Een hemelse combinatie van banaan, chocola, room en karamel: van deze banoffee taart word je echt heel gelukkig! Deze Engelse klassieker dankt zijn aan de samenvoeging van banaan en toffee: onder een dikke laag room zijn plakjes banaan en een laag smeuïge karamel verstopt. De bodem van deze taart wordt vaak gemaakt van koekkruimels en gesmolten boter, maar een zelfgebakken koekbodem vind ik eigenlijk nóg lekkerder.

Banoffee taart

Met dit banoffee pie recept maak je een taart voor 10-12 punten.

Dit banoffee taart recept komt uit mijn nieuwe boek De Bakatlas. Daar neem ik je in 150 recepten mee op culinaire wereldreis! Dit banoffee taart recept is (net als deze cinnamon rolls) afkomstig uit De Bakatlas en een voorproefje op alle recepten in dit boek. Klaar voor een culinaire reis rond de wereld? Meer info + mijn nieuwe boek bestellen kan hier!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 90 gr witte basterdsuiker
  • ½ ei, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 225 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad blindbakvulling, bijvoorbeeld gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten
  • chocoladeschaafsel, om te garneren (zie tip onderaan voor een snellere manier)
Broodbakbol banner mobiel

Zelf banoffee taart maken

Ga je deze lekkere taart maken? Dit banoffee taart recept bestaat uit drie stappen: het maken van het deeg, het bakken van de taart en het maken van de overheerlijke vulling.

Deeg voor banoffee pie maken

Doe de boter, basterdsuiker, het halve ei, vanille-extract en zout in een kom en meng dit met de hand, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak door elkaar. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Vet een lage taart- of pievorm met een doorsnede van ongeveer 24 centimeter en een hoogte van 4 centimeter in met boter. Je kunt de bodem ook in een springvorm van 24 centimeter bakken, maar bekleed de vorm dan tot 4 centimeter hoog met het deeg. 

Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-5 millimeter. Bekleed de taartvorm met het deeg en snijd de bovenkant netjes af. Prik het deeg op de bodem meerdere malen in met een vork. Zet de vorm nog een ½ uur in de koelkast.

Banoffee taart bakken

Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Verfrommel een stuk bakpapier en leg dit uitgevouwen in de vorm op het deeg. Verdeel daar de blindbakvulling naar keuze over en bak de taartbodem 20 minuten. Verwijder dan het bakpapier met de blindbakvulling en bak de taartbodem nog 10-20 minuten, tot deze goudbruin is. Lees hier meer over blindbakken. Laat de bodem vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.

Vulling voor banoffee pie maken

Roer de dulce de leche los en verdeel deze over de bodem. Snijd de bananen in plakjes en wentel ze in het citroensap. Verdeel ze vervolgens over de dulce de leche. Klop de slagroom met de suiker en het vanille-extract met een (hand)mixer met garde(s) stijf op en schep deze op de banaan. Garneer de banoffee pie met chocoladeschaafsel.

Tip: Je kunt ook makkelijk zelf chocoladeschaafsel maken door met een kaasschaaf over een reep pure chocolade te schaven.

Ben je nieuwsgierig geworden naar De Bakatlas? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
vruwink hermy 2021-11-26 11:56:39

klinkt goed maar wat is in hemelsnaam dulche de leche en waar koop ik dat in zwitserland
of is dat gecondenseerde melk?

Beantwoorden
VR
Rutger 2021-11-30 13:56:51

Als je erop drukt kom je bij het recept van de dulce de leche. Het is inderdaad gekookte gecondenseerde melk.

Beantwoorden
Evelyn van Zijl 2021-11-26 21:29:21

Het is inderdaad gecondenseerde melk, je kookt het dichte blikje in water.
Als je de rode letters dulce de leche aanklikt verschijnt het recept ervan.

