Een rijke bodem van amandelfinancier, luchtige vulling van aardbeien bavarois en een garnering van aardbeien en chocolade: deze zomerse aardbeien-bavaroistaart is feestelijk om te zien én heerlijk om op te eten.
Van deze aardbeien bavaroistaart kun je met 10-12 personen genieten. Ik heb voor deze heerlijke, zomerse bavaroistaart samengewerkt met Baktotaal.
Zo maak je de lekkerste aardbeien-bavaroistaart
- Voor dit recept maak ik een vulling van aardbeien bavarois, wat een luchtige en koude pudding is. Meer over deze luchtige pudding vind je in mijn aardbeien bavarois recept.
- Voor deze taart gebruik ik een springvorm van 24 centimeter en een taartring van 22 centimeter. Tijdens het bakken krimpt de bodem namelijk iets en ik vind het mooier als je de bodem nog ziet aan de buitenkant. Daarom gebruik ik een wat grotere springvorm en steek ik de bodem na het bakken uit met een iets kleinere taartring. Je kunt deze stap achterwege laten en de taart volledig maken in de springvorm van 24 centimeter, maar dan zal je de bodem wat minder goed zien aan de zijkant.
- Om te zorgen dat de taart na het opbouwen mooi uit de taartring komt, gebruik ik acetaatfolie.
- Wil je de taart niet direct serveren? Je kunt de aardbeien-bavaroistaart 2-3 dagen bewaren in de koelkast.
- Bosvruchtentaart recept met bavarois
- Kwarktaart met aardbeien en frambozen – Recept
- Karamel cheesecake
- Voor de bodem
- 110 gr boter
- 80 gr amandelmeel
- 150 gr poedersuiker
- 40 gr bloem
- ¼ tl zout
- 4 eiwitten
- ¼ tl amandelextract
- Voor de aardbeien bavarois
- 300 gr aardbeien, schoongemaakt en ontkroond
- sap van ¼-½ citroen
- 300 ml slagroom
- 75 suiker
- 4 blaadjes gelatine (6,7 gr), geweekt in koud water
- Voor de spiegel van aardbeien
- 175 gr aardbeien, schoongemaakt en ontkroond
- sap van ¼ citroen
- 30 gr suiker
- enkele druppels rode kleurstof, optioneel
- 2 blaadjes gelatine (3,3 gr), geweekt in koud water
- Verder nodig
- bakspray, om in te vetten
- 200 ml slagroom
- 25 gram suiker
- chocolade bloemetjes
- chocolade flamingo’s
- enkele verse aardbeien
Bodem voor aardbei-bavaroistaart maken
Voor de bodem van de aardbeien-bavaroistaart gebruik ik amandelfinancier. De volle smaak van de financier gaat perfect samen met aardbeien.
Smelt de boter in een steelpan. Laat de boter op middelhoog vuur al roerend verder kleuren tot een hazelnootkleurige beurre noisette. Dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand en dan kun je de boter weggooien. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de bezinksels in de pan achter te laten.
Meng het amandelmeel, de poedersuiker, de bloem en het zout. Roer hier de eiwitten en het amandelextract doorheen en roer als laatste de afgekoelde beurre noisette door het beslag. Laat het beslag vervolgens 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm intussen de oven op 180 °C voor. Vet een springvorm van 24 centimeter in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier. Schep het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig. Bak de bodem in 23-28 minuten goudbruin en gaar. Laat ‘m vervolgens afkoelen.
Aardbeien-bavarois taartvulling maken
Doe de aardbeien met het citroensap in een blender of keukenmachine met hakmessen en mix het tot een gladde puree. Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. Klop de slagroom niet helemaal stijf, dan wordt het lastiger om de aardbeienpuree er goed doorheen te mengen.
Doe 3-4 eetlepels van de aardbeienpuree in een steelpannetje en verwarm deze al roerend. Haal het pannetje van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los deze op in de warme puree. Meng dit vervolgens door de rest van de aardbeienpuree.
Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door het aardbeien mengsel tot het goed gemengd is. Spatel vervolgens de andere helft van de slagroom door het mengsel en probeer daarbij de luchtigheid goed te behouden.
