Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 350 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 175 gr witte basterd suiker
  • ½ ei
  • 250 gr boter
  • Voor de vulling
  • 125 gr amandelspijs
  • ½ – 1 ei, losgeklopt
  • 5 à 6 grote goudrenetten of jonagolds, in partjes
  • 2 tl kaneel
  • 3 el custardpoeder
  • 2-4 el witte of bruine basterdsuiker
  • 60 gr donkere rozijnen
  • Voor de kruimels
  • 120 gr bloem
  • 80 gr suiker
  • snuf zout
  • 80 gr boter, koud
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Gebak met appel, ik hou er van! Als ik ergens een taart moet kiezen en er zit een zelfgebakken appeltaart bij, dan is de keuze voor mij snel gemaakt. Eerder deelde ik al de lekkerste appeltaart die mijn moeder altijd bakte. Deze appelkruimeltaart is daar een variatie op. De kruimels geven de appel kruimel taart net een andere textuur dan een gewone appeltaart. Erg lekker! Je houdt trouwens een heel klein beetje appeltaartdeeg over, omdat er bovenop geen deeg maar kruimels komen. Daar kun je nog een kleine mini appeltaartje van maken!

Appelkruimeltaart

Bereiding: Appelkruimeltaart

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol ¾ van het deeg uit tot een dikte van 4 millimeter. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm.

Meng het amandelspijs met het ei, tot het makkelijk smeerbaar is en verdeel dit over de bodem. Doe de appelpartjes in een kom en meng deze met de kaneel, het custardpoeder en de basterdsuiker. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en doe de appelvulling in de taartvorm. Druk de appelvulling stevig aan, dit is erg belangrijk.

Meng voor de kruimels de bloem, de suiker en een snuf zout in een kom en doe daar de in blokjes gesneden boter bij. Maak hier met je vingers een kruimelig deeg van. Verdeel de kruimels over de taart en bak de appelkruimeltaart in 65 tot 80 minuten goudbruin. Indien je oven beschikt over de functie ‘alleen onderwarmte’, gebruik die dan de laatste tien minuten zodat de bodem echt goed gaar is. Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.

Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.

Appelkruimeltaart

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (27)
Sylvia 2019-07-19 13:45:56

Hallo,

Is het voor de taart het beste als ik hem op onder- en bovenwarmte bak in de oven ipv op hetelucht-stand?

Groet,
Sylvia

Beantwoorden
SY
Rutger 2019-07-21 14:23:36

Dat heeft mijn voorkeur voor deze taart wel ja. Door de taart iets lager in de oven te plaatsen kun je dan ook zorgen dat de bodem net iets meer warmte krijgt, zodat deze goed gaar wordt.

Beantwoorden
Mirella 2019-06-19 16:02:10

Als ik hier mini-appeltaartjes van wil maken, hoelang moeten ze dan in de oven?

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-06-24 16:43:18

Ik zou zeggen zo'n 45 minuten op 175, maar het is wel een kwestie van uitproberen de eerste keer.

Beantwoorden
melika02@hotmail.com 2019-02-03 17:56:30

Hallo Rutger

Is dit recept ook geschikt voor een vlaai vorm?

Beantwoorden
ME
Rutger 2019-02-11 10:47:07

Voor een appelrkuimelvlaai gebruik ik een ander recept. Die vind je terug in mijn boek Bakbijbel.

Beantwoorden
Benjamin 2018-12-13 18:44:34

Is het mogelijk om de deeg 1 dag van te voren te maken en de volgende dag de taart verder af te maken? Of blijft het deeg dan niet goed?

Beantwoorden
BE
Rutger 2018-12-17 08:47:45

ja dat kan zeker! Je kunt zelfs de vorm al bekleden met deeg en deze afgedekt in de koelkast zetten. Ook de kruimels kun je al een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Eva Danschutter 2018-11-12 20:01:46

Wat is custardpoeder?

Beantwoorden
EV
Rutger 2018-11-19 14:45:57

Een poeder waar normaal vla of pudding mee gemaakt wordt. Het bindt de vulling van de appeltaart. Je vindt het in de supermarkt bij de bakspullen.

Beantwoorden
Jozianne 2018-08-30 22:00:20

Sorry ik bedoel baktijd i.p.v. vaktijdschrift

Beantwoorden
JO
Jozianne 2018-08-30 21:58:57

Kan ik deze taart ook op een bakplaat maken? De plaat is 4cm hoog. Houd ik dan dezelfde vaktijdschrift aan?

Beantwoorden
JO
Rutger 2018-09-16 13:34:26

Dat moet kunnen, maar je moet wel even experimenteren met de hoeveelheid deeg/vulling en de baktijd. Ik heb het nog niet geprobeerd, dus kan er geen goed antwoord op geven.

Beantwoorden
Marlies 2018-08-09 08:38:05

Hoi Rutger, zijn de kruimels ook invriesbaar?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-13 00:04:52

Bedoel je gebakken (met taart en al) of ongebakken? Beide zijn mogelijk.

