Over de recepten

Oventijd en – temperatuur

De oventijden en – temperaturen bij de recepten op RutgerBakt.nl zijn een indicatie; bij de aangegeven tijd en temperatuur werd het gebak in mijn oven precies goed. Elke oven is echter anders en daarom zal het soms nodig zijn om de tijd of temperatuur aan te passen.

Alle recepten zijn, tenzij anders vermeld, gebaseerd op conventionele warmte. Pas bij het gebruik van een heteluchtoven eventueel de temperatuur aan. Moderne heteluchtovens komen qua temperatuur vaak overeen met conventionele ovens, maar als je merkt dat het bakproces toch te snel gaat, verlaag de temperatuur dan met 5 à 10 procent. Als je jouw oven eenmaal goed kent, houdt niets je meer tegen om de sterren van de hemel te bakken!

Gebruik van de oven

Of je in een recept gebruik maakt van de bakplaat of het ovenrooster hangt af van wat je maakt. Bakvormen plaats je op het rooster, zo kan de warme lucht goed aan alle kanten van de bakvorm komen. Koekjes en broodjes plaats je op een (met bakpapier beklede) bakplaat.

Zorg ervoor dat het baksel zich altijd zoveel mogelijk in het midden van de oven bevindt. Bak je koekjes op een bakplaat, dan plaats je deze in het midden van de oven. Bak je een tulband of appeltaart, die veel hoger zijn dan de koekjes, dan plaats je het rooster één niveau onder het midden, zodat de vorm precies in het midden van de oven staat. Een uitzondering is er voor dingen die onder de grill moeten, zoals crème brûlée. Deze moeten hoger in de oven geplaatst worden zodat ze dicht onder de grill staan.

Maatlepels

In de recepten op RutgerBakt.nl worden vaak eetlepels (el), theelepels (tl), ½ tl en ¼ tl gebruikt om ingrediënten nauwkeurig te kunnen afwegen. Let goed op de maten: zo heeft een theelepel een inhoud van 5 milliliter (dit is meer dan een ‘gewone’ theelepel) en heeft een eetlepel een inhoud van 15 milliliter.

Ingrediënten

Een paar basisingrediënten worden veel gebruikt, maar verdienen nog een korte uitleg.

Als er in een recept boter wordt gebruikt, is dit altijd roomboter. Dit kan vervangen worden door margarine, maar dat kan de uiteindelijke smaak en structuur beïnvloeden.

Bij de eieren wordt uitgegaan van maat M. Een middelgroot ei weegt ongeveer 60 gram, waarvan 35 gram eiwit is en 17 gram eigeel, de rest is schaal. Let goed op als je grotere of kleinere eieren gebruikt, wat dat is van invloed op het eindresultaat.

Met suiker wordt altijd kristalsuiker bedoeld, tenzij dit anders is vermeld.

Heb je vragen over een recept of over ingrediënten? Je ze altijd via het contactformulier of via info@rutgerbakt.nl aan mij stellen!