Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 275 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 3 eieren
  • 200 gr bloem
  • 5 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 300 gr wortel, schoongemaakt en grof geraspt
  • 100 gr donkere rozijnen
  • 75 gr walnoten, in stukjes gebroken
  • Voor het roomkaasglazuur
  • 125 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 30 gr walnoten, in stukjes gebroken

Zelf carrot cake maken

Een taart met wortel klinkt misschien gek, maar het is onwijs lekker. Met dit basisrecept maak je de beste worteltaart. De geraspte wortel zorgt namelijk voor een heerlijk smeuïge carrot cake. Deze simpele carrot cake is gevuld met rozijnen en walnoten. Maak de taart af met een carrot cake topping van fris roomkaasglazuur. Deze topping smaakt heerlijk bij de smeuïge carrot cake.

Ben je op zoek naar een extra feestelijke carrot cake topping? Kijk dan hier hoe je zelf worteltjes van marsepein of fondant kunt maken!

Wist je dat: we in Nederland carrot cake ook wel worteltaart en worteltjestaart noemen. Hoe noem jij deze lekkernij?

Voor dit worteltaart recept gebruik je een ronde springvorm van 24 centimeter. Wil je mooie vierkante stukken snijden van de worteltaart? Gebruik dan een hoge vierkante vorm van 20-22 centimeter. Je maakt met dit recept carrot cake voor 10-12 personen.

Worteltaart recept

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Worteltaart maken

Doe de zonnebloemolie, lichtbruine basterdsuiker, het zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop dit ongeveer 3 minuten door met een (hand)mixer met garde(s). Voeg de eieren toe en mix alles nog kort door. Doe daarna de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden bij het beslag en roer het door. Meng tot slot de geraspte wortel, rozijnen en gebroken walnoten door het carrot cake beslag.

Worteltaart bakken

Schep het beslag in de bakvorm en bak de worteltjestaart gaar in 55 tot 65 minuten. Test of de worteltaart gaar is met behulp van een satéprikker. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de taart gaar. Laat de worteltaart afkoelen in de vorm.

Topping worteltaart maken

Doe alle ingrediënten voor het roomkaasglazuur in een kom. Mix dit enkele minuten met een handmixer met gardes, totdat je een romig glazuur hebt. Bestrijk de afgekoelde carrot cake met het glazuur. Strooi tenslotte wat gebroken walnoten over de carrot cake topping.

Tip: vervang de walnoten voor pistachenoten of maak een carrot cake met banaan en walnoten. Wat mag er niet ontbreken in jouw carrot cake recept?

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (43)
Brenda 2021-10-11 05:21:22

Hoi hoi
Dit recept is heerlijk! Mijn vaste recept voor carrot cake.. ik heb wel een vraag, wat is de baktijd als ik de cake in een 14x14 hoge ronde vorm zou bakken? en kan ik deze dan tot onder de rand afvullen gewoon voor de hoogte?

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-10-13 10:23:04

Hoi! Bij een hogere taart is het wel lastig om deze helemaal goed gaar te krijgen. Het is een kwestie van proberen en goed testen met een prikker of de taart gaar is. Je zou de taart ook in twee lagen kunnen bakken en deze dan later met de vulling ertussen op elkaar kunnen zetten.

Beantwoorden
Liz 2021-09-26 16:13:07

Ha Rutger, bedankt voor het lekkere recept. Het was een succes en voor herhaling vatbaar.

Beantwoorden
LI
Bionda 2021-09-19 10:07:59

Ontzettend lekker recept. Ik heb het gemaakt met glutenvrije bloem wat normaal toch gauw wat droger smaakt maar het is echt heerlijk. Ik heb de walnoten vervangen door pistachenoten omdat ik die toevallig in huis had en dat is ook heel lekker. Ik ga deze zeker vaker maken.

Beantwoorden
BI
Pauline 2021-09-17 17:51:56

Super makkelijke en vooral lekkere taart. Ik heb vaak het 'probleem' dat het midden inzakt. Heb je hier een tip voor? Dit maakt nl. het afstrijken wat lastiger.