Beantwoorden
Marlies 2018-08-17 14:21:58

Niet gebakken bedoelde ik inderdaad :-) Dank voor je reactie!

Beantwoorden
MA
Jeanette 2018-07-12 04:35:15

Hoi ik ben je recwept nu aan het maken en heb net eerst zelf amandel spijs gemaakt en het deeg ligt net in de ijskast... kan niet wachten om te proeven en kijken wat mijn man ervan vind vanavond : P appeltaart is zijn favorite dus echt heel nieuwsgierig hoe deze uitvalt, maar klint en ziet er lekker uit wat je laat zien.

En als mijn appeltaarten of andere taart/cakes niet meer zo knasperig zijn kun je het gewoon even onder de grill zetten of even opwarmen in de oven, nooit problemen met soppige tops.

Beantwoorden
JE
Rutger 2018-07-16 08:45:42

Goede tip! En heerlijk de appeltaart met zelfgemaakt amandelspijs!

Beantwoorden
William 2018-07-04 10:46:34

Superlekkere taart!
Ik ben ook erg nieuwsgierig naar wat Nokkie vraagt....
Hoe bewaar je nou een zelfgebakken appeltaart als je hem bijvoorbeeld vandaag bakt en morgen wil eten?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-07-09 07:51:34

Zelf bewaar ik een appeltaart het liefst in de vorm (afgedekt natuurlijk) op kamertemperatuur. Wil je de taart langer bewaren, dan zou ik hem wel in de koelkast zetten of invriezen.

Beantwoorden
Nokkie 2018-06-30 17:17:38

Dag, dank je wel voor het delen van het uitgebreide recept. Bewaar je de taart buiten de koelkast? En hoe lang kan je de taart bewaren en op welke manier (folie/doos enz.).

Beantwoorden
NO
Rutger 2018-07-09 08:03:18

Als ik de taart de volgende dag ga eten bewaar ik hem het liefst op kamertemperatuur. Om hem langer te bewaren moet hij wel in de koelkast of kun je de taart (eventueel al gesneden in punten en verpakt in plastic) invriezen. Behalve in de vriezer kun je de taart bewaren in de springvorm met folie erover.

Beantwoorden
Nina 2018-06-06 13:58:40

Hoe voorkom ik dat de kruimellaag niet een grote koek wordt? Minder boter? Lagere temperatuur?

Beantwoorden
NI
Rutger 2018-06-10 12:30:06

Minder boter of de kruimels in de vriezer voordat je ze over de taart verdeelt.

Beantwoorden
Laura 2018-03-11 14:52:51

Mjam, die was lekker zeg!! Bedankt voor het recept.

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-03-19 12:10:50

Graag gedaan!

Beantwoorden
Inge 2018-02-27 15:59:41

Deze taart gaat richting perfectie :D Jammmmm!!

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-03-04 21:32:53

Goed om te horen!

Beantwoorden
Astrid 2017-12-14 20:00:45

Ik heb de appeltaart gisteren ook gemaakt nadat hij een eerdere keer perfect gelukt was. Nu is de rand en ook wel de bodem aan de harde kant. Zou dit komen doordat hij dan te lang in de oven is geweest? Of kan het ook een andere oorzaak hebben?

Beantwoorden
AS
Rutger 2017-12-18 01:25:26

Het kan doordat hij te lang in de oven stond, doordat de oven te heet was of doordat de taart op de hete lucht stand gebakken is. Ik ga er vanuit dat je alles goed hebt afgewogen, dus daar kan het niet aan liggen. Het soort appels kan ook meespelen. Soms komt er meer vocht vrij uit de appels dan andere keren, dat ook invloed heeft op de hardheid van het deeg.

Beantwoorden
Astrid 2017-12-18 18:52:24

Bedankt voor je reactie ik heb alles idd afgewogen ik denk dat het dan een mix is van te lang en te hoog. De smaak was verder wel goed alleen de te harde rand. Volgende keerniets beter opletten dus.

Beantwoorden
AS
Marieke 2017-12-03 09:59:36

Hoi Rutger,

Bij mij worden de kruimels niet erg goudkleurig, eigenlijk blijven ze eerder heel licht van kleur. Mijn oven kan helaas niet op onder/bovenwarmte. Alleen hetelucht, of enkel onder óf bovenwarmte icm hetelucht. Ik heb hem gebakken op hetelucht, en de laatste 10 minuten hetelucht+onderwarmte. Zou dit een nadelig effect hebben op de kruimels?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-12 12:19:46

Wat gek dat je oven niet zowel op onder- als bovenwarmte kan. Je kan hem op het eind nog wat extra bovenwarmte geven tot ze een mooie kleur hebben. Omdat elke oven anders is is het toch altijd zoeken en uitproberen wat het beste werkt.

Beantwoorden
mathijs 2017-11-19 21:57:38

Het was een heerlijke taart, citroensap over de appel en geen ei maakten deze nog lekkerder! Super!

