Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 4-5 appels
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 3 eetlepels custardpoeder
  • Voor het deeg
  • 200 gram bloem
  • 85 gram havermout
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 175 gram boter, koud
  • rasp van ½ citroen
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Met dit recept bak je een heerlijke appeltaart met havermout bodem. Het deeg voor deze taart heeft een extra lekker textuur, omdat je voor het deeg van deze appeltaart havermout gebruikt. Dat deeg gebruik je voor zowel de bodem als de kruimels bovenop. Daardoor is dit recept ook nog eens heel makkelijk en snel om te bakken. Wil je liever een appeltaart plaattaart met havermout? Gebruik dan een diepe bakplaat en vermenigvuldig de ingrediënten voor dit recept met 2½ . Je kunt dan een diepe bakplaat van ongeveer 30 bij 38 centimeter gebruiken om een grote appel plaattaart te bakken. Je kunt deze taart extra lekker maken door een handje rozijnen toe te voegen aan de appelvulling. Van deze appeltaart met havermout kun je 10-12 punten snijden.

Havermout appeltaart

Havermout appeltaart recept

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde springvorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Wikkel de onderkant van de vorm in aluminiumfolie om te voorkomen dat de taart gaat lekken in de oven tijdens het bakken. 

Doe voor het deeg alle ingrediënten in een kom en meng dit met je vingers tot deegkruimels. Verdeel 2/3 van de kruimels over de vorm en druk dit voorzichtig tegen de bodem en zijkanten, zodat er een klein opstaand randje ontstaat. Zet de rest van het kruimeldeeg even opzij.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Doe de appelblokjes met de witte basterdsuiker, de kaneel en het custardpoeder in de kom en meng ze door elkaar. Verdeel de appelvulling over de bodem en strooi daar de overige deegkruimels op. Bak de kruimeltaart 55-70 minuten.

Serveer de taart (lauw)warm of afgekoeld. Bestuif hem voor het serveren met poedersuiker.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (13)
Hester 2020-05-14 22:17:39

Heerlijke taart en simpel te maken.
Heb de heft minder suiker gebruikt..

Beantwoorden
HE
Lidy 2020-05-03 12:29:11

Het verkruimelen met de vingers was wel een uitdaging met mijn mijn artrose handen. Is er nog een andere manier om deeg te verkruimelen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-05-06 13:25:21

Je kunt het ook in een standmixer met een platte menghaak mengen tot deegkruimels.

Beantwoorden
Kelly 2020-05-01 17:20:30

Heerlijk recept! Meel gebruikt van de molen ipv bloem en door de kruimels bovenop nog wat amandelschaafsel gemengd ;)
Mijn dochter van bijna 4 vond het super om te helpen bij dit makkelijke recept!

Beantwoorden
KE
Melissa 2020-04-26 15:30:26

Hoeveel gram zout moet daar in ?

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-04-29 10:44:46

In grammen heb ik het niet afgewogen. Ik gebruik theelepel maatlepels om kleinere hoeveelheden aan te geven, omdat grammen en halve grammen wegen voor de meeste thuisbakkers niet haalbaar is.

Beantwoorden
Petra 2020-04-26 13:59:57

Gister gemaakt. Echt heel lekker. Had alleen niet genoeg appels, dus twee appels en twee peren gebruikt. Was dus een lekkere combi.
En omdat ik hem in de airfryer wilde maken heb ik een springvorm van 20cm gebruikt hij is hoger geworden dan hier op de foto maar ging perfect.

Beantwoorden
PE
Desmond 2020-04-25 11:06:27

Twee keer gemaakt. De tweede keer met rum en rozijnen én slagroom.
Snel te bereiden en echt heerlijk!

Beantwoorden
DE
Irene 2020-04-17 15:34:10

Erg lekker, ik maak alleen iets anders klaar. Smelt de boter in een pan en doe dan de rest van de ingrediënten erdoor. Goed roeren, daarna volg ik het recept van Rutger!

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-04-20 15:34:13

Dat klinkt heel makkelijk! Dank voor de tip!

Beantwoorden
Saskia 2020-04-14 10:05:52

gisteravond heb ik deze taart gebakken gebakken. Heerlijk!!!

Beantwoorden
SA
Inge 2020-04-12 13:32:19

Mijn jongste dochter is veganiste. Dus enkel de boter in dit recept is een probleem. Kan ik de boter vervangen door olie (zonnebloemolie , maïsolie,..) zonder dat het recept aan smaak inboet ?

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-04-14 09:29:24

Je kunt er een plantaardige margarine voor gebruiken, maar de smaak zal daardoor wel iets anders/minder worden.

Beantwoorden
Anne 2020-04-12 09:32:14

Kan je ipv custardpoeder nog iets anders gebruiken? Heb die nou net niet in huis :-)

Beantwoorden
AN
Cor 2020-04-13 16:41:08

Poeder voor banketbakkersroom kan denk ik ook wel!

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-04-14 09:27:16

Klopt, of maizena als je dat wel hebt.

Beantwoorden
Rutger 2020-04-14 09:31:23

Maizena kun je ook gebruiken.

Beantwoorden
Marijke 2020-04-12 09:29:02

Wat voor soort havermout kan je hiervoor gebruiken?

Beantwoorden
MA
Jamila 2020-04-13 01:24:09

Gebruik je havervlokken of havermeel?

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-04-14 09:27:54

Ik gebruik havervlokken.

Beantwoorden
Rutger 2020-04-14 09:31:41

Gewoon havermoutvlokken, grof of fijn kan allebei.

Beantwoorden
Denise 2020-04-12 09:07:37

Dit lijkt me weer een heerlijke taart Rutger! Komt volgend weekend op tafel :)

Beantwoorden
DE
walter 2020-04-12 08:47:12

Leuke combinatie van taart en crumble. Oets voor dit paasweekend

Beantwoorden
WA