Beantwoorden
EV
Ria 2021-11-26 11:59:37

Rutger je schrijft: Een hemelse combinatie van banaan, chocola, room en karamel: van deze banoffee taart word je echt heel gelukkig!
In het recept zie ik geen karamel, ook niet in de ingrediëntenlijst niets te vinden om karamel te maken.
groet, Ria

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-11-30 13:56:25

Hi! Er gaat een heel blikje dulche de leche in, dat is een karamelpasta. Als je erop drukt kom je bij het recept van de dulce de leche.

Beantwoorden
Evelyn van Zijl 2021-11-26 21:26:17

De caramel is het blikje dulce de leche.
Als je het aanklikt ga je naar het recept.Het is echt heerlijk!

Beantwoorden
EV
Ria 2021-11-27 15:26:49

dank je wel!

Beantwoorden
RI
Anja van den Ham 2021-12-12 12:26:38

De taart was heerlijk! Lekkere smaak, knapperige bodem. Maar de caramel werd heel zacht en dun toen het een poosje op de taart zat. Het liep er tussenuit. Heb je enig idee hoe dat kan?

Beantwoorden
AN
Sandra 2022-01-04 14:43:37

Dit heb ik inderdaad ook. Alle karamel loopt eruit. Misschien door de banaan?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-12-14 08:21:56

Heb je de dulce de leche lang genoeg gekookt? As deze te kort gekookt is blijft deze te dun.

Beantwoorden
Anja van den Ham 2021-12-17 06:17:54

Het heeft drie uur gekookt en was echt een pasta toen ik het op de taart deed

Beantwoorden
AN
Naomi 2022-02-17 15:17:58

Hoi,
Ik lees hier dat de dulce de leche heel zacht kan worden. Ik wil deze taart een dag van tevoren maken. Is het het beste als ik deze taart in de koelkast bewaar?

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-02-22 09:50:14

Door de opgeklopte room is het zowieso goed om de taart in de koelkast te bewaren.

Beantwoorden
Hester Pouw 2022-03-30 09:15:59

Kun je de taart ook invriezen. Ik heb een blikje dulche de leche open gemaakt en nu dus over. Wil de taart graag maken maar niet opeten haha

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-03-31 10:39:30

Met de banaan en opgeklopte room wordt het erg lastig om de taart in te vriezen.

Beantwoorden
Ro 2022-04-21 19:10:31

Ik weet niet wat er mis is gegaan. Het deeg was super plakkerig (zelfs na koelen) dus iets extra bloem toegevoegd tot het werkbaar was.
Na dat het deeg in de bakvorm zat nog 45 min in de koelkast gehad, alvorens het blind bakken. M’n tanden zijn naar beneden gezakt en de bodem plakte nog aan het bakpapier van de blindbakvulling na verwijdering.
Geen land meer mee te bezeilen 😅. Morgen maar nog een poging wagen.

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-04-25 09:51:51

Hoi. Wat gek. Heb je alle hoeveelheden goed afgewogen?

Beantwoorden
Ro 2022-04-25 22:42:16

Ja, zelfs het halve ei afgewogen. Vandaag opnieuw geprobeerd met een bakring (ipv een springvorm), en meer bloem. Had wel iets gezakte randen, en dat de bodem aan het bakpapier van de blindbakvulling bleef plakken, maar de randen bijgesneden en de bodem zie je toch niet ;-). Ik heb wel recent andere bloem (dan dat ik normaal koop) besteld ivm oorlog in Oekraïne, maar het is wel gewoon tarwebloem. Misschien dat het daar aan ligt, maar heb nog niets ‘bekends’ gebakken met deze bloem.

Beantwoorden
RO
Ro 2022-04-21 19:11:35

Ik bedoelde natuurlijk randen.. autocorrect

Beantwoorden
RO
RUTTEN FREDDY 2022-05-15 18:52:32

ik vind dit dessert een heerlijk lekker voor al bij een tas koffie

Beantwoorden
RU

U kunt niet meer reageren.