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-09-20 07:36:55

Als dat vaak gebeurd kun je iets minder bakpoeder gebruiken, de taart zal dan iets gelijkmatiger bakken. En bak vooral met onder- en bovenwarmte, als je dat nog niet doet.

Beantwoorden
Souhailla 2021-09-15 14:47:58

Meerdere keren deze carrot cake gemaakt. Super makkelijk en echt heerrrrlijk!

Beantwoorden
SO
Claudi Assen 2021-08-24 09:09:32

Hallo Rutger,

Het valt me op dat het recept voor de topping in de bakbijbel zonder boter is. Heeft dat een reden?
Ook zijn de kleuren van de basterdsuiker en rozijnen anders.

Vr.gr. Claudi

Beantwoorden
CL
Rutger 2021-09-13 09:26:59

In de loop van de tijd pas ik recepten soms net iets aan. De topping met wat boter blijft wat langer mooi, maar het kan ook prima zonder.

Beantwoorden
Winny 2021-07-30 12:10:47

Kun je de carrot cake ook invriezen inclusief de topping?

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-08-03 15:00:39

Daar heb ik geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel kan.

Beantwoorden
Micky 2021-06-28 19:02:42

De taart is goed gelukt. Heb er oranje voedingskleurstof bij gedaan. Echt heerlijk!

Beantwoorden
MI
Micky 2021-06-28 18:38:25

Hé Rutger, bij het Worteltaart bakken staat ‘doe daarna de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden bij het beslag.ROER het door.’ Moet dat weer met de mixer.

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-07-06 09:21:21

Dit kun je gewoon met een spatel/lepel doen, het hoeft niet meer met de mixer.

Beantwoorden
Liek 2021-05-22 11:53:09

Kan ik ook rietsuiker gebruiken ipv basterd suiker ?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-05-31 10:56:35

Volgens mij kan dat prima!

Beantwoorden
Eddy 2021-03-19 14:28:20

Als de worteltaart heb gemaakt, wat is de beste plaats om deze te bewaren?

Beantwoorden
ED
Rutger 2021-03-21 13:17:44

Met de topping erop in de koelkast. Zonder topping kun je deze ook op kamertemperatuur bewaren.

Beantwoorden
Paulien 2021-03-04 08:24:10

Als ik voor dit recept glutenvrije bloem of speltmeel gebruik veranderd er dan nog iets?

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-03-08 10:20:55

Volgens mij kan dat prima zonder dat er iets verandert.

Beantwoorden
Sandra 2021-02-20 17:14:09

Hallo Rutger.

Zonet de worteltaart in de oven geschoven. Ruikt hier heerlijk. Maar wat is nu wijsheid.... kan ik gelijk de topping al klaar maken, of hard die dan uit? Of is slimmer om topping pas te maken als taart is afgekoeld??

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-02-21 09:12:30

Je kunt de topping het beste maken op het moment dat de taart afgekoeld is, zodat je 'm gelijk op de taart kunt aanbrengen.

Beantwoorden
Ilane 2021-02-19 19:28:22

Super goed gelukt! Heb er ook cranberry’s aan toegevoegd.

Beantwoorden
IL
Rutger 2021-02-21 09:14:21

Heerlijk!

Beantwoorden
Marjolein Evelien 2021-01-28 16:56:49

Whaaa deze is super goed gelukt! Ik heb 1 aanpassing gedaan: ongeveer 75 gram minder suiker gebruikt. Echt lekker en we gaan uitdelen aan de buren. Rutger bedankt :)

Beantwoorden
MA
Maaike 2021-01-28 12:12:49

Welke roomkaas zal ik gebruiken, Rutger ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-01 11:36:22

Een naturel roomkaas, zoals philadelphia of monchou.

Beantwoorden
Elisabeth 2021-01-25 13:42:05

Kan ik ook kokosolie gebruiken i.p.v.zonnebloemolie

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-02-01 11:52:01

Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ik denk het wel.

