Ben jij ook zo Gek op Pizza? Een paar weken geleden daagde ik jullie uit om je aan te melden voor een superlekkere pizza-actie. Samen met Tante Fanny was ik namelijk op zoek naar de lekkerste pizzarecepten. We hebben onwijs veel aanmeldingen binnen gekregen! Superleuk om te zien hoe enthousiast jullie zijn en hoe graag jullie aan de bak willen met het verse deeg. Een aantal thuisbakkers heeft een bakpakketje van ons ontvangen en mocht aan de bak. We hebben heerlijke en originele recepten ontvangen, de één nog lekkerder dan de ander. Het was een moeilijke keuze, maar de 4 lekkerste, mooiste en origineelste willen we graag met jullie delen. Iedereen die zich heeft opgegeven en/of meegedaan; heel erg bedankt voor jullie inzet!
Pizza Bianco met gegrilde groente en salami op Big Green Egg van Esther
Volgens mij is het toch gelukt om een super lekkere en originele pizza te bakken, in ieder geval waren de pizza’s hier thuis binnen een paar minuten op. Ik heb de pizza gebakken op de Big Green Egg en dan de klein Mini Max versie. Zo krijg je toch een meer authentieke smaak dan in de oven. Ik heb het deeg bijgesneden, zodat het op de ronde pizzasteen paste.
Voor de pizza
- 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg 400 gr
- 100 gr chorizo/salami
- 1 aubergine
- 1 gele courgette
- halve venkel
- ½ blik artisjok, uitgelekt
- ½ bol mozzarella
- 3 el pecorino
- handje zwarte olijven
- rucola
- olijfolie
- peper
Voor de witte saus
- 6 el kwark
- 6 el crème fraîche
- 1 el truffelpesto
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
Bereiding: Pizza Bianco met gegrilde groente en salami op Big Green Egg van Esther
Steek de BGE aan en breng naar 220 graden met gietijzeren rooster. Pof voor de witte saus de ui en knoflook in de schil in de magnetron, ca. 3 minuten op 500 watt tot ui zacht is. Laat afkoelen.
Was de groenten, snijd de courgette en aubergine in plakjes van een ½ cm, venkel 1 cm, en artisjokharten door de helft. Bestrijk met olijfolie en grill op het gietijzeren rooster tot ze een mooie bruine kleur hebben.
Breng de BGE naar 260 graden met convector en pizzasteen.
Schil de ui en knoflook en pureer met staafmixer, mix met kwark, crème fraîche en truffelpesto. Truffelsmaak moet subtiel zijn, evt. nog iets pesto toevoegen naar smaak. Snijd de worst in dunne plakjes.
Snijd de hoeken van het pizzadeeg , zodat deze op de pizzasteen past. Beleg met een rijke laag witte saus, worst, gegrilde groente, olijven, verdeel de mozzarella en pecorino en bak ca. 6-8 min op BGE, tot de kaas gesmolten is en de bodem krokant. Haal de pizza van de BGE, beleg met wat rucola en peper en olijfolie naar smaak.
Pizza krans van Carina
Deze pizzakrans ziet er niet alleen geweldig uit, hij is ook nog eens superlekker!
- 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg 400 gr
- 200 ml gezeefde tomaten
- 100 gr ontbijtspek
- 150 gram geraspte kaas
- sherrytomaatjes
- rucola
- oregano
- basilicum
- peper
Bereiding: Pizza krans van Carina
Verwarm de oven voor volgens de verpakking van het deeg. Breng de gezeefde tomaten op smaak met de oregano, basilicum en peper. Besmeer het deeg met een laag tomatensaus. Houd de randen vrij. Beleg vervolgens met de plakjes spek en bestrooi met de geraspte kaas. Rol het deeg op zodat er een lange rol ontstaat. Snijd de rol in de lengte in twee stukken, maar laat aan het einde nog een klein stuk vast zitten. Leg de twee delen om en om over elkaar als in een vlecht. Snijd nu ook het laatste stuk los en vlecht dit. Maak de uiteinden aan elkaar zodat er een krans ontstaat. Bak de krans in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer de krans met de rucola en cherrytomaatjes.
