Pasen staat voor de deur en dat vraag om een paastaart! Samen met mijn zus heb ik deze carrot cake paastaart gemaakt! Drie lagen carrot cake, een romige crèmevulling, bekleed met fondant en afgemaakt met eetbare aarde en gras, worteltjes en natuurlijk (een stukje) paashaas. Je bent wel een middagje zoet met deze taart, maar het resultaat mag er dan ook zijn!

Carrot cake paastaart

We hebben voor deze carrot cake gebruik gemaakt van een aantal ingrediënten en bakbenodigdheden van Baktotaal Bouwhuis. De cakes hebben we gebakken in drie taartpannen met een doorsnede van 20 centimeter. Voor deze taart is het niet mogelijk om de cake in 1 grote vorm te bakken en dan door te snijden, de cake wordt in het midden dan niet gaar genoeg.

Carrot cake paastaart

De randen van fondant hebben we met behulp van een uitsteker voor een sierrand van gras gemaakt. Hiermee maak je super makkelijk gras van fondant of marsepein. Door twee grasranden met net een andere groene kleur over elkaar te plakken wordt de taart wat speelser. Dit kun je gemakkelijk doen door wat witte fondant door het groene fondant te kneden.

Voor deze worteltaart kun je trouwens ook julienne gesneden wortels gebruiken. Deze kun je bij de meeste supermarkten kopen en kunnen zo door het beslag.

Carrot cake paastaart
Ingrediëntenlijst
  • Voor de carrot cake
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ½ sinaasappel, rasp
  • ½ tl zout
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 375 gr bloem
  • 5 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • 400 gr wortels, geraspt
  • 175 gr blanke rozijnen
  • 150 gr walnoten, grof gehakt
  • Voor de roomkaascrème
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 175 gr poedersuiker
  • 350 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille-extract
kinderbakboek banner mob

Bereiding: Carrot cake paastaart

Verwarm de oven voor op 175 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken. Vet 3 ronde vormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter en leg een rond stuk bakpapier op de bodem.

Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, sinaasappelrasp en het zout in een kom en mix dit romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden door het beslag. Meng vervolgens de geraspte wortel, rozijnen en gehakte walnoten door het beslag. Verdeel het beslag over de 3 vormen en bak ze in 25-35 minuten gaar. Stort de cakes na het bakken op een rooster en laat ze zo afkoelen.  

Doe voor de roomkaascrème de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze romig. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles door tot een gladde crème.

Carrot cake paastaart

De paastaart afwerken

Leg één van de afgekoelde cakes op een bord en strijk daar een laag van de roomkaascrème op. Plaats hier een tweede cake op en strijk ook daar een laag van de crème op. Dek dit af met de laatste cake. Bestrijk de taart aan zowel de zijkant als de bovenkant met een laag van de crème en strijk dit glad. Zet de taart minimaal 1 uur in de koelkast, zodat de roomkaascrème stevig wordt.

Kneed het witte fondant kort door en rol het op een met poedersuiker bestoven werkblad uit tot een lap die groot genoeg is om de taart mee te bekleden. Bekleed de taart met het fondant, druk het overal aan en snijd het overtollige fondant af. Bewaar het afgesneden fondant voor de decoraties.

Verdeel het groene fondant in tweeën. Meng door 1 deel wat van de overgebleven witte fondant, zodat dit iets lichter groen wordt. Rol beide kleuren groen uit op een met poedersuiker bestoven werkblad en steek daar de grasranden uit. Plak de grasranden met wat water tegen de taart en krul de bovenkant van de sprietjes iets naar buiten voor een speels effect.

Rol een sliert van wat wit fondant en vorm daarmee een dijkje bovenop de taart, zodat de kruimels er straks niet vanaf vallen. Stort de eetbare aarde op de taart en leg daar de worteltjes in.

Maak van wit fondant een bolletje voor het achterlijf van de paashaas en druk dit iets plat. Maar een iets kleiner bolletje en prik daar meerdere malen in met een satéprikker, dit wordt de staart. Plak de staart met wat water op het lijfje. Maak 2 bolletjes van wit fondant, druk ze plat en iets driehoekig en maak er met een prikker 3 tenen aan. Meng een klein beetje roze kleurstof door wat wit fondant, maak daar kleine bolletjes van, druk ze plat en plak ze op de voetjes. Druk de voeten tegen het achterlijf en plaats de paashaas op de taart, dichtbij de meeste worteltjes!