Beantwoorden
Mieke 2021-01-25 13:24:20

Hoi Rutger,

Welke temperatuur en oventijd raad je aan bij een heteluchtoven?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-02-01 11:52:24

In dit artikel lees je daar alles over: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Lena 2021-01-24 16:42:20

Heerlijk Rutger, ik houd niet van rozijnen en heb er kleine stukjes sinaasappel in gedaan.
Ik heb jou website nog maar net ontdekt. Maar er staan heerlijke recepten op.

Beantwoorden
LE
Bea 2021-01-16 17:57:15

Hoi Ruther,
Kan ik olijfolie gebruiken(mild)ipv zonnebloemolie (die heb ik niet thuis)
Mvg.Bea

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-01-18 09:02:40

Dat heeft wel veel meer smaak dan de neutrale zonnebloemolie, maar het kan wel.

Beantwoorden
Ber 2021-01-14 19:53:39

Hoe kan ik de taart het beste bewaren als ik het een dag van te voren maak? Binnen of buiten de koelkast?

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-01-18 09:11:08

Als je de topping er nog niet op hebt, dan kun je de taart op kamertemperatuur bewaren. Anders in de koelkast.

Beantwoorden
Marian 2021-01-14 17:52:41

Hoi! Wij hebben de worteltaart ook gemaakt maar hij is amper gerezen in de oven. Hij is 2 tot 2,5cm hoog geworden. We hebben het recept gevolgd, alleen de noten en rozijnen hebben we weg gelaten. Enig idee hoe dit kan komen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-18 09:12:10

Hoi! Heb je genoeg en houdbaar bakpoeder gebruikt? En was de vorm niet te groot?

Beantwoorden
Marga 2021-01-13 08:57:34

Ik heb de rozijnen eruit gelaten omdat ik daar niet van houd. De cake was overheerlijk!! Trouwens bijna alle tecepten die ik van Rutger heb gemaakt zijn heerlijk en zonder poespas! Ik ben een fan!

Beantwoorden
MA
Cathie 2021-01-02 12:29:38

Hallo ik vroeg me af of de zonnebloemolie niet een vies smaakje achterlaat, ik had een keer cupcakes gemaakt met zonnebloemolie en die waren heel vies dus ja

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-01-11 11:04:36

Zelf merk ik daar niet van, er zitten genoeg andere smaken in de cake.

Beantwoorden
Yvette 2021-01-01 12:23:22

Hoi Rutger, kan ik dit recept ook gebruiken voor een cake vorm?

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-01-11 11:08:03

Dat kan prima. Ik zou dan wel iets minder beslag gebruiken, ik denk dat je aan 3/4e ook genoeg hebt.

Beantwoorden
Glynn 2020-12-23 15:54:46

hmmm ik ben het op dit moment aan het eten, en het is heerlijk!
Ik heb de speculaas kruiden vervangen door garam masala en extra kaneel, kardemom en nootmuskaat toegevoegd. Gaat perfect!
Had geen bruine suiker in huis.. dus het is witte suiker geworden, maar heb maar 100gr gebruikt en aangevuld met ahorn siroop. Net zoet genoeg vind ik. yum yum!
Voor de glazuur ben ik een beetje creatief uit de hoek moeten komen, want had hier niets van in huis. Dus kwark aangelegd met bloem, melk en boter. Zoeter gemaakt met een beetje ahorn siroop en opgewarmd in een pan om het 1 geheel te laten worden. Dan afkoelen en erop smeren. Werkte ook goed!

Met wat creativiteit lukt het dus met de dingen die je in huis hebt staan :)

Ik vraag me af of ik de zonnebloemolie kan vervangen door kokosolie?

Beantwoorden
GL
Rutger 2020-12-30 10:29:12

Heel leuk om te lezen! Geen idee of kokosolie goed werkt in deze taart, dat zou je ook uit moeten proberen.

Beantwoorden
tara 2020-12-15 15:53:52

kan je inplaats van zonnebloem olie room gebruiken?

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-12-20 09:22:07

Dat werkt niet heel goed denk ik.

Beantwoorden
Björn 2020-12-09 15:47:53

Ik wil dit recept verdelen in kleine aluminium bakjes. Wordt dan de baktijd korter?

