Wil je zelf chocoladeletters maken? Dan moet je zeker even verder lezen. In dit artikel vertel ik je hoe je spuitchocolade maakt en er de mooiste letters mee kunt maken! Chocolade kun je op verschillende manieren steviger maken, zodat je er (bijvoorbeeld) een letter van kunt spuiten. Samen met Baktotaal Bouwhuis heb ik de proef op de som genomen en drie verschillende methodes uitgeprobeerd. Met een (inmiddels na acht bakboeken) deskundig proefpannel hebben we de chocoladeletters geproefd en de verschillen per methode voor je op een rijtje gezet!

Gespoten chocoletters op 3 manieren

Zelf chocoladeletters maken

Voor het maken van gespoten chocoladeletters heb je een paar dingen nodig. Allereerst natuurlijk de chocolade. Voor deze test heb ik pure chocolade callets van Callebaut gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook andere soorten chocolade gebruiken. Om de chocolade mooi te kunnen spuiten heb ik disposable spuitzakken gebruikt met een gekarteld spuitmondje van 15 millimeter. De chocolade heb ik rechtstreeks in doosjes voor chocoladeletters gespoten. Deze chocoladeletterdozen maken je zelfgemaakte chocoladeletter helemaal af en perfect om als cadeautje weg te geven. Om de letters af te maken kun je ze versieren met wat je maar leuk vindt; ik gebruikte geroosterde pecannoten, suikerpareltjes en kleine pepernootjes. 

Gespoten chocoletters op 3 manieren

Om te zorgen dat de gespoten chocoladeletters goed lukken is het belangrijk dat je getempereerde chocolade gebruikt. Dit kun je doen op de klassieke manier, door te tableren op een marmeren plaat, of op de makkelijkere manier in de magnetron. Met onderstaande hoeveelheden heb je genoeg voor twee chocoladeletters!

Spuitchocolade met boter

Gebruik 120 gram boter en zorg dat deze goed op kamertemperatuur is. Klop de boter met een mixer met garde(s) zeer luchtig op. Spatel de luchtig opgeklopte boter door de 600 gram getempereerde chocolade. Door de boter wordt de chocolade steviger en is hij perfect om te verwerken met een spuitzak.

Mijn proefpanel gaf de volgende feedback over deze letter: De gespoten chocoladeletter met boter is iets minder massief dan gewone chocolade, het gaat meer richting de textuur van een bonbonvulling. De smaak van de chocolade gaat meer richting melkchocolade, de chocolade smelt sneller dan gewone chocolade en is romig van smaak. Ergens heeft deze chocoladeletter ook wel iets weg van chocoladepasta. Een chocoladeletter die met deze methode wordt gemaakt wordt ook vaak een chocolade roomletter genoemd.

Gespoten chocoletters op 3 manieren

Spuitchocolade met suikersiroop

Voor deze versie kun je zelf een suikersiroop maken. Doe gelijke delen water en suiker in een steelpannetje en breng dit al roerende aan de kook. Haal de pan van het vuur als alle suiker is opgelost en laat de suikersiroop afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg al roerende 1 tot 2 theelepels van de suikersiroop toe aan 600 gram getempereerde chocolade en roer alles door tot de chocolade dik genoeg is om te spuiten. In plaats van suikersiroop kun je trouwens ook likeur naar keuze gebruiken.

Over de smaak en de textuur van deze chocoladeletter waren de meningen verdeeld. De smaak is van de drie geteste letters het meest intens, echt een pure chocoladesmaak. De textuur van de letter is iets te hard, waardoor hij ook minder snel lijkt te smelten dan gewone chocolade. Voor sommigen was dit de winnaar, voor anderen was het minder goed smelten van de chocolade een reden om deze letter minder hoog te scoren.

Spuitchocolade met slagroom

Gebruik voor deze methode ongeklopte slagroom op kamertemperatuur. Als de slagroom te koud is kun je deze kort opwarmen in bijvoorbeeld de magnetron. Meng al roerende 1 tot 2 eetlepels slagroom door 600 gram getempereerde chocolade, totdat deze dik genoeg is om met een spuitzak te verwerken.

De smaak van deze chocoladeletter is goed, al is deze een tikkeltje minder puur dan de versie met suikersiroop. Het smeltgedrag van deze chocolade is beter dan de versie met suikersiroop, al vinden sommigen de chocolade nog steeds te brokkelig van structuur. Al met al was deze letter aan het eind van de proefsessie wel zo goed als op, dus lekker was ie zeker!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Mattanja Pronk 2019-12-04 19:21:27

Hoihoii,
Een superleuk idee en wil het morgen gaan maken! Maar heb nog 1 vraagje, hoelang moeten ze opstijven en waar? In of buiten de koelkast? Want het idee was om ze morgenavond al te geven...
Groetjes Mattanja

Beantwoorden
MA
Leonie de Lang 2019-12-03 18:44:08

Hey Rutger, hoeclang kun je de chociladeletter met slagroom bewaren? En moet deze gekoeld blijven of kan de letter ook buiten de koelkast bewaard blijven?

Beantwoorden
LE
sabrina 2019-12-03 10:11:51

Hoe lang kun je de chocoladeletters die met slagroom of roomboter gemaakt zijn bewaren buiten de koelkast?

Beantwoorden
SA
Ilja 2019-11-30 11:40:06

Hoi rutger!
Bedankt voor deze leuke recepten / ideeën! Zou je ipv de zelfgemaakte suikersiroop ook van die koffie siroop kunnen gebruiken? Bv van die smaakjes siroop van douwe egberts?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
IL
Marja 2019-11-20 19:41:20

Hoi Rutger,
Wat een leuk idee om zelf chocolade letters te maken. En je kunt ze versieren zo je zelf, of de ontvanger, lekker vind.
Kun je trouwens voor witte of melk chocolade hetzelfde recept aanhouden? Bijvoorbeeld met de suikersiroop?
Iemand die me zeer dierbaar is houd er van witte chocolade en pistache nootjes, dus dat zou ik willen maken voor haar
Bij voorbaat bedankt voor het antwoord en ook natuurlijk voor het recept.
Hartelijke groetjes en een fijne avond gewenst.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-11-22 11:31:37

Hallo Marja. Witte chocoladeletters kun je inderdaad op dezelfde manier maken.

Beantwoorden