruiken?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-10-11 08:01:48

Een klein scheutje kan prima. Hoeveel exact, dat heb ik nog nooit geprobeerd. Let er wel op dat je niet teveel gebruikt, dan wordt de taart te zacht.

Beantwoorden
lego 2022-10-18 20:58:41

Heerlijke taart voor mijn zoontje gemaakt gesmult

Beantwoorden
LE

U kunt niet meer reageren.