Beantwoorden
BJ
Rutger 2020-12-13 13:31:58

Jazeker, dan kun je dit recept aanhouden: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/cupcake/recept-makkelijke-carrot-cupcakes-clementine/

Beantwoorden
Daniëlle 2020-12-06 08:16:08

Erg goed recept, gisteren voor sinterklaas gebruikt (het recept van de Sinterklaas carrot cake was iets te veel voor ons gezin).
De enige opmerking die ik heb is dat de sinaasappelsmaak te veel overheerst. De volgende keer zal ik maar de rasp van een halve sinaasappel gebruiken.

Beantwoorden
DA
Sander 2020-12-05 19:27:40

Geniaal recept. Echt een aanrader. Smeuïg, goed van smaak en heeft een mooi kleurtje. Mijn vrienden en familie hebben er ook goed van genoten! Ik heb m overigens iets langer dan 65 minuten in de oven gehad, maar dat is afhankelijk van de oven die je hebt.

Beantwoorden
SA
Tamara 2020-11-16 03:13:38

Hi Rutger!

Vandaag de cake gebakken, maar.....na 30 min. keek ik even en heel de bovenkant was verbrand!!! :(
Gelijk eruit gehaald en de bovenkant eraf gehaald.
Gelukkig hebben we er nog van kunnen genieten, erg lekker!
Ik begrijp dus niet dattie zo verbrand is.
Ik zie trouwens vergelijkbare recepten van carrot cake met bv een baktijd van ongeveer 30 min. ook op 180 gr of een baktijd van ongeveer 60 min. op 150 gr.
Het verschilt wel erg veel van elkaar, hoe kan dit?

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-11-16 08:28:52

Hoi Tamara. Dat is heel gek. Het lijkt erop dat je oven veel heter was. 180 graden klopt wel echt. Heb je met hete lucht gebakken? Dat zorgt er vaak voor dat de buitenkant veel donkerder wordt. Anders is het wellicht eens handig om een losse oventhermometer voor een paar euro te kopen, om te checken of je oven niet veel heter wordt dan dat je instelt.

Beantwoorden
Ca 2020-11-15 13:17:14

Hoi Rutger,
In welk boek van jou staat dit recept voor worteltaart?
Alvast bedankt voor je reactie.

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-11-16 08:31:56

Hoi. Die staat ook in mijn nieuwste boek: Rutger bakt de 100 allerbeste recepten.

Beantwoorden
henni van dijk 2020-11-02 12:41:53

Hee Rutger, vandaag de herkansing van je worteltaart. Ik ben geen handige bakkerd, dus de eerste keer ging het fout, toen ik de taart in de oven zette, zag ik het bakje met de suiker nog op tafel staan ha ha. Deeg terug in de deegkom en alsnog de suiker toegevoegd, en weer in de oven. De smaak was geweldig! Vandaag dus nog een keer. Ik heb hem met five spice ipv speculaaskruiden gemaakt, en een klein beetje extra kaneel toegevoegd. Benieuwd hoe het er straks uit ziet en vooral hoe de taart smaakt!

Beantwoorden
HE
Rita 2020-09-16 09:05:36

Hallo Rutger,

Kan ik de taart ook in de diepvries bewaren?

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-09-21 12:34:04

Dat kan heel goed! Wel zou ik het roomkaasglazuur er pas op doen als de taart ontdooid is.

Beantwoorden
Geraldien 2020-06-15 19:38:36

Dank voor het recept. Ik vond 225 gram suiker wel genoeg, en 60 gram poedersuiker door de topping. De rozijnen heb ik weggelaten, en 25 gram extra walnoten gebruikt. Omdat ik geen speculaas kruiden had heb ik 2 tl kaneel, mispunt witte peper, koriander en heel weinig kruidnagel poeder gebruikt. Dus behoorlijk mijn eigen draai, vond 50 minuten in de oven ook wel genoeg. Oja, en ik had zelfrijzend bakmeel IPV bloem en bakpoeder. Hahaha. Maar toch jouw recept als basis.

