Nu de zomerkoninkjes weer volop in het seizoen zijn houdt niets je tegen om deze aardbeienvlaai te bakken! Een versgebakken zelfgemaakte vlaai is het allerlekkerst, zeker met een laag slagroom en verse aardbeien erop. Van deze aardbeienvlaai met slagroom kun je met 12 personen genieten. In plaats van slagroom onder de aardbeien kun je trouwens ook Zwitserse room gebruiken.

Aardbeienvlaai bakken – recept

Opmerking over de temperatuur

In mijn vlaairecepten heb ik altijd 220 °C aangehouden als baktemperatuur. Dat werkt goed voor mij en levert heerlijke vlaaien op. Uit de vele reacties begrijp ik dat deze temperatuur bij sommigen een te donker resultaat oplevert. Traditioneel worden vlaaien redelijk heet gebakken en is 220 °C een goede temperatuur om de vlaai en de bodem van de vlaai goed gaar te krijgen. Wil je minder risico op een te donkere vlaai, bak deze dan op 200 °C. Nog lager zou ik niet adviseren, dan wordt de baktijd ook langer, waardoor het deeg te droog kan worden. Deze temperaturen zijn gebaseerd op een oven met onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier. In beide gevallen is het aan te raden om het ovenrooster, waarop de vlaai staat, laag in de oven te plaatsen, zodat de vlaai genoeg warmte van onderen krijgt.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de topping
  • 750 ml slagroom
  • 90 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 750 gr aardbeien, schoongemaakt
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Aardbeienvlaai maken

Maak het deeg voor de vlaaibodem volgens dit recept en laat het 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200-220 °C.

Rol het vlaaideeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om een vlaaivorm van 30-35 centimeter mee te bekleden. Bekleed de vorm met het deeg. Laat daarbij de randen van het deeg over de vorm hangen en snijd deze nog niet af.

Klop de banketbakkersroom los en verdeel deze over de met deeg beklede vlaaivorm. Snijd nu het overhangende deeg aan de bovenkant van de vorm af. Laat de vlaai 15 minuten rusten.

Aardbeienvlaai bakken

Bak de vlaai 25 tot 35 minuten. Laat hem na het bakken een halfuur afkoelen in de vorm en plaats hem daarna op een rooster.

Doe de slagroom met de suiker en slagroomversteviger in een kom en klop deze stijf op. Verdeel 2/3 van de slagroom over de afgekoelde vlaai en strijk dit glad. Bedek de slagroom met de aardbeien. Doe de overige slagroom in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en garneer de aardbeienvlaai met toeven slagroom.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
G. 2019-05-18 10:00:18

Ligt is vlg mij met ch. Denk aan uw taal gebruik.
De vlaai is lekker en gemakkelijk te maken.

Beantwoorden
G.
Rutger 2019-05-21 14:01:41

Dat klopt inderdaad! Bij het uitwerken van veel recepten glipt er helaas weel eens een spelfout door. Geniet van de vlaai!

Beantwoorden
Anne Wackers 2019-05-19 14:33:12

Voor het eerst me gewaagd aan het zelf maken van een vlaai. Hoewel de bodem redelijk gelukt is(heel hoe op de tijd letten 25 min. Op 220 graden is erg lang)Is het maken van de b.b. room niet erg goed gelukt. 45 gram maïzena vond ik al apart. Meestal gebruik ik bloem. Hij werd gelijk heel erg vast. Toch het beste van proberen te maken. Andere recepten opgezocht. Hoewel de verhoudingen anders zijn word er toch overal bloem gebruikt. Wat ik de volgende keer ook weer doe.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-05-21 13:57:15

Hoi Anne. Jammer dat het je niet goed bevallen is. Bloem en maizena kunnen beide gebruikt worden, maar wat je het lekkerste vindt is heel persoonlijk natuurlijk.

Beantwoorden
Harmke Tromp 2019-06-05 20:06:30

De oven moet voorverwarmd worden op 220 graden. Is dit heteluchtoven of elektrische? Bedankt!

Beantwoorden
HA
Rutger 2019-06-17 15:06:10

Dit is voor een elektrische oven met onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
Henriëtte 2019-06-15 12:40:17

Hallo Rutger, ik vroeg mij af waarom de banketbakkersroom meegebakken wordt. Ik heb jouw banketbakkersroom al meerdere malen met succes gemaskt. Hij smaakt heerlijk. Maar doordat de room nu in de oven gebakken werd, vond ik hem lang zo lekker niet. Meer een soort pudding geworden. Is het echt nodig om de room met de bodem mee te bakken? Of kan ik de bodem ook zonder vulling bakken en daarna pas vullen met room?

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-06-17 14:36:56

Hoi! Je kunt er ook voor kiezen om de vlaaibodem blind te bakken en dan de room erin te doen. Door het bakken wordt de structuur van de room inderdaad anders.

Beantwoorden
Henriëtte 2019-06-17 19:29:10

Bedankt voor jouw reactie. Dan ga ik het de volgende keer op die manier doen!

Beantwoorden
HE
Linda 2019-07-22 14:06:30

Het recept was goed te volgen,alles leek te lukken. Totdat hij de oven in ging op de beschreven 220 graden en hij verbrandde. Dat is toch jammer. Klopt de temperatuur wel?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-07-30 10:58:02

De temperatuur klopt wel. Heb je op onder- en bovenwarmte gebakken? Bij hete lucht moet de temperatuur inderdaad wat lager, omdat baksels daar sneller verbranden.

Beantwoorden
Robert 2022-05-06 17:44:00

Bij mij werd hij ook te donker (boven en onder warmte, geen hete lucht) Zal hem de volgende keer op 200 bakken.

Beantwoorden
RO
Jantine 2022-11-03 15:39:28

Bij mij ook, veel te donker.
Heb hem met 20 minuten eruit gehaald omdat het begon te stinken. Echt zo jammer!
Op 220 met boven en onderwarmte. Zelfs de temperatuur nog gecheckt met oventhermometer.
Volgende keer een stuk lager bakken!

Beantwoorden
JA
Saskia 2021-01-27 11:38:05

Als je geen vlaaivorm hebt waar kan je deze dan het best in maken? Ik heb een springvorm of zo een quichevorm met losse bodem

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-02-01 11:40:23

Dan zou ik de quichevorm gebruiken.

Beantwoorden
Anouk 2022-11-08 09:34:57

Kan je de banketbakkersroom ook pas na het blind bakken toevoegen? Is de banketbakkersroom dan stevig genoeg en loopt niet uit bij het aansnijden?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-11-19 09:18:59

Dat kan ook prima!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.