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Carina 2019-04-06 06:13:12

Ooohhh wat een mooie paas taart
Ik heb drie kinderen dus maak ik deze voor me zoon.
Mijn dochter krijgt de philadelphia paastaart
Thanks voor dit geweldige recept🥰

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-04-08 07:16:36

Heel leuk! Veel bakplezier!

Beantwoorden
Marja 2019-04-06 15:06:17

Hoi Rutger,
De taart ziet er echt geweldig uit. Zo leuk met al die worteltjes. Ik heb nog nooit Carrotcake gegeten, maar wat er in gaat lust ik allemaal en graag ook. Dus dat zal best wel goedkomen want ik hem zeker maken. Het klinkt te lekker om het niet te doen. Dus ik ga na een lange periode van ziekzijn voor het eerst weer aan de “bak” met jouw Carrotcake! Bedankt voor het recept en tot een volgende keer.
Hartelijke groetjes en een fijn weekend.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-04-08 07:16:21

Wat leuk en wat fijn dat je weer aan de bak kunt! Geniet er van!

Beantwoorden
Els 2019-04-06 15:27:09

Ik heb wel eens gelezen dat roomkaascrème niet goed samengaat met fondant. De fondant zou gaan smelten. Klopt dat?

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-04-08 07:15:53

Bij deze taart heb ik daar geen problemen mee ervaren. Wel heb ik de hoeveelheid boter in deze roomkaascrème iets verhoogd, zodat de crème stevig genoeg was om de taart strak mee af te smeren.

Beantwoorden
Ellen 2019-04-14 20:43:04

Hoi Rutger,
Lijkt me heerlijk! Hoeveel dagen van tevoren zou ik deze taart kunnen maken? Ik wil hem graag op 1e en 2e paasdag eten, maar heb zaterdag niet zoveel tijd.

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-04-16 18:12:58

Je kunt de taarten al veel eerder bakken, zelfs invriezen. De taart zelf zou ik zo kort mogelijk van te voren maken, dan is hij het mooiste.

Beantwoorden
Maartje 2020-04-09 09:42:38

Hoi Rutger,
Deze taart ziet er super uit, ik ga hem dit jaar voor Pasen maken. Wat gebruik jij voor de kruimels (de aarde) boven op de taart?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-04-14 09:50:24

Als je doorklikt kom je bij het recept voor de kruimels: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/chocolade-kruimels-eetbare-aarde-maken/

Beantwoorden
Bert 2020-04-11 14:12:38

Hoi Rutger,
Jammer dat ik geen foto kan uploaden, want nu door de Corona wij onze kleindochters niet op visite konden krijgen, heb ik 2 taarten gemaakt. 1 om zelf op te eten en 1 om er bij de kinderen af te geven. Het is een leuk en lekker duo geworden 😊👍🏻

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-04-14 09:34:09

Wat leuk! Je kunt ze altijd delen op FB of IG en mij dan taggen, vind ik heel leuk!

Beantwoorden
Dicky 2020-04-17 15:02:51

Hoi Rutger
Bedankt voor dit fantastische recept. Heel duidelijk beschreven en hij is super lekker. Erg leuk om te maken, succes verzekerd! En mn kleindochter maar zoeken naar het hoofdje van het konijn, ha ha!

Beantwoorden
DI
Hennie 2021-03-29 22:08:28

Ziet er super uit. Is de roomkaas te vervangen voor iets anders? Welke smaak combineert goed met wortels?

Beantwoorden
HE
Ilse 2022-04-23 21:50:48

Ha Rutger, even benieuwd, waarom kies je in dit recept voor roomboter en in je andere recept voor carrotcake voor olie?

Beantwoorden
IL
Rutger 2022-04-25 09:41:33

Boter geeft een iets stevigere cake, die perfect is om in dit recept op te stapelen met crème ertussen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.