De Bakewell taart is een echte Engelse klassieker. De taart bestaat uit een knapperige bodem met daarop een laagje frambozenjam en tot slot een heerlijke laag amandelfrangipane. De verschillende texturen en smaken maken deze klassieker heel fijn om te eten. Met dit recept bak je zelf deze superlekkere Bakewell taart!

- Voor het deeg
- 200 gr bloem
- 40 gr amandelmeel
- 60 gr poedersuiker
- ¼ tl zout
- 120 gr boter, koud en in blokjes
- 1 ei
- Voor de vulling
- 100 gr frambozenjam
- 130 gr boter, op kamertemperatuur
- 130 gr fijne suiker
- 130 gr amandelmeel
- 1 ei
- 1 tl amandel-extract, optioneel
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- blindbakvulling (kijk hier voor meer informatie)
- 25 gr amandelschaafsel
- 75 gr poedersuiker
- 1 – 1 ½ el water
Bakewell taart maken
Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Bakewell taart bakken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik voor de bakewell taart een lage ronde taartvorm met een doorsnede van 24 centimeter. Idealiter gebruik je een vorm met losse boden, dit zorgt ervoor dat je de taart straks makkelijk uit de vorm krijgt. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm mee te bekleden. Bekleed de vorm met het deeg en laat het aan de bovenkanten van de vorm overhangen. Prik de bodem meerdere malen in met een vork, leg een stuk bakpapier op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. Bak de taartbodem 15 minuten. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en bak de taartbodem nog 10-20 minuten. Laat de taartbodem afkoelen en laat de oven aanstaan op 180 °C. Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over blindbakken!
Verdeel de frambozenjam over de afgekoelde taartbodem. Meng in een kom de boter, fijne suiker, het amandelmeel, ei en amandelextract tot een gladde massa. Verdeel de amandelmassa over de jam en strijk het glad. Bestrooi de taart met het amandelschaafsel en bak de Bakewell taart 25-35 minuten.
Laat de taart afkoelen in de vorm. Meng de poedersuiker met het water tot een glad glazuur en besprenkel de taart daarmee.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Bijna goed! Je mist alleen mijn favoriete onderdeel, wat ik altijd het eerst midden uit mijn eenpersoons bakewelltaartje peuter om op te snoepen: de rode bigarreaux kers ;-)
Beantwoorden
Heerlijk recept, alleen staat er niet dat de vorm ingevet of met bloem bestrooid moet worden. Neem aan dat het moet gebeuren?
BeantwoordenOm eerlijk te zijn heb ik de vorm voor deze taart niet ingevet. Dit deeg laat gewoon goed los, net als bijvoorbeeld tartelettes. Je kunt het natuurlijk voor de zekerheid altijd invetten, maar bestuiven met bloem is echt niet nodig.
Beantwoorden
Probeer net het recept uit en weet niet wat ik verkeerd doe maar ik krijg eerder een beslag dan een deeg?? Ging goed tot ik het ei toe voegde en nu zelfs met extra bloem nog steeds heel plakkerig. Zou het aan het weer kunnen liggen, je gebruikt toch roomboter? En het hele ei niet alleen de dooier toch? Nu met wat extra bloem in de koeling opnieuw en zo maar weer proberen ?
BeantwoordenHallo Irma. Heel veel excuses! Ik zie dat ik bij het overtypen van mijn aantekeningen een getal verwisseld had. Het klopt inderdaad wat jij zegt. De 120 gram bloem moet 200 gram bloem zijn. Dat verklaard inderdaad waarom het meer een beslag dan een deeg was. Ik hoop dat het met de extra bloem goedgekomen is.
Beantwoorden
Bedankt voor je reactie Rutger! Dat verklaard het in ieder geval? Bleef plakkerig en even stoeien geweest maar nog steeds smakelijk? volgende keer gaat het vast beter?
BeantwoordenHoi Rutger,
Ik heb deze taart gemaakt zojuist, en na half uur bakken met de frangipane is het nog steeds ‘wiebelig’ ik heb nog nooit eerder frangipane gemaakt, maar klopt dit? Of moet ik het gewoon nog een uurtje laten afkoelen?
BeantwoordenTijdens het afkoelen wordt de frangipane steviger. Voor de zekerheid kun je de taart iets langer bakken, maar het wordt tijdens het afkoelen pas echt stevig.
Beantwoorden

Vanavond deze taart gebakken. Hoop dat hij morgen lekker is. Fijne uitleg!
Vraag: wat is de beste manier om de taart na het bakken te bewaren (bijvoorbeeld zo als bij mij, tot de volgende dag)?

U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.