Aardbei-bavaroistaart opbouwen
Steek met een taartring van 22 centimeter een ronde plak uit de financierbodem. Zet de taartring op een (taart)bord en bekleed de binnenkant van de vorm met acetaatfolie. Leg de amandelfinancier in de ring en schep daar de aardbeien-bavarois taartvulling op. Strijk de bovenkant glad en laat de bavarois minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Aardbeienspiegel maken
Doe voor de bovenlaag de aardbeien met het citroensap in een blender of keukenmachine met hakmessen en mix het tot een gladde puree. Doe ⅓ van de aardbeienpuree met de suiker en naar wens enkele druppels rode kleurstof in een steelpan en verhit dit tot tegen het kookpunt. Haal de pan van het vuur en los de geweekte gelatine op in het warme aardbeien mengsel. Voeg de rest van de aardbeienpuree toe en meng goed door elkaar. Giet de massa op de aardbeien bavarois, strijk voorzichtig glad en laat de taart nog 2 uur opstijven in de koelkast.
Bavaroistaart garneren
Verwijder de taartring en haal het acetaatfolie voorzichtig van de taart af. Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter en spuit daarmee rozetten op de taart. Garneer de taart met de chocolade bloemetjes en flamingo’s en leg wat verse aardbeien in het midden.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Geweldig recept, lijkt mij. Ik ben best wel bedreven in de bavarois, maar heb nog nooit zo’n bodem gemaakt. Maar dat gaat nu zeker gebeuren 🍓🍓🍓
BeantwoordenHeerlijke taart! Gisteren gemaakt en goed geslaagd! Het enige is dat ik de oven temperatuur niet terug kon vinden in het recept. Heb de bodem nu op 180 graden gebakken.
BeantwoordenWat leuk om te horen! De temperatuur was helaas weggevalen. 180 °C is de juiste temperatuur!
BeantwoordenMet 5 centimeter gaat het prima. Je kunt altijd het plasticfolie nog iets laten uitsteken aan de bovenkant.
BeantwoordenHallo, ik lees nergens dat de eiwitten opgeklopt moeten worden. Ik neem aan dat dat wel de bedoeling is, klopt dat? of lees ik er over heen.
BeantwoordenIn de beschrijving mist volgens mijn het toevoegen van het amandelextract. Dit zie ik in het filmpje wel terug komen.
BeantwoordenHallo Rutger, ik ga deze taart binnenkort weer maken. Ik wil de bodem graag wat eerder bakken. Is deze ook in te vriezen?
BeantwoordenIk heb de taart gemaakt en hij was super! Klopt het dat de bodem relatief dik is? Heb jij tips om de bodem gelijkmatig te krijgen qua dikte?
BeantwoordenHet klopt dat deze iets dikker is dan je wellicht gewend bent, maar dat vind ik zelf juist heel lekker. Met onder- en bovenwarmte wordt de bodem het meest gelijkmatig van hoogte.
BeantwoordenEcht heel erg lekker zeg, deze taart! De bodem smaakt heerlijk in combinatie met de rest. Dit is een blijvertje!!
BeantwoordenHoi Rutger, afgelopen weekend heb ik voor mijn verjaardag deze taart gemaakt. Ik ben namelijk dol op aardbeien. Door jouw duidelijke beschrijving kon ik gemakkelijk alle stappen doorlopen. En is het een heerlijk smakende en mooie taart geworden. Heel erg leuk! Bedankt
BeantwoordenZiet er erg mooi en lekker uit en wil hem gaan maken!
Alleen vroeg ik mij af of de amandelbodem niet te overheersend is?
Zon taart moet lekker fris zijn en niet te zoet of dergelijke.
Hey Rutger,
Je taart ziet er verrukkelijk uit!
Ik vraag me af of het mogelijk is om de spiegel in te vriezen in een mooie (spiraal) siliconevorm en dan op de taart te leggen.
Of zou dit moeilijk te ontvormen zijn?
Alvast bedankt,
Groetjes,
Pascale
Hoi. Volgens mij kan dat prima, maar zelf heb ik het nog nooit geprobeerd met dit recept.
BeantwoordenIk ga vandaag deze Bavarois maken met spiraal siliconen vorm
maar mijn vraag de Boter die je gebruikt voor bodem is dat room boter
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.