- Voor het deeg
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr bruine basterdsuiker
- 250 gr Zeeuws bloem
- 25 ml karnemelk
- 2¼ el speculaaskruiden
- ½ tl zout
- ½ tl baking soda
- Voor de vulling
- 650 gr amandelspijs
- 1 ei
- 1 el water
- Verder nodig
- 1 ei, losgeklopt
- handje amandelen
Eindelijk is het weer zo ver! Het is tijd voor speculaas! Heerlijk! De geuren die zich tijdens het bakken door het hele huis verspreiden zijn waanzinnig lekker. Gevuld speculaas kent iedereen wel, maar de smaak is echt het beste als je hem zelf bakt. In mijn recept voor zelfgebakken gevuld speculaas gebruik ik Zeeuwse bloem, dat geeft het mooiste resultaat. Mocht je dat niet kunnen krijgen, dan kan je dat door gewone bloem vervangen. Probeer wel echt baking soda te vinden (zuiveringszout; tegenwoordig in bijna elke supermarkt te krijgen), dat werkt in dit speculaasrecept beter dan bakpoeder.
Bereiding: Gevuld speculaas
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng ze tot een samenhangend deeg. Verpak dit in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Neem 2/3e van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de vorm mee te bekleden. Leg het deeg in de vorm en snijd het halverwege de zijkanten recht af. Meng het amandelspijs met het ei en water tot een gladde massa. Verdeel dit over het deeg in de vorm. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit. Bedek het spijs met de deegplak en snijd de randjes netjes bij.
Bestrijk de speculaas met wat losgeklopte ei en versier met de amandelen. Hierna nogmaals met ei bestrijken en de speculaas in 35 tot 40 minuten gaar bakken. Als de speculaas is afgekoeld, kun hem uit de vorm halen.
Foto’s: Erik Spronk