Beantwoorden
GE
Eric 2020-06-05 09:56:18

Hoe lang blijft de cake met de roomkaasglazuur goed?

Beantwoorden
ER
Rutger 2020-06-20 12:22:45

In de koelkast zeker 4-5 dagen.

Beantwoorden
Cecile 2020-05-13 13:44:56

Héérlijk!

Beantwoorden
CE
Nannev 2020-05-04 20:25:56

Top recept!
De 2e taart in m’n leven gemaakt en het was direct raak. Ik heb 150 gr. wortels gebruikt ipv 300 omdat ik dacht dat het teveel zou zijn, maar zou de volgende keer toch de 300 nemen :-)
Bedankt!

Beantwoorden
NA
Marian 2020-04-26 17:47:16

I.v.m. de sociale beperkingen door de Corona nu weinig aanloop, dus een kleine carrotcake net de helft van de ingrediënten in een bakvorm van 20 cm in 35 minuten gebakken. Hij is heerlijk geworden 😁

Beantwoorden
MA
Yasmine 2020-04-14 19:58:46

Hoi Rutger, bedankt voor het delen van dit recept! Ik ga hem deze week nog maken, maar nu vroeg ik mij af of ik ook arachideolie kan gebruiken ipv de zonnebloemolie? Alvast bedankt groetjes

Beantwoorden
YA
Rutger 2020-04-20 15:40:37

Dat kan prima!

Beantwoorden
Elin 2020-04-09 11:16:15

Je bent er laat bij met dit recept, iedereen kent carrot cake natuurlijk al lang. Ik zou het zo fijn vinden als je ook wat proces foto's zou delen, maakt de boel net wat leuker om te lezen. Zeker tussen alle reclame die wel met foto's werkt. Verder ga ik van he weekend hiermee aan de slag. Ben benieuwd hoe dit recept zich houdt naast alle anderen.

Beantwoorden
EL
Martine 2020-04-10 15:48:48

Nou Elin dat is inderdaad laat, heel goed dat je dat benoemt. Ik zag op deze site zelfs een recept voor appeltaart, alsof iedereen dat nog niet kent. En zelfs daar ook reclamefoto's, heel gek...

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-14 09:42:23

Grappig dat je dat zegt. Appeltaart is één van de meest bezochte recepten, dus blijkbaar kent nog niet iedereen die. En zoals gezegd, om de tijd die ik in mijn site, recepten en foto's steek te kunnen betalen zijn advertenties nodig om ergens inkomsten uit te halen.

Beantwoorden
Rutger 2020-04-14 09:41:06

Hoi. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten carrot cake en is elk recept weer anders. Dit is mijn favoriet. De reclame is nodig om al mijn tijd die ik in de site steek ook enigszins betaalbaar te maken. Een video waarin ik de carrot cake maak vind je hier www.grando.nl/rutgerbakt

Beantwoorden
Manja 2020-04-08 22:20:03

Beste Rutger,

Kun je dit recept gebruiken om cupcakes mee te maken en hoe lang moeten ze dan in de oven.

Groetjes Manja

Beantwoorden
MA
Martine 2020-04-10 15:51:45

Ja cupcakes gaat heel goed! Ik bak ze ongeveer 20 minuten, maar check even met een prikker of ze gaar zijn omdat ovens best veel van elkaar verschillen.

Beantwoorden
MA
Bettina 2020-11-12 10:17:13

Hoeveel cupcakes haal je uit dit beslag?

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-11-16 08:45:03

Dat heb ik nooit geprobeerd. Wel heb ik ook een recept voor carrot cupcakes: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/cupcake/recept-makkelijke-carrot-cupcakes-clementine/

Beantwoorden
Marieke 2020-04-08 13:57:44

Dit weekend toevallig de carrot cake uit het cakeboek gemaakt (bijna hetzelfde maar wat kleiner ;-) ). Wat een heerlijke, smeuige cake, totaal niet droog. Een grote twijfelaar over wortelcake is hier om!

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-14 09:52:44

Heel leuk om te horen! Geniet er nog vaak van!

Beantwoorden