Wil je een bijzonder én bijzonder lekker toetje maken met Pasen? Dan is dit feestelijke paasdessert zeker een aanrader! Meringues geven ieder toetje wat extra’s, maar deze meringue eieren zijn helemaal perfect voor Pasen.

Dit toetje zet je misschien niet in een handomdraai op tafel, maar het is het werk dubbel en dwars waard. De combinatie van het luchtige meringue ei, de frisse mascarpone en de zoete mango is heerlijk en het paasdessert ziet er ook nog eens prachtig uit.

Lekker paasdessert: meringue ei met mascarpone en mango

Zelf dit bijzondere toetje maken met Pasen? Voor dit paastoetje heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Voor de halve eieren in dit recept heb ik deze siliconen matjes gebruikt.

Met dit paasrecept kun je een paasdessert maken voor 5 personen. Je houdt van de mango compote en de mango-passievruchtsaus nog wel wat over. Zowel de compote als de saus zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld yoghurt, kwark of ijs. De mango-passievruchtsaus kun je ook heel goed invriezen.

Lekker paasdessert: meringue ei met mascarpone en mango

Feestelijk toetje met Pasen met de juiste paasdecoratie

Een extra feestelijk toetje maken met Pasen? Dan vind je bij Baktotaal Bouwhuis heel veel vrolijke eetbare paasdecoratie. Van strooisels met de vorm van kleine paaseitjes tot chocolade paashaasjes en nog veel meer. De gedroogde eetbare bloemetjes zijn ook een echte aanrader voor je paasdessert of baksel en maken je gerecht extra fleurig!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de meringue eieren
  • 2 eiwitten
  • snuf zout
  • 65 gr fijne suiker
  • 60 gr poedersuiker
  • Voor de mangocompote
  • vanillestokje
  • 1 grote rijpe mango, geschild en in stukjes van 1-1½ cm
  • ½-1 el suiker
  • sap van ½ limoen
  • ½ tl aardappelzetmeel
  • 1 el water
  • Voor de mango-passievruchtsaus
  • 1 rijpe mango
  • sap van ½-1 limoen
  • 70 gr suiker
  • 50 ml water
  • 4 passievruchten
  • Voor de frisse mascarpone
  • 150 gr mascarpone
  • 35 gr poedersuiker
  • rasp van ½-1 limoen
  • 150 gr Griekse yoghurt
Broodbakbol banner mobiel

Paasdessert recept met meringue

Meringue eieren maken

Verwarm de oven voor op 80 °C.

Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een kom. Klop de eiwitten met een (hand)mixer met garde(s) op. Voeg als het eiwit schuimig wordt geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Dit kun je testen door wat van het geklopte eiwit tussen duim en wijsvinger te wrijven. Voel je geen kristallen meer, dan heb je lang genoeg geklopt. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.

Gebruik dit siliconen matje voor halve eieren en bestrijk deze aan de binnenkant met een laagje meringue. Dit gaat het makkelijkst met de bolle kant van een lepel. De bovenkant van de halve eieren kun je glad maken door er met een paletmes langs te gaan. Zet de bakvorm op een bakplaat in de oven en laat de meringue eieren 2½-3 uur drogen in de oven.

Zet de oven daarna uit, maar laat de ovendeur dicht. Laat de meringue afkoelen in de oven en haal de eieren daarna voorzichtig uit de siliconen vormpjes. Bewaar ze tot gebruik luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.

Lekker paasdessert: meringue ei met mascarpone en mango

Mango compote maken

Snijd voor de mangocompote het vanillestokje in de lengte door, schraap het merg eruit en doe dit samen met de mangostukjes, suiker en het limoensap in een pan. Breng alles al roerend aan de kook en laat het 4-5 minuten op laag vuur pruttelen. Meng het aardappelzetmeel met het water en voeg dit al roerend toe aan de mangocompote. Laat deze nog 1 minuut zachtjes koken en laat vervolgens helemaal afkoelen.

Mango-passievruchtsaus maken

Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. Je hebt voor dit recept zo’n 225 gram schoongemaakte mango nodig. Snijd dit in kleine stukjes en doe dit samen met het limoensap, de suiker en het water in een steelpan. Snijd de passievruchten doormidden en schep de pulp in een fijne zeef, die boven het pannetje hangt. Wrijf de passievruchtpulp met de bolle kant van een lepel door de zeef, zodat de zwarte pitjes in de zeef achterblijven. De pitjes gebruik je niet in dit recept. 

Breng alles al roerend aan de kook en laat het 3-4 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en mix alles in een blender of met een staafmixer tot een gladde saus. Laat deze afkoelen voor gebruik. 

Frisse mascarpone maken

Klop met een (hand)mixer met garde(s) de mascarpone met de poedersuiker en de limoenrasp enkele minuten tot deze luchtig is. Mix op het laatst kort de Griekse yoghurt erdoor. Doe de frisse mascarpone in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter.

Lekker paasdessert: meringue ei met mascarpone en mango

Meringue eieren vullen

Vul de halve eieren met de frisse mascarpone, maar laat in het midden wat ruimte over voor de compote. Schep een flinke eetlepel van de mangocompote in het midden van de mascarpone. Verdeel met behulp van een lepel of een knijpflesje wat van de saus over een bord en leg daar het gevulde halve ei op. Garneer het ei met wat limoenrasp en paasdecoratie naar wens. Strooi tot slot een paar gedroogde bloemetjes op het bord om het paasdessert helemaal af te maken!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Liduin 2022-03-25 12:47:05

Erg leuk!

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-03-28 11:05:34

Thanks! En ook heel lekker!

Beantwoorden
Mireille 2022-04-13 13:05:11

Je presenteert je dessert op een heel mooi bord. Welk merk/winkel is dat?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-04-13 14:15:52

Hoi. Dat is een handgemaakt bord door keramiekkantoor. Je vindt haar onder andere op instagram.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.