Pizza á la Arnella
In onze familie houden wij van rijk belegde pizza’s. De hoeveelheden van de saus en toppings kunnen eventueel naar smaak verdeeld worden over twee pizza bodems van Tante Fanny. Ik werk graag met verse producten, maar niet altijd voorradig in de winkel. De de marjolein en tijm zijn vers op deze pizza. De oregano niet. Voor de tomaten saus gebruik ik de tomaten die ik op dat moment het lekkerste vind ruiken. Dit keer waren het trostomaten en je zou eventueel ook een blikje tomatenblokjes kunnen kunnen gebruiken. Ik had nog sjalotten als topping liggen, maar het zou net zo goed een ander soort ui kunnen zijn. Voor de Italiaanse rauwe ham heb ik serrano ham gekozen maar kan ook parmaham of spinata romana zijn. Wat de kazen betreft: heb ik de parmezaan en de mozzarella op de markt gekocht. Een zakje geraspte pittige belegen kaas uit de supermarkt had ik nog liggen in de koelkast. Meestal kook ik op gevoel en pas ik dan ook niet producten af. De ingrediënten en hun hoeveelheden die ik hier onder heb beschreven, zijn dan ook een goede basis voor een lekkere pizza.
Voor de bodem
Voor de saus
- 300 gr (tros)tomaten
- 2 sjalotten
- 1 a 2 tenen knoflook
- 1/2 el oregano
- 1/2 el marjolein
- 1/2 el tijm
- Scheut olijfolie
- zout en peper naar smaak toevoegen
Voor de topping
- 200 gr groene-aspergetips
- 2 sjalotten
- 100 gr (serrano) ham
- 100 gr belgen (pittige) kaas geraspt
- 75 gr parmigiano reggiano
- grote bol (buffel) mozzarella (a 125 gram)
- 1/2 el oregano
- 1/2 el marjolein
- 1/2 el tijm
Bereiding: Pizza á la Arnella
Snijd de marjolein, tijm en oregano fijn en meng deze door elkaar. Gebruik de helft hiervan voor de saus en de andere helft als topping. Snipper de 2 sjalotjes (of 1 halve ui) fijn voor de saus en snijd voor de topping de 2 sjalotten (of halve ui) in halve ringen. Snipper de knoflook en snijd de groene aspergetips in stukjes zo groot als het het topje van de tip. Rasp de kazen behalve de mozzarella bol, want deze scheur je in stukjes wanneer je de pizza belegt.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Verhit voor de saus de olie in de pan en fruit daarin de uitjes en de knoflook tot dat ze glazig eruit zien. Voeg daarna de tomaten en de helft van de kruiden toe. Zet het vuur hogere en laat sudderen tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
Rol het deeg met bakpapier en al uit en leg dit op de bakplaat. Bestrijk het pizzadeeg met een dun laagje tomatensaus. Verdeel in de volgende volgorde over de bodem: de tips, uitjes, ham, belegen kaas, mozzarella, parmezaan en groene kruiden. Zet de pizza in het midden van de oven en bak deze af in 20 minuten.
Regenboogpizza van Beau
Deze supersimpele pizza met een regenboog van paprika, coburger ham en rucola is goddelijk lekker!
- 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg 400 gr
- tomatensaus
- 3 paprika’s in verschillende kleuren
- mozzarella
- rauwe ham (bijvoorbeeld coburger)
- rucola
- peper
Bereiding: Regenboogpizza ban Beau
Verwarm de oven voor zoals op de verpakking van het pizzadeeg staat beschreven. Rol het deeg uit op het rooster van de oven en smeer dit in met een laagje tomatensaus. Hier kun je bijvoorbeeld pizzasaus uit een potje van Tante Fanny voor gebruiken. Was de paprika’s en snijd er dan dunne reepjes van. Beleg de pizzabodem daarna met de reepjes in een leuk patroontje. Voor een echte regenboogpizza verdeelde ik ze op kleur. Tussen de partjes paprika verstop je heel veel hele kleine stukjes mozzarella en ook de rauwe ham scheur je klein. Strooi peper over de pizza (zout is niet nodig, de rauwe ham geeft genoeg smaak) en zet hem daarna voor ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven. Als de pizza mooi goudbruin is, de kaas gesmolten en de paprika een beetje zacht, is de pizza klaar! Snijd ‘m in stukken en verdeel er nog wat rucola overheen. Dat is het: toppizza!
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)