Beantwoorden
MA
Alexandra 2017-11-15 08:51:15

Hoi Rutger. Super recept! Ik had 0.7x het deeg recept gemaakt om geen restjes over te houden. De tip van custardpoeder werkt erg goed. Deze appeltaart gaat vaker gemaakt worden.

Beantwoorden
AL
Rutger 2017-11-19 21:49:00

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Marjo Kivit 2017-10-11 11:52:35

Hoi Rutger.

Kan ik in deze appeltaart dulche de leche gebruiken in plaats van de spijs.

Beantwoorden
MA
Gem 2017-09-02 15:30:35

Hoi Rutger, ik heb de appeltaart gemaakt en hij was heerlijk. Enige wat ik onduidelijk vind aan het recept is 1/2 Citroën, rasp. Dan weet ik niet of er bedoeld wordt om zowel de sap als de rasp vd citroen te gebruiken of alleen de rasp? Ik heb beide nu gedaan waardoor achteraf ( na t maken van de aardbeienslof n dezelfde fout te hebben gemaakt) blijkt dat de sap niet van toepassing was. Misschien ligt t wel aan mij dat kan evenzogoed maar dacht ik deel t even;)

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-09-10 15:30:33

Hoi Gem. Goed dat je het zegt. Met 1/2 citroen, rasp bedoel ik inderdaad alleen de rasp van een citroen. Als ook het sap nodig is vermeld ik dat er altijd bij.

Beantwoorden
Annelies 2017-09-02 14:29:16

Hoi Rutger, kan je voor het deeg zelfrijzend bakmeel gebruiken? Kan ik de taart ook invriezen, want we gaan een weekendje weg en als ik hem donderdag maak is hij zondag zacht natuurlijk.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-09-10 15:31:45

Hoi. Je kunt er zelfrijzend bakmeel voor gebruiken, maar dan is de verhouding bakpoeder/bloem wel wat anders. Het bakpoeder kun je dat achterwege laten natuurlijk. De taart is in te vriezen, maar blijft versgebakken altijd het lekkerst!

Beantwoorden
karin 2017-07-28 10:06:42

hi rutger.
mijn ervaring is dat kruimeldeeg snel sompig wordt... eigenlijk vind ik het veel lekkerder maar omdat we de taart niet zo snel opeten is de volgende dag het verse er wel af. hoe is jouw ervaring met dit recept?
we willen zo een appeltaart maken maar twijfel nog even over de versie ?

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-07-31 08:13:53

Hoi. De kruimels zijn inderdaad de dag van het bakken het knapperigst. Door het vocht in de appels zijn ze de volgende dag niet meer zo knapperig, maar dat heb je ook met de traditionele deegslierten op een appeltaart, die zijn na een dag ook minder knapperig.

Beantwoorden
karin 2017-07-31 09:32:06

hi. het is inmiddels getest en geproefd. de kruimels werden eigenlijk helemaal niet echt sompig. za gebakken. gisteren nog echt knapperig. vandaag laatste stukje. wij vinden het helemaal perfect met kruimels!

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-08-01 16:38:45

Goed om te horen!

Beantwoorden
Sonja 2017-06-07 19:27:13

Hoi Rutger,
Wat doe ik met het resterende (1/4) deeg. Want ik lees dat ik apart de kruimels maak?!

Beantwoorden
SO
Rutger 2017-06-11 22:09:01

Je kan er een klein extra appeltaartje van maken of bijvoorbeeld koekjes uit steken.

Beantwoorden
Jonna@burgertrutjesNL 2017-05-31 06:52:24

Oeh, dit is toch wel een van mijn lievelingstaarten. Maak hem regelmatig, alleen dan zonder de spijs

Beantwoorden
JO
Miranda van dijk 2017-05-30 10:49:30

Ik hou niet van spijs kan je ook banketbakkersroom op de bodem smeren.

Beantwoorden
MI
Rutger 2017-05-30 21:10:52

Dat kan. Je kan ook cakekruimels, speculaaskruimels, verkruimelde bitterkoekjes of wat paneermeel gebruiken.

Beantwoorden
Adrie 2017-05-30 08:49:12

Wat is het doel van de custard poeder?

Beantwoorden
AD
Rutger 2017-05-30 09:38:25

Dat neemt het vrijgekomen vocht uit de appels op en bindt het. Daardoor heb je minder snel een zompige bodem.

Beantwoorden
simonette 2017-09-03 15:54:03

ik gebruik op de bodem van appeltaart altijd een laagje gebroken kaneelbiscuitjes. blijft ie mooi droog.

Beantwoorden
SI
Rutger 2017-09-10 15:20:52

Goede tip! Dankje!

Beantwoorden
Dory 2017-05-30 08:17:20

Hoi Rutger,
Kun je de spijs vervangen door een laagje banketbakkersroom en die meebakken?
Groetjes

Beantwoorden
DO
Rutger 2017-05-30 09:38:54

Volgens mij kan dat ook heel goed! Klinkt lekker!

Beantwoorden