Ben je wel eens op wintersport geweest in Oostenrijk, dan ken je ze vast wel: Kaiserschmarrn. Het is een heerlijk moment wanneer je na een lange ochtend of middag op de piste nieuwe energie opdoet met een groot bord van deze dampende Oostenrijkse lekkernij. Met een flinke laag poedersuiker natuurlijk, of met warme kersen, appelmoes of een pruimencompote.
Ben je nou niet zo’n wintersporter, dan weet ik uit eigen ervaring dat je ook zomers in menig berghut terecht kunt voor de traditionele Kaiserschmarrn. En na een flinke en uitputtende bergwandeling smaakt dat waanzinnig lekker! Met dit recept kun je zelf aan de bak en waan je je weer even in de Oostenrijkse bergen.
Dit recept komt uit De Bakatlas. Met dit boek maak je in 150 recepten een culinaire wereldreis in je eigen keuken!
Met dit recept kun je Kaiserschmarrn maken voor 3-4 personen.
Wat is Kaiserschmarrn?
Kaiserschmarrn is een Tiroolse specialiteit. Het lijkt een beetje op een pannenkoek, maar het is toch wel echt anders. Dat komt onder andere door het opgeklopte eiwit dat door het beslag wordt gevouwen, wat de Kaiserschmarrn een heerlijk luchtige structuur geeft.
Wat ook typerend aan Kaiserschmarrn is, is de wijze van serveren. De pannenkoek wordt na het bakken in stukjes gebroken of gescheurd, en vervolgens nog kort gebakken in boter en poedersuiker. Dit zorgt ervoor dat de stukjes zowel fluffy als krokant zijn.
Waar komt kaiserschmarrn vandaan?
Kaiserschmarrn of Kaiserschmarren komt dus oorspronkelijk uit Tirol. Over het ontstaan van de lekkernij doen verschillende verhalen de ronde. Een van de verhalen is dat keizer Franz Joseph I de eerste was die dit gerecht voorgeschoteld kreeg. Een ander verhaal is dat het gerecht oorspronkelijk werd geserveerd aan keizerin Elisabeth (Sisi). Bij haar viel het gerecht niet in de smaak, maar haar man keizer Franz Joseph I was er wel over te spreken.
Kortom, over de oorsprong van deze lekkernij is lang niet iedereen het eens. Gelukkig maakt het voor de smaak van dit gerecht niet uit hoe het is ontstaan.
Hoe zelf Kaiserschmarrn maken?
Je kunt dit Kaiserschmarrn recept op verschillende manieren maken. Je kunt dit gerecht in een koekenpan op het vuur bakken of ervoor kiezen de Kaiserschmarrn gedeeltelijk in de oven klaar te maken.
Kaiserschmarrn maken in oven
Zelf ben ik fan van die laatste methode, omdat het beslag in de oven heel mooi en gelijkmatig gaart. Direct uit de oven scheur je de dikke pannenkoek in stukken en bak je deze stukjes nog kort met wat poedersuiker, tot de buitenkant gekaramelliseerd is!
Kaiserschmarrn maken in koekenpan
Wil je geen oven gebruiken? Bak het beslag dan op middelhoog vuur 2-3 minuten aan beide kanten, voordat je het in stukjes trekt. Let erop dat het vuur niet te hoog staat, de onderkant wordt snel te donker.
TIP: Je kunt naar wens in rum gewelde rozijnen toevoegen aan het beslag.
- Voor het beslag
- 4 eiwitten
- 35 gr suiker
- 175 ml melk
- 4 eidooiers
- 120 gr bloem
- ½ tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- Verder nodig
- 35 gr boter
- poedersuiker, om te bestuiven
Zelf Kaiserschmarrn maken – Recept
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze op. Voeg zodra het eiwit schuimig begint te worden geleidelijk de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is.
Doe in een andere kom de helft van de melk, de eidooiers, de bloem, het vanille-extract en
het zout en meng dit met een garde tot een gladde massa. Voeg de rest van de melk toe en klop die erdoor. Schep de helft van het opgeklopte eiwit door het beslag tot het goed gemengd is. Probeer daarbij de luchtigheid van het eiwit zo veel mogelijk te behouden. Meng tot slot de rest van het eiwit door het beslag.
Verwarm een ovenvaste koekenpan van 25-30 centimeter op middelhoog vuur en smelt de boter daarin. Giet het beslag in één keer in de pan en laat het 1 minuut bakken. Zet de pan vervolgens 8 minuten in de oven. Haal de pan uit de oven en zet deze op middelhoog vuur. Scheur de pannenkoek met behulp van twee spatels in stukken.
Bestuif de stukken met poedersuiker en laat ze licht karamelliseren in de koekenpan. Bestuif de Kaiserschmarrn voor het serveren met extra poedersuiker.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hallo Rutger,
Dankjewel voor de lekkere recepten, ik ga ze beslist uitproberen. Veel succes met alles.
Groetjes Elly van Leeuwen 🥞🍪🍩
Hoi Rutger.
Ik ga dit en de apfelstrudel maken. Hoop dat het net zo lekker wordt als in Wenen, waar ik beide gegeten heb.
Groetjes Jolanda
Ik klopt de eieren gewoon als geheel 10min in de keukenmachine, zelfde effect maar minder werk :) om het beslag te maken.
BeantwoordenHoi Rutger,
Dank voor je recept!
Ook lekker is om een handje rozijnen te wellen in water en dit door het beslag te doen!
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.